Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Cu accent pe ingredientele pe bază de plante aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.

Rețetă – Moussaka grecească

Articol editat de Radio Resita, 14 septembrie 2024, 09:45

Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Moussaka este un fel de mâncare legendar. Cremoasă, suculentă și delicioasă, este unul dintre cele mai populare feluri de mâncare din Grecia. Moussaka este servit acolo la fiecare tavernă, este pregătit în fiecare casă în timpul săptămânii și pentru masa de sărbători.

Pentru preparare vom lua:
– o vânătă
– un dovlecel
– 3 cartofi
– 500 de gr de carne tocata în amestec
– două roșii
– o lingură de pastă de tomate
– 5 crenguțe de cimbru
– o ceapă
– 50 de gr de parmezan
– două linguri de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper.

Pentru sosul Bechamel:
– 50 de gr de unt
– 50 de gr de făină
– 500 de ml de lapte
– sare și piper.

Curățați cartofii și tăiați-i în felii subțiri. Tăiați dovlecelul și vinetele la fel.
Puneți feliile de cartofi, dovleceii și vinetele într-o tavă de copt.

Pentru sosul bechamel topiți untul într-o cratiță.
Se adaugă făina și se prăjește la foc mic, amestecând continuu. Asigurați-vă ca untul și făina să nu se ardă. Gătiți nu mai mult de 3 minute. Se toarnă 500 de ml de lapte, se adaugă sare și piper negru măcinat după gust. Gătiți sosul, amestecând cu telul, până se îngroașă și are consistentă de smântână nu prea groasă.
Se toarnă jumătate din sos peste legume. De obicei fiecare strat este uns cu sos, dar cred că legumele vor fi suficient de înmuiate și așa.

Curățați ceapa și tăiați-o în cuburi mici. Încingeți o tigaie cu două linguri de ulei de măsline și căliți ceapa până se înmoaie. Adăugați carnea tocată în tigaia cu ceapă.
Tăiați două roșii cuburi mici și adăugați-le în tigaia cu carnea tocată și ceapă. De asemenea, puneți o lingură de pastă de tomate.

Se săreză și se piperează după gust. Acum se pun și  crenguțele de cimbru. Se amestecă și se prăjesc câteva minute. Peste legumele cu sosul se așează carnea tocată și se întinde uniform cu o spatulă.
Turnați a două parte de sos bechamel uniform peste carnea tocată. Acoperiți cu parmezan ras. Coaceți Moussaka în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius timp de 30 de minute.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole