Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Cotechino

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Rețetă mediteraneeană: Cotechino

Articol editat de Radio Resita, 17 iunie 2023, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2023, 18:56

Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Haideți să ne delectăm cu Cotechino. El este un cârnat tradițional italienesc semipreparat din carne de porc. Arta culinara traditională s-a transmis și prin aroma unică de carne de porc, fin tocată și aromatizată. Așa s-a născut specialitatea Cotechino: prefiartă, ambalată în vid, practică, ușoară, rapid de pregătit și cu un gust unic, inconfundabil, picant și deosebit.

Pentru preparare ne trebuie un kg de cârnat cotechino și unul de linte uscată, o ceapă tocat și una tăiată în patru, un cățel de usturoi, o frunza de dafin, opt boabe întregi de piper negru, o crenguță de cimbru proaspăt, apă, un morcov mare tăiat în sferturi, o lingură de ulei de măsline, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Se începe prin împungerea cârnatului cotechino cu o furculiță în mai multe locuri. Într-o oala mare se pune cotechino, ceapa tocata, frunza de dafin, boabele de piper si crenguța de cimbru. Se acoperă cu apă și se aduce la fierbere. Când fierbe se reduce focul și se lasă timp de 45- 50 de minute, dacă utilizați cotechino proaspăt. Pentru cotechino prefiert se ține la fiert timp de 20 de minute.

Într-o altă oală se combină lintea, ceapa tăiată în sferturi, usturoiul, dafinul, morcovul și se drege cu sare și piper după gust. Totul se acoperă cu apă cam de două degete. Aduceți totul la fiert, acoperiți cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați să fiarbă timp de 40 – 45 de minute sau până când lintea este moale.

Adăugați apă suplimentară dacă este necesar. Scoateți ceapa, usturoiul, frunza de dafin și morcovul.

Turnați lintea într-un vas de servire, stropiți cu ulei de măsline și tăiați rondele de cotechino deasupra. Se presară pătrunjel proaspat tocat și se mănâncă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe