Rețeta mediteraneeană
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe Mapamond.
Articol editat de Radio Resita, 21 mai 2023, 13:27
Bucătăria mediteraneană este o bucătărie eterogenă în țări care împărtășesc diferite elemente comune, în mare măsură determinate de clima mediteraneană și de agricultură, creșterea animalelor și pescuitul din această regiune. Ne aflăm în fața unei bucătării în care legumele, fructele, leguminoasele, cerealele, peștele gras, nucile și bineînțeles uleiul de măsline sunt proeminente. Preparatele din carne sunt consumate cu moderație și animalele sunt folosite în principal pentru lapte, brânză sau iaurt. Produsele de sezon sunt întotdeauna la ordinea zilei și predomină varietatea și echilibrul nutrițional.
Ce spuneți de orez pe care îl putem găti cu ciupercile care vă plac cel mai mult? Chiar și în afara sezonului le putem cumpăra deshidratate, iar hidratându-le cu apă fierbinte, am avea un bulion cu un plus de aromă de ciuperci pentru a-l putea folosi în orezul nostru. Am gătit orezul cu bulion de legume, dar acesta este un preparat foarte versatil care admite, de exemplu, și un bulion de carne. Rămâne la alegerea fiecăruia.
Rețeta
Pentru două persoane avem nevoie de un ardei la borcan deshidratat, puțin șofran care poate să fie înlocuit cu cardamon, 700 de ml de bulion de legume, 50 de ml de ulei de măsline extravirgin. Mai luăm 160 de gr de ciuperci sălbatice (proaspete sau dehidratate sau și mai bine un mix de ciuperci), o jumătate de ceapă, un cățel de usturoi, o linguriță de boia dulce, 100 de gr de roșii zdrobite, 200 de gr de orez cu bob rotund și sare.
Vom începe prin a hidrata ardeiul. Se folosește un ardei deshidratat mai mic, mai rotund, preferabil cel ce poarta numele ñora. Pentru a face acest lucru, îl înțepăm în unele locuri și îl punem într-o cană cu apă fierbinte pentru aproximativ 10 minute. După acest timp, cu o lingură răzuim carnea ardeiului și o punem deoparte.
Preparăm infuzia de șofran sau de cardamon, apoi o turnăm peste bulionul de legume fierbinte. Ungem o cratiță cu 50 de ml de ulei de măsline extravirgin și dăm focul la nivel nivel mediu spre mic. Prăjim aproximativ 5 minute ciupercile sălbatice pe care le-am curățat în prealabil cu o cârpă umedă pentru a îndepărta eventualele urme de pământ pe care le-ar putea avea. Când sunt fragede, le scoatem și le lăsăm în espectativă.
Acum urmează să preparăm sofrito. Pentru a face acest lucru, adăugăm jumătatea de ceapă tocată mărunt. Când devine sticloasă punem usturoiul tocat. Când acesta începe să danseze, este timpul să adăugăm lingurița de boia dulce și imediat după aceea cele 100 g de roșii zdrobite și pulpa de ardei. Amestecăm totul și lăsăm să fiarbă până se evaporă toata apa. Turnăm cei 700 de ml de supa de legume și când dă în fiert presărăm sare. Turnăm infuzia de șofran sau cardamon și cele 200 de gr de orez. Amestecăm delicat. Ținem focul la temperatura de 180- 190 de grade Celsius timp de cinci- șase minute.
Acum punem peste orez și ciupercile. Este timpul să scădem temperatura la 150- 160 de grade Celsius. Mai gătim cam zece minute.
Luăm vasul de pe foc și îl lăsăm la odihnă pentru ca aromele să se împrietenească.
Poftă bună și să gătiți cu dragoste! (Daniel Babun)
Sursa (bonviveur.es)