Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Tumbet

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Insulele Baleare sunt o destinație privilegiată din multe motive, printre care gastronomia bogată și diversă, atașată de Mediterana, condiționată de circumstanțele geografice și naturale ale mediului și influențată de celelalte culturi din jurul său. Vorbim despre un arhipelag înconjurat de mare, care se traduce într-o bucătărie inspirată de Mediterana și un teritoriu cu livezi, câmpuri și păduri datorită climei blânde.
Rețetele Insulelor Baleare sunt ancorate în tradiția care s-au transmis din generație în generație și care profită la maximum de această cămară bogată de produse locale de calitate excelentă: pește, ulei, miel, carne de porc, crustacee, legume, pâine. Întotdeauna ingrediente proaspete de sezon folosite garantează cel mai bun rezultat.
Tumbet este o rețetă din Mallorca făcută cu legume de sezon tipice grădinilor din Mallorca. Prepararea lui consta în prăjirea separată a tuturor ingredientelor și apoi montarea lor în straturi și acoperirea cu sos de roșii de casă. Tumbetul din Mallorca poate fi consumat ca atare sau însoțit de ouă prăjite, carne sau pește în aluat.
Pentru Tumbet de Mallorca pentru patru persoane ne trebuie:
-8 cartofi
– o vânătă
– un dovlecel
– 3 ardei verzi
– un ardei gras roșu
– 300 de gr de sos de roșii de casa
– ulei de măsline extra virgin.
Tăiem și prăjim ardeii într-o tigaie, preferabil cu două straturi. Odată ce sunt gata, scurgem uleiul și apoi îi trecem pe hârtie absorbantă. Punem sare și rezervăm.
Gătim cartofii tăiați julien și îi prajim în același ulei în care am prajit ardeii. Începem cu un foc mare, iar după câteva minute trecem la foc mediu. Scurgem excesul de ulei punem deoparte. Tăiem și vinetele în bastonașe, le sărăm și după ce și-au eliberat apa le prăjim și pe ele. Scurgem excesul de ulei, sărăm și rezervăm. Repetăm acest pas și cu dovlecelul.
Odată ce avem legumele gata, nu mai rămâne decât să montăm farfuria. Începem cu un strat de cartofi și acoperim cu sos de roșii. Depinde de cantitatea de cartofi pe care am pregătit-o și dacă este necesar repetăm acest pas. Continuăm cu vinetele, apoi, cu un strat de dovlecei. Adăugăm restul de sos de roșii. Terminăm Tumbet de Mallorca cu ardeiul roșu și cei verzi și servim. Puteți monta straturile de legume cum doriți. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă mediteraneeană: Tumbet

Articol editat de Radio Resita, 24 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano