Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Salata franțuzească de fasole verde

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețetă mediteraneeană: Salata franțuzească de fasole verde

Articol editat de Radio Resita, 8 iulie 2023, 07:00 / actualizat: 8 iulie 2023, 9:18

Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Bogăția sa în grăsimi este definită de utilizarea uleiului de măsline. Este o alimentatie care nu contine aproape nicio proteină animală, doar pește și ouă. În plus, produsele lactate sunt derivate în principal din lapte de oaie și capră. Echilibrul alimentar, varietatea produselor și respectul pentru sezonalitate sunt caracteristicile mâncărurilor mediteraneene.

Dieta mediteraneană este bogată în fructe și legume de sezon, paste integrale, orez integral, pâine integrală, leguminoase, pește, în special pește gras, grăsimi furnizate în principal de uleiul de măsline,  fructe uscate. Limitele dietei mediteraneene sunt carnea roșie, brânza, untul, smântâna, precum și produsele rafinate și procesate cum sunt cerealele pentru micul dejun, pâinea industrială pentru sandvișuri, salamurile și altele.

Pentru astăzi vă invit la o salată franțuzească de fasole verde. Ne trebuie:
– 200 de gr de fasole verde
– 500 de g de cartofi
– 2 căței de usturoi
– ulei de masline, oţet și sare.

Începem prin a rupe capetele fasolei verzi și clătim păstăile sub jet de apă rece. Curățăm cartofii și îi tăiem în jumătate. Curățăm și usturoiul. Într-un recipient fierbem fasolea verde pentru 35 de minute, iar separat gătim cartofii pentru 25 de minute. După ce s-au fiert le scurgem printr-o strecurătoare.

Tăiem fasolea verde în jumătate și o punem într-un castron de salată împreună cu cartofii și usturoiul, tăiate în bucăți mici. Asezonăm cu sare și turnăm ulei de măsline și oțet de vin. Amestecăm bine și servim cu poftă un preparat sănătos.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(Daniel Babun)

Etichete:
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito