Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta olandeză – Stamppot

în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent.

Rețeta olandeză – Stamppot

Articol editat de Radio Resita, 12 august 2024, 10:42

Țările de Jos, cum se mai numește Olanda, nu sunt cunoscute pentru bucătăria lor, dar ar trebui să încercați cel puțin unele dintre produsele alimentare tradiționale olandeze.
Haring sau „Hollandse Nieuwe” (hering nou olandez) este probabil cea mai faimoasă mâncare olandeză. Dacă vă place peștele, ar trebui să-l încercați măcar o dată. Heringul crud se serveste împreuna cu ceapa crudă tocată. De asemenea, modul de a mânca este o adevărată tradiție olandeză. În Țările de Jos, heringul nou este mâncat ridicând peștele de coadă în aer și apoi se introduce în gură. Desigur, vă puteți bucura și de acest deliciu olandez mâncându-l în bucăți mici sau pe un sandviș numit „broodje haring”.
„Stroopwafel” provine din Gouda, un loc la sud de Amsterdam. A fost făcut pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVIII-lea sau începutul secolului al XIX-lea de către un brutar cu resturi de la brutărie, cum ar fi pesmet și îndulcit cu sirop.
Olanda nu este cunoscută pentru bucătăria sa. Dar în ceea ce privește gustările, nimeni nu-i poate învinge pe olandezi. „Kroket” este un rulou prăjit cu raguut de carne înăuntru, acoperit cu pesmet. Traducerea „kroket” este croșetă. „Kroket” original olandez este făcut din carne de vită sau vițel, dar există multe arome diferite, cum ar fi satay de pui, creveți, gulaș sau chiar un „kroket” vegetarian.
Versiunea olandeză a cartofii prăjiți are multe cuvinte diferite: „Friet”, „Frites”, „Patat” sau „Vlaamse frieten”. Sunt mai groși decât cartofii prăjiți obișnuiți. Olandezilor le plac foarte mult stropiți cu o multime de toppinguri precum maioneza, ketchup-ul de roșii, curry sau sos de arahide. O combinație faimoasă de toppinguri este maioneza, ceapa tocată crudă și sosul de arahide și se numește „patatje oorlog” („cartofi prăjiți la război”). Este gustos.
În lista de mâncăruri celebre olandeze trebuie să menționez brânza. Olandezii fac brânză din anul 800 î.Hr. Cu o medie de 21 kilograme pe an de persoană, putem spune că olandezii își iubesc propria brânză. Olandezii mănâncă brânză la micul dejun, pe sandvișuri la prânz sau ca o gustare (tăiată cubulețe) și servită cu muștar la sfârșitul zilei. Are un gust minunat cu un pahar de vin sau bere.
Majoritatea brânzeturilor olandeze sunt semi-tari sau tari. „Gouda” și „Edam” sunt cele mai populare brânzeturi din Țările de Jos. Dar există multe alte tipuri de brânză olandeză.
Nu auzi prea multe despre mâncarea olandeză. Olandezii sunt bine cunoscuți pentru pictorii lor, lalele și poldere,  dar nu atât pentru bucătărie. Asta nu înseamnă că nu au preparate delicioase.

Mâncarea olandeză este simplă, consistentă și rustică și vă veți edifica imediat.
Rețeta Stamppot nu este cel mai sofisticat fel de mâncare din Țările de Jos. Stamppot tradus ar fi „oală de piure”. Stamppot este hrana confortabilă supremă și implică piurearea cartofilor împreună cu alte legume și servirea cu carne și sos.
Întrucât stampot este, în principiu, numele categoriei, există multe soiuri pe care le puteți încerca, inclusiv boerenkool (cale), zuurkool (varză murată), hutspot (ceapă și morcovi), rauwe andijvie (andive), stamppot hete bliksem (ceapă și mere). Hrănitor, delicios și ușor de făcut, Stamppot este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare alimente.

Pentru preparare se folosesc:
– 12 cartofi de mărime medie. Nu este nevoie să-i curățați, doar spălați-i bine.
– două cepe de care vreți, ceapă verde, praz sau eșalotă
– două linguri de ulei de măsline sau de unt. Recomand totuși untul
– varză sau orice altă legumă cu frunze verzi
– brânză tare după gust
– sare și piper după gust
– cârnați afumati sau ce cărnuri preferați la servire.

Tăiați ceapa și legumele. Tăiați și cartofii în bucăți mici și puneți totul într-o oală mare.
Adăugați apă cât să acopere legumele și aduceți la fiert.
După ce a dat în clocot, reduceți focul și fierbeți timp de 20 de minute. Scurgeți apa și zdrobiți toate ingredientele împreună. În acest moment puteți găti cârnații în oală împreună cu legumele sau puteți găti separat și servi lateral.
Amestecați untul sau uleiul de măsline.
Se pudrează cu sare, piper și brânză rasă după gust.
Nu uitați să înghețați orice porție pe care nu o mâncați de data aceasta pentru a evita risipa de alimente. O economie excelentă de timp pentru o masă simplă într-o altă zi când s-ar putea să fiți ocupați.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(amsterdamtourist.infolovefoodhatewaste.com)

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean