Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu accent pe ingredientele pe bază de plante aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.

Rețetă – Moussaka grecească

Articol editat de Radio Resita, 14 septembrie 2024, 09:45

Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Moussaka este un fel de mâncare legendar. Cremoasă, suculentă și delicioasă, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Grecia. Moussaka este servit acolo la fiecare tavernă, este pregătit în fiecare casă în timpul săptămânii și pentru masa de sărbători.

Pentru preparare vom lua:
– o vânătă
– un dovlecel
– 3 cartofi
– 500 de gr de carne tocata în amestec
– două roșii
– o lingură de pastă de tomate
– 5 crenguțe de cimbru
– o ceapă
– 50 de gr de parmezan
– două linguri de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper.

Pentru sosul Bechamel:
– 50 de gr de unt
– 50 de gr de făină
– 500 de ml de lapte
– sare și piper.

Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri. Tăiați dovlecelul și vinetele la fel.
Puneți feliile de cartofi, dovleceii și vinetele într-o tavă de copt.

Pentru sosul bechamel topiți untul într-o cratiță.
Se adaugă făina și se prăjește la foc mic, amestecând continuu. Asigurați-vă ca untul și făina să nu se ardă. Gătiți nu mai mult de 3 minute. Se toarnă 500 de ml de lapte, se adaugă sare și piper negru măcinat după gust. Gătiți sosul, amestecând cu telul, până se îngroașă și are consistentă de smântână nu prea groasă.
Se toarnă jumătate din sos peste legume. De obicei fiecare strat este uns cu sos, dar cred că legumele vor fi suficient de înmuiate și așa.

Curățați ceapa și tăiați-o în cuburi mici. Încingeți o tigaie cu două linguri de ulei de măsline și căliți ceapa până se înmoaie. Adăugați carnea tocată în tigaia cu ceapă.
Tăiați două roșii cuburi mici și adăugați-le în tigaia cu carnea tocată și ceapă. De asemenea, puneți o lingură de pastă de tomate.

Se săreză și se piperează după gust. Acum se pun și  crenguțele de cimbru. Se amestecă și se prăjesc câteva minute. Peste legumele cu sosul se așează carnea tocată și se întinde uniform cu o spatulă.
Turnați a două parte de sos bechamel uniform peste carnea tocată. Acoperiți cu parmezan ras. Coaceți Moussaka în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike