Rețetă mediteraneeană: Cotechino
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Articol editat de Radio Resita, 17 iunie 2023, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2023, 18:56
Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Haideți să ne delectăm cu Cotechino. El este un cârnat tradițional italienesc semipreparat din carne de porc. Arta culinara traditională s-a transmis și prin aroma unică de carne de porc, fin tocată și aromatizată. Așa s-a născut specialitatea Cotechino: prefiartă, ambalată în vid, practică, ușoară, rapid de pregătit și cu un gust unic, inconfundabil, picant și deosebit.
Pentru preparare ne trebuie un kg de cârnat cotechino și unul de linte uscată, o ceapă tocat și una tăiată în patru, un cățel de usturoi, o frunza de dafin, opt boabe întregi de piper negru, o crenguță de cimbru proaspăt, apă, un morcov mare tăiat în sferturi, o lingură de ulei de măsline, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.
Se începe prin împungerea cârnatului cotechino cu o furculiță în mai multe locuri. Într-o oala mare se pune cotechino, ceapa tocata, frunza de dafin, boabele de piper si crenguța de cimbru. Se acoperă cu apă și se aduce la fierbere. Când fierbe se reduce focul și se lasă timp de 45- 50 de minute, dacă utilizați cotechino proaspăt. Pentru cotechino prefiert se ține la fiert timp de 20 de minute.
Într-o altă oală se combină lintea, ceapa tăiată în sferturi, usturoiul, dafinul, morcovul și se drege cu sare și piper după gust. Totul se acoperă cu apă cam de două degete. Aduceți totul la fiert, acoperiți cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați să fiarbă timp de 40 – 45 de minute sau până când lintea este moale.
Adăugați apă suplimentară dacă este necesar. Scoateți ceapa, usturoiul, frunza de dafin și morcovul.
Turnați lintea într-un vas de servire, stropiți cu ulei de măsline și tăiați rondele de cotechino deasupra. Se presară pătrunjel proaspat tocat și se mănâncă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)