Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Tumbet

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Insulele Baleare sunt o destinație privilegiată din multe motive, printre care gastronomia bogată și diversă, atașată de Mediterana, condiționată de circumstanțele geografice și naturale ale mediului și influențată de celelalte culturi din jurul său. Vorbim despre un arhipelag înconjurat de mare, care se traduce într-o bucătărie inspirată de Mediterana și un teritoriu cu livezi, câmpuri și păduri datorită climei blânde.
Rețetele Insulelor Baleare sunt ancorate în tradiția care s-au transmis din generație în generație și care profită la maximum de această cămară bogată de produse locale de calitate excelentă: pește, ulei, miel, carne de porc, crustacee, legume, pâine. Întotdeauna ingrediente proaspete de sezon folosite garantează cel mai bun rezultat.
Tumbet este o rețetă din Mallorca făcută cu legume de sezon tipice grădinilor din Mallorca. Prepararea lui consta în prăjirea separată a tuturor ingredientelor și apoi montarea lor în straturi și acoperirea cu sos de roșii de casă. Tumbetul din Mallorca poate fi consumat ca atare sau însoțit de ouă prăjite, carne sau pește în aluat.
Pentru Tumbet de Mallorca pentru patru persoane ne trebuie:
-8 cartofi
– o vânătă
– un dovlecel
– 3 ardei verzi
– un ardei gras roșu
– 300 de gr de sos de roșii de casa
– ulei de măsline extra virgin.
Tăiem și prăjim ardeii într-o tigaie, preferabil cu două straturi. Odată ce sunt gata, scurgem uleiul și apoi îi trecem pe hârtie absorbantă. Punem sare și rezervăm.
Gătim cartofii tăiați julien și îi prajim în același ulei în care am prajit ardeii. Începem cu un foc mare, iar după câteva minute trecem la foc mediu. Scurgem excesul de ulei punem deoparte. Tăiem și vinetele în bastonașe, le sărăm și după ce și-au eliberat apa le prăjim și pe ele. Scurgem excesul de ulei, sărăm și rezervăm. Repetăm acest pas și cu dovlecelul.
Odată ce avem legumele gata, nu mai rămâne decât să montăm farfuria. Începem cu un strat de cartofi și acoperim cu sos de roșii. Depinde de cantitatea de cartofi pe care am pregătit-o și dacă este necesar repetăm acest pas. Continuăm cu vinetele, apoi, cu un strat de dovlecei. Adăugăm restul de sos de roșii. Terminăm Tumbet de Mallorca cu ardeiul roșu și cei verzi și servim. Puteți monta straturile de legume cum doriți. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă mediteraneeană: Tumbet

Articol editat de Radio Resita, 24 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine