Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Articol editat de Radio Resita, 18 decembrie 2024, 05:00 / actualizat: 18 decembrie 2024, 9:53

Arayes sau pită libaneză umplută cu carne crocantă vă poftesc să preparați.
Să faci propria pâine pita libaneză nu este atât de dificil pe cât ai putea crede.  Sunt necesare:
– 240 de grame de apă
– 7 grame de drojdie instant
– o jumătate de linguriță de zahăr
– două linguri de ulei de măsline
– un sfert de cană de făină de grâu integrală
– două căni și jumătate de făină universală
– o linguriță de sare, preferabil Kosher

Într-un castron mare, combinați apa, drojdia și zahărul. Amestecați bine. Se adaugă uleiul de măsline, făina și sarea. Folosind o lingură de lemn, amestecați până devine cremos.
Frământați aluatul de pita pe o suprafață de lucru curată până când obțineți o minge moale și suplă.
Transferați bilă de aluat într-un bol uns cu ulei și acoperiți cu folie film. Lăsăți aluatul să crească într-un loc cald în bucătărie timp de o oră până când își dublează volumul.
Împărțiți aluatul de pâine pita în 8 bucăți egale și formăți bile mai mici. Lasă bilele de aluat să se odihnească pe blat timp de 10 minute, acoperite cu un prosop curat de bucătărie.
Întindeți cu un sucitor fiecare bilă într-o formă rotundă subțire de aproximativ 3 cm grosime. Cercul de aluat ar trebui să aibă aproximativ 18- 20 cm în diametru. Puteți rula bilele de aluat în discuri pe măsură ce le coaceți sau le puteți rula pe toate odată și le puteți ține acoperite, astfel încât să nu se usuce. Asigurați-vă că lăsăți discurile câteva minute de odihnă înainte de a le coace, acest lucru ajută la formarea bulelor de aer în aluat care se vor dilată și vor forma buzunar când sunt coapte.

Preparăm Arayes. Este unul dintre acele lucruri care te vor face să te întrebi „de ce nu m-am gândit la asta?”.

Ingrediente de trebuință:
– 400 de gr de carne de miel, de vită sau de curcan, macinată
– un sfert de cană de pătrunjel tocat
– 3 căței de usturoi, tocați mărunt
– 3 linguri de ceapă galbenă rasă
– o linguriță și jumătate de chimen măcinat
– tot atâta coriandru măcinat
– o linguriță de boia afumată
– un sfert de linguriță de ienibahar măcinat
– piper negru și cayenne după gust
– o linguriță de sare kosher

Preparăm și un sos Tahini de iaurt din:
– o lingură de tahini
– o lingură de suc de lămâie
– o lingură de apă
– jumătate de cană de iaurt grecesc simplu
– un cățel de usturoi, ras fin
– foarte puțin piper cayenne
– sare kosher după gust

Adăugați carnea într-un bol și presărați pătrunjel, usturoi tocat, ceapă, chimen, coriandru, boia afumată, ienibahar, piper cayenne, sare și piper negru. Folosiți o furculiță sau mâinile pentru a amestecă totul uniform. Acoperiți și lăasți la frigider cel puțin o oră.
Pentru sos, adăugați tahini, sucul de lămâie și apă într-un bol care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde și gătiți la foc mare până când este foarte fierbinte, aproximativ 30 de secunde. Adăugați într-un castron iaurt, usturoi ras, un praf de cayenne și un sfert de linguriță de sare. Bateți până se omogenizează și ușor. Lăsați la răcit.

Tăiați fiecare pita în jumătate și deschideți cu grijă fără a rupe marginile.
Împărțiți carnea în 4 părți egale și transferați-o în fiecare jumătate de pita. Apăsăți și stoarceți ușor pita pentru a distribui carnea într-un strat uniform, care ajunge până la partea tăiată.
Încinge-ți puțin ulei de măsline la foc mediu. Gătiți fiecare pita umplută până când carnea este gătită și pâinea este frumos rumenită și crocantă, până la 4 minute pe fiecare parte.

Se servește fierbinte cu sos tahini alături.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(urbanfarmandkitchen-com; allrecipes-com)

Etichete:
Pește gratinat mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean
Tort sufleu cu piersici
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 19 decembrie 2024, 06:00

Tort sufleu cu piersici

Tortul este desertul central al multor evenimente festive. Pregătirea și decorarea unui tort este întotdeauna un subiect de preocupare specială a...

Tort sufleu cu piersici
Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 decembrie 2024, 07:00

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland

Marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de...

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas