Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.
Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Vă invit să preparați cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit. Majoritatea legumelor, dar și a fructelor, pot fi făcute la grătar în folie. Cartofii copți sunt apoi potriviți perfect pentru a fi serviți cu smântână aromată cu ulei de măsline afumat, ceapă verde și unt rumenit cu nuci.
Pentru 4 porții sunt necesari:
– 10 cartofi noi mari
– 100 de gr de unt
– 300 de gr de smântână
– o lingură ulei de măsline
– un pumn de chipsuri zdrobite
– o mână de ceapă verde tocată mărunt
– sare și piper negru proaspăt măcinat

Rețetă mediteraneeană: Cartofi copți cu smântână afumată și unt rumenit

Articol editat de Radio Resita, 22 iulie 2023, 07:00

Aprindem grătarul. Puneți cărbunele aprins spre marginea grătarului.
Presărăm sare pe foi duble de folie de aluminiu. Spălăm cartofii, îi așezăm în folie și îi împăturim cu grijă, individual, într-un pachet strâns.
Așezăm pachetele în mijlocul inelului de cărbune. Dacă aveți grătar cu capac este minunat. Se coc acoperit până într-o oră.  Testați cu o scobitoare dacă cartofii sunt moi. Deschideți ambalajul și lăsați să se răcească puțin.
Amestecăm smântâna și uleiul afumat.
Topim untul la foc mic într-o tigaie. Ridicăm căldura și amestecând constant. Când untul miroase a nucă și a căpătat o culoare ușor maronie, este perfect pentru preparatul nostru.
Pasăm cartofii și îi distribuim pe o farfurie mare sau într-un bol. Deasupra presărăm chipsurile zdrobite și ceapa verde tocată mărunt. Condimentăm cu piper negru și punem untul rumenit.
Haideți să ne apucăm să afumăm smântâna. Aici chiar că avem nevoie de un grătar cu capac sau de un recipient mare. Punem gheață pisata într-un vas de inox și așezăm în el un vas mai mic gol. Turnăm 200 de gr de smântână în vasul mai mic și îl punem pe fundul unui gratar rece fără căldură. Aprindem așchii de arin într-o tigaie pe care nu o mai folosim sau într-o cutie de fum cu un capac până când se dezvoltă fumul puternic. Așezăm tigaia sau afumătorul în grătar și acoperim cu capacul grătarului sau introducem sub recipientul mare unde avem smântâna. Lăsăm la afumat timp de 30 de minute. Ridicați capacul și verificați dacă smântâna are un strat galben, dacă nu, repetăm procedura. Când s-a afumat o scotem și o răcim punând în vasul mare gheață pisată. Turnăm smântâna afumată peste cartofi. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe