Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Fregola cu scoici sau cum se spune în dialectul sard fregula con cocciula, conform cookist.it, este un preparat tipic al bucătăriei din Sardinia. Mâncarea este făcută cu paste locale tradiționale. Acestea sunt asemănătoare ca formă cu cușcușul, dar ceva mai mari.  În rețeta pe care o prezint se gătesc prin absorbție, la fel ca la risotto, într-un sos preparat cu piure de roșii și scoici. Așa cum se întâmplă adesea cu mâncărurile teritoriale chiar și fregola cu scoici se gătește cu procedee care variază în funcție de zonă și obiceiurile familiei. În unele rețete se folosesc roșii decojite, în altele sosul, în altele concentratul de roșii; unele versiuni iau în considerare utilizarea vinului alb, altele se descurcă fără el.
Pentru a prepara Fregola cu scoici ne sunt necesare un kg de scoici, 400 de gr de piure de tomate, doi căței de usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, sare și piper.
Clătim scoicile cu multă apă și se lasă să stea în apă cel puțin două ore. Lichidul se primenește constant. Curățăm un cățel de usturoi, îl punem într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline și prăjim puțin timp. Scoicile scurse șe transferă și ele în tigaie.  Le gătim câteva minute la foc mare cu capacul pus peste tigaie. Se amestecă din când în când până încep să se deschidă. Lăsați scoicile să se răcească puțin, apoi îndepărtați majoritatea cochiliilor și se pun deoparte. Urmează strecurarea lichidului de gătit eliberat de scoici și îl lăsăm deoparte și pe el. Curățăm și tocăm mărunt al doilea cățel de usturoi împreună cu puțin pătrunjel și le rumenim cu un strop de ulei. Adăugăm piureul de rosii, condimentăm cu sare și lăsăm la fiert câteva minute, amestecând cam o dată la un minut. Turnăm puțină apă fierbinte și aducem la fierbere. Punem pastele la fiert și adăugăm lichidul filtrat de la scoici. Când au mai rămas doar câteva minute de gătit adăugăm și scoicile. Gătim ultimele minute, amestecând continuu. Când fregola sunt al dente, se ia de pe foc și se asezonează cu pătrunjel tocat și piper măcinat. Se servește  fregola cu scoici, stropită cu puțin de ulei de măsline crud. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Articol editat de Radio Resita, 27 mai 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă