Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Gnocchi

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale.
Fiecare fel de mâncare își ascunde propria poveste, iar dieta diferă de la zonă la zonă, dar esența rămâne. Vorbind despre emblematica pasticadă dalmată putem spune că este o adevărată perlă a gastronomiei croate și un fel de mâncare care emană aromele autentice ale vechii Dalmații.
Rețeta provine din vechile cărți de bucate grecești și romane, a fost cultivată pe coasta Dalmației și a supraviețuit până astăzi. Regina bucătăriei dalmate este servită la toate evenimentele importante, precum nunți, botezuri și alte sărbători și este o adevarata dovada că dalmațienii, pe lângă pește și fructe de mare, chiar știu să facă delicatese din carne. Vă pot confirma pentru că în fiecare an, pe lângă Italia merg și în Dalmația. Poate și pentru că localitățile seamănă mult cu cele italiene, deoarec au fost sub influența orașelor de pe coasta italiană a Adriaticii.

Rețetă mediteraneeană: Gnocchi

Articol editat de Radio Resita, 29 iulie 2023, 07:00

Mâncarea pe care o să v-o prezint nu se prepară des pentru că necesită câteva ore de pregătire. Rădăcinile sale, se spune, că datează de pe vremea Imperiului Roman.
Pentru pasticada avem nevoie de:
– două kg de pulpă de vită
– un morcov
– o bucată de țelină cam cât o jumătate de pumn
– 50 de gr de panceta
– patru căței de usturoi
– patru cuișoare
– două lingurițe de nucșoară
– o lingură de concentrat de roșii
– puțin oțet de vin
– 100 de ml de prosecco
– supă de vită sau de porc
– trei foi de dafin
– șase prune uscate înmuiate în apă 10 minute
– două linguri de untură.
Pentru 60 de gnocchi ne trebuie:
– patru cartofi mari roșii
– 500 de gr făină albă  
– un ou  
– o lingură de unt
– sare
Tăiem morcovul bastonașe cam de doi cm. Facem felii subțiri de pancetta, iar usturoiul în fâșii mai groase. Înțepăm cărnea cu un cuțit și împingem în fiecare o bucată de usturoi, o bucată de morcov pe care am tăvălit în nucșoară și o bucată de pancetta.
Se pune carnea într-o cratiță, se adaugă oțetul și apă cât să acopere carnea. Turnăm cam 2/3 de oțet și 1/3 apă. Lăsăm să stea peste noapte și intoarcem carnea de 2-3 ori.
A doua zi punem două linguri de grăsime în oala, scoatem carnea, o stergem bine cu un prosop de hartie și o sărăm. Rumenim pulpa de vită pe toate părțile pentru a închide porii. O scoatem și o învelim în folie termică. În aceeași cratiță se adaugă untura și se călește ceapa, țelina tocate mărunt și se pune dafinul și cuișoarele. Când legumele sunt dinstuite, adaugăm carnea și turnam imediat proseccoul și concentratul de roșii dizolvat în puțină apă. Se lasa să fiarbă până se evaporă alcoolul. Se mai pune apă, sare și se lasă la gătit, acoperit, la foc mic. Se fierbe timp de trei ore. Din când în când se toarnă apă și puțin oțet. După trei ore, dacă bucata de carne este moale, o scoatem și o tăiem în felii groase de trei degete. Amestecăm manual legumele cu sosul din oală cu ajutorul unui tel. Scoatem foile de dafin și cuișoarele. Plasăm feliile de carne înapoi în sos. Dacă siropul este prea gros, mai adăugați apă. Aceasta este ultima șansă de a rafina gustul și densitatea sucului. Gustați pentru a regla gustul cu sare, poate piper și condimente. Adăugăm prunele hidratate și mai lăsăm să fiarbă la foc mic, acoperit, încă jumătate de ceas. Sosul trebuie să fie gros, dulce- acrișor cu un gust impecabil de echilibrat. Nu luați strict timpul de gătire, uneori carnea se gătește puțin mai mult sau un timp mai scurt, în funcție de calitatea cărnii
Pentru prepararea gnocchi de casă procedăm în felul următor:
Fierbem cartofii cu coajă timp de o oră sau mai puțin, în funcție de testul scobitorii. Îi curățăm, îi pasăm cât sunt calzi calde. Punem piureul într-un bol, adăugăm sare, untul, oul și pasăm cu degetele pentru ca totul să fie bine combinat. Presărăm făina și amestecăm cu degetele până obținem o compoziție moale pe care o aruncăm dintr-o palmă în alta fără să să se lipească de degete. Transferăm mingea de aluat pe o suprafață de lucru înfăinată și o împărțim în patru părți. Rulăm fiecare într-o minge  până devine ca un baston subțire și tăiem bucățele cam de doi centimetri. Punem o oală cu apă sărată la fiert și când bucățile de aluat s-au ridicat la suprafață, cu o paletă strecurătoare, le punem în sosul cu carne.   Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine