Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Fregola cu scoici sau cum se spune în dialectul sard fregula con cocciula, conform cookist.it, este un preparat tipic al bucătăriei din Sardinia. Mâncarea este făcută cu paste locale tradiționale. Acestea sunt asemănătoare ca formă cu cușcușul, dar ceva mai mari.  În rețeta pe care o prezint se gătesc prin absorbție, la fel ca la risotto, într-un sos preparat cu piure de roșii și scoici. Așa cum se întâmplă adesea cu mâncărurile teritoriale chiar și fregola cu scoici se gătește cu procedee care variază în funcție de zonă și obiceiurile familiei. În unele rețete se folosesc roșii decojite, în altele sosul, în altele concentratul de roșii; unele versiuni iau în considerare utilizarea vinului alb, altele se descurcă fără el.
Pentru a prepara Fregola cu scoici ne sunt necesare un kg de scoici, 400 de gr de piure de tomate, doi căței de usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, sare și piper.
Clătim scoicile cu multă apă și se lasă să stea în apă cel puțin două ore. Lichidul se primenește constant. Curățăm un cățel de usturoi, îl punem într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline și prăjim puțin timp. Scoicile scurse șe transferă și ele în tigaie.  Le gătim câteva minute la foc mare cu capacul pus peste tigaie. Se amestecă din când în când până încep să se deschidă. Lăsați scoicile să se răcească puțin, apoi îndepărtați majoritatea cochiliilor și se pun deoparte. Urmează strecurarea lichidului de gătit eliberat de scoici și îl lăsăm deoparte și pe el. Curățăm și tocăm mărunt al doilea cățel de usturoi împreună cu puțin pătrunjel și le rumenim cu un strop de ulei. Adăugăm piureul de rosii, condimentăm cu sare și lăsăm la fiert câteva minute, amestecând cam o dată la un minut. Turnăm puțină apă fierbinte și aducem la fierbere. Punem pastele la fiert și adăugăm lichidul filtrat de la scoici. Când au mai rămas doar câteva minute de gătit adăugăm și scoicile. Gătim ultimele minute, amestecând continuu. Când fregola sunt al dente, se ia de pe foc și se asezonează cu pătrunjel tocat și piper măcinat. Se servește  fregola cu scoici, stropită cu puțin de ulei de măsline crud. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Articol editat de Radio Resita, 27 mai 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine