Rețeta mediteraneeană: Fileurile de somon
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Articol editat de Valentina Adam, 27 aprilie 2023, 11:16
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși, numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care este digerată mult mai greu de stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă să consumăm pește de două ori pe săptămână.
Peștele este bogat în substanțe nutritive, protejează împotriva bolilor neurodegenerative, scade riscul de atac de cord și atac vascular cerebral, scade riscul de diabet, îmbunătățește calitatea somnului și multe altele.
Dintre specii putem consuma fără grijă anșoa, sardine, somon salbatic, hering, cambula, crab albastru, egrefin, pastrav de crescatorie, creveti. Totuși, cei cu probleme renale și hepatice să aibe grijă la carnea roșie de pește, macrou și ton.
Astăzi m-am gândit să vă invit la o porție de Fileurile de somon în stil mediteranean, inspirat de Giallo Zafferano. Acesta este un excelent fel de mâncare, care conține toate aromele sudului Italiei și eliberează arome caracteristice. Roșiile cherry suculente atenuează gustul oreganoului și a usturoiului care sunt absorbite de somon în timpul gătirii. Măslinele negre și caperele dau o notă distinctă preparatului. O rețetă cu adevărat ușor de făcut, câteva ingrediente simple sunt puse împreună și apoi gătite la cuptor. Rezultatul va fi un preparat de poveste, pentru o cină cu prietenii.
Dacă sunteți în căutarea unei rețete ușoare, dar gustoasă, propunerea mea este fileuri de somon pregătite în stil costier italian. Carnea acestui pește de apă sărată se potrivește perfect cu ingrediente apetisante precum măslinele negre cu o aromă intensă, caperele cu nota lor aromatică și roșiile cherry cărnoase. În Italia se folosesc măsline proaspete coapte care au parte de un tratament care scoate nota amăruie a acestora și degajă o aromă de poveste. Cum la noi nu sunt asemenea măsline, vom folosi pe cele negre, la borcan.
Pentru a prepara acest fel de mâncare ne trebuie un kg de somon, 400 de gr. de roșii cherry, 100 de gr. de măsline negre fără sâmburi, două lingurițe de oregano uscat, o lingură de capere mici, 3-4 linguri de ulei de masline extravirgin, doi căței de usturoi, sare și piper după gust.
Pentru a pregăti fileurile de somon în stil mediteranean la început spălăm roșiile, le uscăm și le tăiem în sferturi. Punem roșiile într-un castron mare, adăugăm usturoiul tăiat în două și oregano uscat.
Stropim cu uleiul de măsline, potrivim gustul de sare, amestecăm totul și acoperim cu folie film. Lăsăm roșiile la macerat la temperatura camerei aproximativ o oră.
După acest timp, luăm somonul, îndepărtăm eventualele oase cu penseta, iar dacă are piele o îndepărtăm. Porționăm în 4-5 fileuri de grosime egală. Luăm roșiile cherry, scoatem usturoiul și transferăm într-o tavă de copt unsă. Aranjăm fileurile de somon deasupra roșiilor cherry. Câteva roșii cherry se așează deasupra somonului. Asezonăm cu sare și piper după preferințe și punem maslinele negre și caperele.
Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem pentru un sfert de ceas.
După acest timp, scoateți tava și lăsați fileurile să se odihnească 3-4 minute și se pot servi.
Păstrați fileurile de somon în stil mediteranean maxim 2 zile la frigider într-un recipient ermetic. Congelarea nu este recomandată. Roșiile cherry se pot parfum cu busuioc în loc de oregano. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)