Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană: Bragioli

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem sănătoși. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Rețetă mediteraneeană: Bragioli

Articol editat de Radio Resita, 26 august 2023, 14:32

Poposim în Malta. Insula nu este sinonimă doar cu marea, soarele și istoria. Este remarcabilă și pentru bucătăria sa gustoasă și variată mediteraneană, care combină influențe din Italia și în special din Sicilia, Anglia, Franța și Africa de Nord.
Maltezii iau mâncarea destul de în serios, iar răsfățarea cu bucate delicioase și abundente le aduc zâmbete pe față. Mâncărurile lor sunt inspirate din produsele locale și provin din rețete transmise din generație în generație.
Deși Malta este o țară formată din insule, alimentele nu au limite la ingrediente. Se găsesc numeroase preparate din lapte, carne și fructe de mare. Datorită locației geografice a acestei țări, maltezii pot accesa diverse tipuri de ingrediente. Cine a gustat mâncarea în Malta, rămâne surprins că fiecare preparat are aromă unică, incredibil de delicioasă și atrăgătoare.

Astăzi propun să gustăm Bragioli. Ne trebuie:
– 10 felii subțiri de pulpă de vită
– 700 de gr de carne tocată de vită
– 6 fâșii de bacon
– două ouă fierte tari
– jumătate de legătură de frunze tocate de pătrunjel
– 4 linguri de pesmet
– un morcov ras
– sare şi piper proaspăt râșnit.
Sosul îl preparăm din:
– 4 roșii, curățate de pieliță și tocate
– două cepe mari, tocate
– 3 căței de usturoi zdrobiți
– o lingură de pasta de roșii
– 2 morcovi răzuiți
– jumătate de cană de mazăre
– 2 cartofi curățați și tăiați în patru
– două foi de dafin
– o lingură de sos Worcestershire
– jumătate de cană vin roșu sec.

Metodă:
Într-un bol combinăm carnea tocată, ouăle fierte, pătrunjelul, pesmetul, morcovul ras, baconul, sarea, piperul și amestecăm cu responsabilitate. Feliile de pulpă le aplatizăm. Așezăm cam două linguri de umplutură și rulăm felia de pulpă de vită. Asigurăm rulourile cu scobitori sau sfoară de bucătărie.
Într-o cratiță înăbușim ceapa și usturoiul în apa cât să acopere ceapa. Adăugăm rulourile de vită și le rumenim la foc mediu.
Scoatem rulourile de vită din cratiță și le punem deoparte.
În locul lor punem cartofii, roșiile, morcovi, pasta de tomate, ierburile aromatice care ne plac și vinul. Reglăm gustul de piper și sare.
Amestecăm ușor și lăsăm să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 10 minute.
Punem din nou rulourile de vită în cratiță, adăugăm mazărea și readucem la fiert.
Când fierbe reducem focul și lăsăm până se îngroșă sosul. Adăugați vin dacă amestecul începe să se usuce înainte rulourile de carne să fie gătită bine. Se poate servi cu salată sau murături și cu piure de cartofi.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

Daniel Babun

(chefspencil.comlacademie.comilovefood.com.mt)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine