Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Cotechino

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Rețetă mediteraneeană: Cotechino

Articol editat de Radio Resita, 17 iunie 2023, 06:00 / actualizat: 18 iunie 2023, 18:56

Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Haideți să ne delectăm cu Cotechino. El este un cârnat tradițional italienesc semipreparat din carne de porc. Arta culinara traditională s-a transmis și prin aroma unică de carne de porc, fin tocată și aromatizată. Așa s-a născut specialitatea Cotechino: prefiartă, ambalată în vid, practică, ușoară, rapid de pregătit și cu un gust unic, inconfundabil, picant și deosebit.

Pentru preparare ne trebuie un kg de cârnat cotechino și unul de linte uscată, o ceapă tocat și una tăiată în patru, un cățel de usturoi, o frunza de dafin, opt boabe întregi de piper negru, o crenguță de cimbru proaspăt, apă, un morcov mare tăiat în sferturi, o lingură de ulei de măsline, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Se începe prin împungerea cârnatului cotechino cu o furculiță în mai multe locuri. Într-o oala mare se pune cotechino, ceapa tocata, frunza de dafin, boabele de piper si crenguța de cimbru. Se acoperă cu apă și se aduce la fierbere. Când fierbe se reduce focul și se lasă timp de 45- 50 de minute, dacă utilizați cotechino proaspăt. Pentru cotechino prefiert se ține la fiert timp de 20 de minute.

Într-o altă oală se combină lintea, ceapa tăiată în sferturi, usturoiul, dafinul, morcovul și se drege cu sare și piper după gust. Totul se acoperă cu apă cam de două degete. Aduceți totul la fiert, acoperiți cu un capac, reduceți focul la mic și lăsați să fiarbă timp de 40 – 45 de minute sau până când lintea este moale.

Adăugați apă suplimentară dacă este necesar. Scoateți ceapa, usturoiul, frunza de dafin și morcovul.

Turnați lintea într-un vas de servire, stropiți cu ulei de măsline și tăiați rondele de cotechino deasupra. Se presară pătrunjel proaspat tocat și se mănâncă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 27 octombrie 2024, 10:52

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 18 octombrie 2024, 07:22

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo