Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețetă mediteraneeană

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:30 / actualizat: 12 aprilie 2023, 16:07

M-am gândit că astăzi ar merge să preparăm și să mâncăm carne cu cus-cus și năut ca-n Algeria.

Bucătăria algeriană face parte din gastronomia mediteraneeană și se caracterizează prin feluri de mâncare colorate și bogate în aromă. Ea folosește în principal legume mângâiate de soare, condimente îmbătătoare și fructe uscate. Această bucătărie cu influențe kabile și arabe a fost transmisă din generație în generație.

Pentru mâncarea de astăzi avem treabă cu gât și piept de oaie sau miel, o jumătate de pui cam de un kg, două bucăți de cârnați cu carne de vită și oaie, o cană de cus-cus, două linguri de ulei de măsline, 3 cartofi, 2 ardei gras sau 3 kapia, o cutie de passata de roșii, ceapă, ulei de măsline, doi morcovi, doi zucchini mai mici, o vânătă potrivită, o conservă la borcan de năut. Dintre condimente utilizăm Ras el Hanout, Harissa, chimen măcinat, ardei iute și piper. Ras el Hanout și Harissa se găsește de cumpărat în multe magazine mari.

Încingem uleiul într-o cratiță mare. Rumenim bucățile de carne și le lăsăm să se gătească. În acest timp pregătim legumele.

Tăiem zucchini și vinetele în cuburi mari fără să-i curățăm de coajă. Curățăm cartofii și-i tăiem felii mari. Despicăm ardeii, inclusiv pe cel iute și îi curățăm de nervurile albe și de semințe. După aceea îi fâșii. Curățăm și tocăm ceapa.

Scoatem bucățile de carne. În grăsimea rămasă dinstuim ceapa cam 5-7 minute, după care punem toate condimentele: Ras el Hanout, chimen măcinat, ardei iute și piper. Despre Ras el Hanout vă spun că este o pastă formată din coriandru, chimion, cardamom, scorțișoară, piper negru, anason, chilli, curcuma, boia dulce, ghimbir, usturoi, cuișoare, anason steluțe, nucșoară, petale de trandafir, chimen negru, frunze de lavandă, piper de Guineea.

Revenim la cratița noastră și o lăsăm să se proceseze timp de un minut  pentru a-și exprima pe deplin toate aromele.

Urmează să adăugăm legumele, pe care le amestecăm bine. Turnăm un litru de apă fierbinte și asezonăm cu sare. Repunem carnea în cratiță și lăsăm la gătit timp de 30 de minute.

În acest timp turnăm apă fierbinte peste cus-cus pentru a se hidrata și a crește în volum. Când au trecut 20 de minute de fierbere a cărnii, turnăm passata peste cus-cus. Se amestecă repede și se pune la fiert.

Cu 10- 15 minute înainte de sfârșitul preparării acestui fel de mâncare algerian adăugăm năutul cu tot cu sucul din conservă în cratița cu carne.

Acum înțepăm cu o furculiță cârnații de vită cu oaie. Dacă aveți cârnați merquez este minunat. Prăjim cârnații fără ulei într-o tigaie neaderentă.

Luăm o tavă de servit, strecurăm cus-cusul și-l așezăm în mijloc. Deasupra lui, cu grijă și cu ajutorul unei linguri strecurător punem bucățile de carne. Acum se poate finaliza aranjamentul în două feluri. În bulionul rămas se adaugă pasta Harissa și cu grija detaliilor turnăm lichidul și boabele de năut peste carne și toate se vor prelinge frumos peste cus-cus. Mâncarea va avea un aspect deosebit. Cel de-al doilea mod de aranjare presupune ca sosul gros în care s-au gătit cărnurile și legumele să fie amestecat cu praf Harissa. Aceasta este o măcinătură fină de ardei chili, ardei paprika, usturoi, chimion, coriandru și sare. Se strecoară și se pune într-o sosieră și fiecare pune după preferințe. Năutul din strecurătoare se așează în jurul cus-cusului. Oricum o aranjați vș doresc Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine