Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Vă invit să preparați cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit. Majoritatea legumelor, dar și a fructelor, pot fi făcute la grătar în folie. Cartofii copți sunt apoi potriviți perfect pentru a fi serviți cu smântână aromată cu ulei de măsline afumat, ceapă verde și unt rumenit cu nuci.
Pentru 4 porții sunt necesari:
– 10 cartofi noi mari
– 100 de gr de unt
– 300 de gr de smântână
– o lingură ulei de măsline
– un pumn de chipsuri zdrobite
– o mână de ceapă verde tocată mărunt
– sare și piper negru proaspăt măcinat

Rețetă mediteraneeană: Cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit

Articol editat de Radio Resita, 22 iulie 2023, 07:00

Aprindem grătarul. Puneți cărbunele aprins spre marginea grătarului.
Presărăm sare pe foi duble de folie de aluminiu. Spălăm cartofii, îi așezăm în folie și îi împăturim cu grijă, individual, într-un pachet strâns.
Așezăm pachetele în mijlocul inelului de cărbune. Dacă aveți grătar cu capac este minunat. Se coc acoperit până într-o oră.  Testați cu o scobitoare dacă cartofii sunt moi. Deschideți ambalajul și lăsați să se răcească puțin.
Amestecăm smântâna și uleiul afumat.
Topim untul la foc mic într-o tigaie. Ridicăm căldura și amestecând constant. Când untul miroase a nucă și a căpătat o culoare ușor maronie, este perfect pentru preparatul nostru.
Pasăm cartofii și îi distribuim pe o farfurie mare sau într-un bol. Deasupra presărăm chipsurile zdrobite și ceapa verde tocată mărunt. Condimentăm cu piper negru și punem untul rumenit.
Haideți să ne apucăm să afumăm smântâna. Aici chiar că avem nevoie de un grătar cu capac sau de un recipient mare. Punem gheață pisata într-un vas de inox și așezăm în el un vas mai mic gol. Turnăm 200 de gr de smântână în vasul mai mic și îl punem pe fundul unui gratar rece fără căldură. Aprindem așchii de arin într-o tigaie pe care nu o mai folosim sau într-o cutie de fum cu un capac până când se dezvoltă fumul puternic. Așezăm tigaia sau afumătorul în grătar și acoperim cu capacul grătarului sau introducem sub recipientul mare unde avem smântâna. Lăsăm la afumat timp de 30 de minute. Ridicați capacul și verificați dacă smântâna are un strat galben, dacă nu, repetăm procedura. Când s-a afumat o scotem și o răcim punând în vasul mare gheață pisată. Turnăm smântâna afumată peste cartofi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine