Rețetă: Paella Marinara
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Articol editat de Radio Resita, 18 octombrie 2024, 07:22
Paella este o mâncare națională spaniolă care a fost gătită întâi în zona Valencia, cu orez, nuanțată cu șofran și cu adaos de ulei de măsline. În timp au apărut și alte ingrediente: fructe de mare, legume, pui, cârnați. Numele provine de la cuvântul latin patella, adică “tigaie”.
Ingrediente pentru Paella Marinara:
– 250 de gr de orez din soiuri cu boabe medii
– 500 de gr de file de pește marin
– 250 de gr de amestec de midi și creveți
– 500 de ml de bulion de de legume
– 100 de gr de mazăre verde congelată
– 6 căței de usturoi
– sucul de la o jumătate de lămâie
– 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
– o ceapă
– ardei iute
– o jumătate de ardei gras roșu
– 5 fire de șofran
– sare și piper proaspăt râșnit.
Pregătim bulionul de legume. Pentru acesta am luat un morcov, o jumătate dintr-o rădăcină mică de țelină, o ceapă mare, două ramuri de Apio și tulpini de mărar și pătrunjel. Legumele le-am prăjit în prealabil într-o tigaie uscată până s-au caramelizat. Această tehnică va oferi bulionului de legume o culoare și o aromă mai bogată.
Se curăță usturoiul și se amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu două linguri de ulei de măsline. Am adăugat cățeii de usturoi tocați în amestec și am pus peștele în marinadă timp 30 de minute.
Curățăm și tăiem ceapa, câțiva căței de usturoi, ardeiul iute în jumătate, de la care se îndepărtează semințele și membranele și se toacă. Cine dorește poate să pună ambele jumătăți de chili. Am mai pus și o jumătate de ardei gras, tocat. Într-o tigaie cu fund gros, călim ceapa, usturoiul, ardeiul iute și ardeiul gras în ulei de măsline timp de 5 minute.
Adăugăm în tigaie orezul spălat și prăjim, amestecând, până când orezul devine translucid.
Se toarnă bulionul de legume și se fierbe încă 5 minute. La acest pas se poate regla gustul cu sare.
Punem șofranul și mai fierbem acoperit, la foc mic, timp de aproximativ 10 minute.
Scoatem peștele din marinadă, îl punem peste orez și mai gătim acoperit între 5 și 8 minute. Marinada poate fi adăugată și ea în paella.
Punem amestecul de fructe de mare și mazăre verde și fierbem cu orezul timp de 5 minute. Ornăm Paella Marinara cu felii de lămâie. Se servește în aceeași tigaie în care a fost gătită.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!
Daniel Babun