Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă mediteraneeană

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial.

Rețetă mediteraneeană

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:30 / actualizat: 12 aprilie 2023, 16:07

M-am gândit că astăzi ar merge să preparăm și să mâncăm carne cu cus-cus și năut ca-n Algeria.

Bucătăria algeriană face parte din gastronomia mediteraneeană și se caracterizează prin feluri de mâncare colorate și bogate în aromă. Ea folosește în principal legume mângâiate de soare, condimente îmbătătoare și fructe uscate. Această bucătărie cu influențe kabile și arabe a fost transmisă din generație în generație.

Pentru mâncarea de astăzi avem treabă cu gât și piept de oaie sau miel, o jumătate de pui cam de un kg, două bucăți de cârnați cu carne de vită și oaie, o cană de cus-cus, două linguri de ulei de măsline, 3 cartofi, 2 ardei gras sau 3 kapia, o cutie de passata de roșii, ceapă, ulei de măsline, doi morcovi, doi zucchini mai mici, o vânătă potrivită, o conservă la borcan de năut. Dintre condimente utilizăm Ras el Hanout, Harissa, chimen măcinat, ardei iute și piper. Ras el Hanout și Harissa se găsește de cumpărat în multe magazine mari.

Încingem uleiul într-o cratiță mare. Rumenim bucățile de carne și le lăsăm să se gătească. În acest timp pregătim legumele.

Tăiem zucchini și vinetele în cuburi mari fără să-i curățăm de coajă. Curățăm cartofii și-i tăiem felii mari. Despicăm ardeii, inclusiv pe cel iute și îi curățăm de nervurile albe și de semințe. După aceea îi fâșii. Curățăm și tocăm ceapa.

Scoatem bucățile de carne. În grăsimea rămasă dinstuim ceapa cam 5-7 minute, după care punem toate condimentele: Ras el Hanout, chimen măcinat, ardei iute și piper. Despre Ras el Hanout vă spun că este o pastă formată din coriandru, chimion, cardamom, scorțișoară, piper negru, anason, chilli, curcuma, boia dulce, ghimbir, usturoi, cuișoare, anason steluțe, nucșoară, petale de trandafir, chimen negru, frunze de lavandă, piper de Guineea.

Revenim la cratița noastră și o lăsăm să se proceseze timp de un minut  pentru a-și exprima pe deplin toate aromele.

Urmează să adăugăm legumele, pe care le amestecăm bine. Turnăm un litru de apă fierbinte și asezonăm cu sare. Repunem carnea în cratiță și lăsăm la gătit timp de 30 de minute.

În acest timp turnăm apă fierbinte peste cus-cus pentru a se hidrata și a crește în volum. Când au trecut 20 de minute de fierbere a cărnii, turnăm passata peste cus-cus. Se amestecă repede și se pune la fiert.

Cu 10- 15 minute înainte de sfârșitul preparării acestui fel de mâncare algerian adăugăm năutul cu tot cu sucul din conservă în cratița cu carne.

Acum înțepăm cu o furculiță cârnații de vită cu oaie. Dacă aveți cârnați merquez este minunat. Prăjim cârnații fără ulei într-o tigaie neaderentă.

Luăm o tavă de servit, strecurăm cus-cusul și-l așezăm în mijloc. Deasupra lui, cu grijă și cu ajutorul unei linguri strecurător punem bucățile de carne. Acum se poate finaliza aranjamentul în două feluri. În bulionul rămas se adaugă pasta Harissa și cu grija detaliilor turnăm lichidul și boabele de năut peste carne și toate se vor prelinge frumos peste cus-cus. Mâncarea va avea un aspect deosebit. Cel de-al doilea mod de aranjare presupune ca sosul gros în care s-au gătit cărnurile și legumele să fie amestecat cu praf Harissa. Aceasta este o măcinătură fină de ardei chili, ardei paprika, usturoi, chimion, coriandru și sare. Se strecoară și se pune într-o sosieră și fiecare pune după preferințe. Năutul din strecurătoare se așează în jurul cus-cusului. Oricum o aranjați vș doresc Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 august 2024, 07:01

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă: orez cu fasole și năut
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 august 2024, 07:01

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă: empanada columbiană din carne