Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Fregola cu scoici sau cum se spune în dialectul sard fregula con cocciula, conform cookist.it, este un preparat tipic al bucătăriei din Sardinia. Mâncarea este făcută cu paste locale tradiționale. Acestea sunt asemănătoare ca formă cu cușcușul, dar ceva mai mari.  În rețeta pe care o prezint se gătesc prin absorbție, la fel ca la risotto, într-un sos preparat cu piure de roșii și scoici. Așa cum se întâmplă adesea cu mâncărurile teritoriale chiar și fregola cu scoici se gătește cu procedee care variază în funcție de zonă și obiceiurile familiei. În unele rețete se folosesc roșii decojite, în altele sosul, în altele concentratul de roșii; unele versiuni iau în considerare utilizarea vinului alb, altele se descurcă fără el.
Pentru a prepara Fregola cu scoici ne sunt necesare un kg de scoici, 400 de gr de piure de tomate, doi căței de usturoi, ulei de măsline, pătrunjel, sare și piper.
Clătim scoicile cu multă apă și se lasă să stea în apă cel puțin două ore. Lichidul se primenește constant. Curățăm un cățel de usturoi, îl punem într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline și prăjim puțin timp. Scoicile scurse șe transferă și ele în tigaie.  Le gătim câteva minute la foc mare cu capacul pus peste tigaie. Se amestecă din când în când până încep să se deschidă. Lăsați scoicile să se răcească puțin, apoi îndepărtați majoritatea cochiliilor și se pun deoparte. Urmează strecurarea lichidului de gătit eliberat de scoici și îl lăsăm deoparte și pe el. Curățăm și tocăm mărunt al doilea cățel de usturoi împreună cu puțin pătrunjel și le rumenim cu un strop de ulei. Adăugăm piureul de rosii, condimentăm cu sare și lăsăm la fiert câteva minute, amestecând cam o dată la un minut. Turnăm puțină apă fierbinte și aducem la fierbere. Punem pastele la fiert și adăugăm lichidul filtrat de la scoici. Când au mai rămas doar câteva minute de gătit adăugăm și scoicile. Gătim ultimele minute, amestecând continuu. Când fregola sunt al dente, se ia de pe foc și se asezonează cu pătrunjel tocat și piper măcinat. Se servește  fregola cu scoici, stropită cu puțin de ulei de măsline crud. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Rețetă mediteraneeană: Fregola cu scoici

Articol editat de Radio Resita, 27 mai 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano