Ascultă Radio România Reșița Live

Reţetă olandeză: Stamppot

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Reţetă olandeză: Stamppot

Articol editat de Valentina Adam, 12 aprilie 2023, 14:45

Bitterballen, brânzeturile, Erwtensoep, Hollandse Nieuwe, Stamppot sunt câteva dintre preparatele olandeze ce vă vor cuceri instantaneu. Olanda nu este o țară cunoscută pentru bucătăria sa, ci mai degrabă pentru turism, dar acest lucru nu vă va face să nu vă încânte preparatele olandeze. Chiar de la prima degustare. Bucătăria tradițională olandeză poate fi considerată o bucătărie de iarnă, deoarece prezintă tot felul de tocănițe, precum și supe pe bază de cârnați și pâine. Trebuie remarcat faptul că, pe lângă bucătăria tradițională, Olanda are o gamă largă de mâncăruri indoneziene rafinate. Acest gust al olandezilor pentru bucătăria indoneziană este ceva care a rezistat de la vechiul imperiu colonial.

Bucătăria olandeză ar putea să nu fie la fel de cunoscută ca cea din alte țări europene, dar dacă preparați rețete și le mâncați o să fiți surprinși cât de delicioase sunt preparatele din Țările de Jos. De la preparatele dulci la cele sărate există o mulțime de arome și savori cu care să vă defătați culinar.

În aceasă dimineață vin în fața dumneavoastră cu Stamppot, o mâncare încadrată de olandezi ca fiind lekker. Acest cuvânt, lekker, înseamnă în olandeză bun, gustos, delicios.

Acesta poate să nu fie cel mai sofisticat fel de mâncare pe care îl veți întâlni în bucătăria Țărilor de Jos, dar cu siguranță vă veți delecta cu el. Dacă traducem stamppot înseamnă „oală de piure”. Stamppot este hrana comună și supremă și implică zdrobirea cartofilor și a altor legume și servirea cu un cârnaț mare afumat și cu sos. Există multe soiuri de stamppot de încercat, inclusiv boerenkool (varza dulce pasată), zuurkool (varză murată zdrobită), hutspot (ceapă și morcovi piureate) și rauweandijvie (andive terciuite). Hrănitor, delicios și ușor de făcut, stamppot este, fără îndoială, unul dintre cele mai populare alimente olandeze pe care le veți găsi.

Mâncare pură și de confort, adică ușoară, Stamppot constă din piure de cartofi amestecat cu diverse alte legume precum morcovi, ceapă sau varza kale. Este adesea servit cum spuneam ca masă principală, cu un cârnat gros, suculent afumat mai mult sau mai puțin discret și picant.

Luăm un kg de cartofi sau cum spun conaționalii regretatului Johan Cruyff, kentang.

Mai pregătim 250 de grame de cartofi dulci, 500 de grame de dovleac, waluh cum spun olandezii, 3 morcovi mari, două rădăcini mari de păstârnac, un fir gros de praz, o ceapă rotofeie, jumătate de ceașcă de unt, o mână de pătrunjel proaspăt tocat și 500- 600 de varzp kale, sare și piper mozaic. Dacă nu găsiți la supermarket o puteți înlocui cu una autohtonă. A, să nu uit de cârnați. Olandezii mănâncă acest piure cu cârnați Rookworst. Nu cred că o să-i găsiți la noi, dar îi puteți înlocui cu cârnați Chorizo spanioli sau tot atât de bine cu unii autohtoni.

La început pregătim legumele. Curățăm cu un peeler și tocăm grosier cartofii, dovleacul, cartofii dulci, morcovi și păstârnacul. Tocăm mărunt ceapa. Spălăm bine de orice urmă de nisip prazul și varza, apoi le tăiem mărunt.

Punem legumele tăiate într-o oală și adăugăm apă până să se acopere. Se pune la foc, se acoperă, se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe liniștit până când legumele sunt fragede, aproximativ 20- 30 de minute.

În acest timp călim cârnații picanți pe care îi prăjim în puțin unt și ulei.
Pasăm legumele, dar nu prea fin. Lăsăm să fie și un pic de cocoloașe să spun așa, pentru că fac senzație în cerul gurii. Asezonăm cu sare și piper proaspăt râșnit după gust. Adăugăm untul pentru cremozitate și amesteăm. Dacă vă face plăcere, pentru un plus de prospețime, amestecați și pătrunjelul tocat.

Puneți pe farfuria fiecărui pofticios piureul și un cârnat deasupra, suculent, prăjit și cu membrana ușor crăpată de la foc. Dacă doriți, peste cârnat așezați și o linguriță de unt.

O nebunie într-o farfurie. Poftă bună și gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Sursa foto Wikipedia

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine