Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Friptură grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale.
Astăzi vă recomand o friptură grecească de brânză feta și usturoi. Ne trebuie:
– 600 de gr de aluat pentru chifle pufoase cu unt
– 200 de gr de feta rasă
– zece gr de usturoi pisat
– 40 de gr de unt
– 50 de ml de lapte cu peste 3% grăsime
– puțin unt topit
– un ou mare
– sare după gust.
Pregătim un aluat de chifle pufoase și presărăm făină pe masa de lucru. Punem aluatul pe blatul cu făină și îl apăsăm cu degetele ca să îi dăm o formă dreptunghiulară. Cu un sucitor întindem aluatul la dimensiunile de 32X28 cm.
Într-o cratiță la foc mediu punem untul și usturoiul și gătim până când untul se topește și usturoiul se înmoaie ușor. Lăsăm deoparte la temperatura camerei. Cu o lingura se întinde untul cu usturoi pe toată suprafața aluatului, dar se rezervă o cantitate mică pentru uns tigaia.
Adaugăm sare, presărăm feta rasă pe toată suprafața aluatului și cu un cuțit tăiem opt fâșii de patru cm. Rulăm ridicând partea din fața noastră spre exterior și dăm o formă de rulou, asigurându-ne că o parte este dreaptă, astfel încât cealaltă parte să formeze o spirală care să iasă în afară. Ungem o tavă cu untul și usturoiul rămas și așezăm rulourile cu partea dreaptă în jos, lăsând o distanță de un cm între ele.
Acoperim cu folie film și lăsăm rulourile să crească până își dublează volumul, cam o oră. Pentru a le face să crească mai repede, le putem pune în cuptorul preîncălzit la 45°C fără ventilație. Într-un castron adăugăm laptele, oul și batem cu telul până se omogenizează bine ingredientele. Cu o pensulă și cu mișcări blânde, ungem rulourile cu amestecul de ouă, având grijă să nu apăsăm prea tare ca să nu își piardă volumul. Coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, cu ventilare, până capătă o culoare aurie, aproximativ 20-25 de minute. Se scoate din cuptor, se unge cu unt topit, se lasă să se răcească la temperatura camerei și se servesc. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă mediteraneeană: Friptură grecească

Articol editat de Radio Resita, 15 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito