Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Bucatinii cu broccoli

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond. Lampedusa este o insulă din mijlocul Mării Mediterane, mai aproape de coasta africană decât de cea italiană și aparține Siciliei. Deși nu este foarte extinsă, oferă vizitatorilor peisaje spectaculoase. Bucătăria siciliană are influenţe istorice diferite. În primul rând a fost influența arabă în jurul anului 1000 d.Hr. Arabii au făcut cunoscute majoritatea condimentelor precum șofranul, scorțișoara, zahărul rafinat, susanul… Tot arabii sunt cei care au lăsat nuga dulce cu miere și migdale sau susan, sorbetul înghețat făcut cu zăpada de Etna din care cofetarii sicilieni au derivat înghețatele artizanale de astăzi și granita siciliană și cușcușul făcut inițial cu carne de oaie și în Sicilia făcut cu varianta de pește. Au urmat influențe normande și șvabe, în special în arta „rotisarii”. De la popoarele nordice s-au inspirat pentru stocfish și prepararea codului. Având în vedere că adevărata bucătărie siciliană este înainte de toate dragostea și respectul pentru oameni, așa că au pus dragoste și imaginație și au inventat o bucătărie care își extrage unicitatea din esențialitatea, simplitatea, autenticitatea ingredientelor și a soarelui sicilian. O bucătărie bună nu se poate lipsi de o alegere atentă a alimentelor și folosește mai mult ingrediente locale, pentru a garanta prospețimea, autenticitatea și aroma alimentelor.  

Rețetă mediteraneeană: Bucatinii cu broccoli

Articol editat de Valentina Adam, 2 mai 2023, 11:51

Pentru astăzi vă invit să gătiți Bucatinii cu broccoli. Pentru patru persoane ne trebuie jumătate de kg paste tip „bucatini”, un kg de broccoli, o ceapă mare, cinci anșoa, două linguri de sâmburi de pin,  o lingură de stafide. Mai avem de lucru cu șofran pe care îl putem înlocui cu cardamon, un cățel de usturoi zdrobit, o ceașcă de ulei de măsline extravirgin, sare, piper și brânză caciocavallo rasă. Aceasta este o brânză tipică sudului Italiei, dar se poate înlocui cu brânză provolone. Fierbem broccoli într-o cratiță cu apă cu sare și punem și șofranul sau cardamonul. Rumenim ceapa tocată într-o tigaie cu puțin ulei și cu usturoiul zdrobit. Scurgem broccoli de apă și tăiem în bucăți mai mici pe care le rumenim în tigaia cu ulei, usturoi și ceapă. Se lasă la foc zece minute, apoi se adaugă stafidele, sâmburii de pin și anșoa.  Se amestecă din când în când. Punem bucatinii la fiert în apa unde am procesat termic broccoli și adaugăm sare dacă este necesar. După ce am scurs bucatini de apă punem pastele în tigaia în care s-au prăjit bucățile de broccoli și amestecăm totul. Mai lăsăm pe foc câteva minute. Se servește cu caciocavallo sau provolone ras. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano