Rețetă Georgia – Badrijani Nigvzit
Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Astăzi vă propun să gustăm din aromele și savorile Georgiei.
Articol editat de Valentina Adam, 18 octombrie 2023, 05:00
Mâncărurile din Georgia reflectă cadrul geografic al țării.
În ciuda locației sale aparent îndepărtate, Georgia a ocupat cândva un loc mult mai cunoscut în lume. Timp de secole, a servit ca o oprire pe rutele comerciale de la Est la Vest. Pe măsură ce treceau comercianții, georgienii au împrumutat și asimilat tradițiile culinare ale vizitatorilor. Secole de invazie străină și-au pus amprenta și pe bucătăria locală. De-a lungul timpului fiecare regiune georgiană și-a dezvoltat propriile contribuții distinctive la identitatea culinară a țării.
Bucătăria tradițională georgiană combină carne proaspătă, legume proaspete, ierburi și condimente în mâncăruri deosebit de aromate, care sunt considerate printre cele mai sănătoase din lume. Fie că este pregătită pentru o sărbătoare supra sau pentru o masă de zi cu zi, bucătăria georgiană își găsește întotdeauna cea mai autentică expresie acasă, printre prieteni.
Bucătăria georgiană are un caracter distinct, având în același timp asemănări cu diverse bucătării naționale din Caucaz, Orientul Mijlociu și Europa de Est. Mâncatul și băutul sunt părți importante ale culturii georgiane .
Dragostea georgiană de familie și prieteni este unul dintre motivele pentru care supra, tradus înseamnă fața de masă, este importantă în Georgia. Supra este oferit în mod spontan rudelor, prietenilor sau oaspeților.
Supra este o masă tradițională, adesea extravagantă, care ocupă centrul vieții sociale georgiane. Mult mai mult decât o sărbătoare, este o tradiție peste veacuri, un rit religios și o identitate națională. Pentru toate evenimentele vieții există un supra.
În timpul unui supra, mâncarea și vinul sunt aparent nesfârșite.
Deși părțile mesei vor varia de la familie la familie și unele elemente diferă în funcție de ocazia unei anumite sărbători, multe tradiții supra sunt universale. Aceste ritualuri au format o comunitate, identitate și spiritualitate georgiană comună de-a lungul generațiilor.
Mai mult decât o sărbătoare, supra favorizează legături profunde între cei care frâng pâinea împreună.
Badrijani Nigvzit este deliciul gruzin pe care vă invit să-l gătiți.
Înainte de a intra în această rețetă grozavă trebuie să vă spun ce este de fapt. Tradus, badrijani nigvzit înseamnă pur și simplu vinete cu nucă și în esență, asta este.
Deși aceste rulouri de vinete georgiane nu sunt greu de făcut, ele încorporează o serie de arome și condimente delicioase georgiene care se găsesc într-o serie de feluri de mâncare din toată țara.
Ingredientele folosite sunt:
– două vinete medii
– două cești de sâmburi de nucă
– 4 căței de usturoi
– o lingură de oțet de vin alb
– o lingurita de schinduf
– o linguriță de semințe de coriandru măcinate
– o jumătate de linguriță de ardei cayenne
– apă, sare piper negru și semințe de rodie, pentru decor.
Tăiați capeții de la fiecare vânătă. Tăiați vinetele pe lungime în felii groase de 5- 6 mm. Se pun într-o tavă și se presară cu multă sare. Se lasă deoparte aproximativ 30 de minute pentru a permite sării să scoată umezeala din vinete.
Între timp, măcinați mărunt nucile și le puneți într-un bol. Radeți cățeii de usturoi, puneți oțetul, schinduful, coriandrul și ardeiul cayenne și amestecați pentru a se combina. Adăugați 50- 60 de ml de apă și amestecați din nou. Mai puneți apă, cât este necesar pentru a slăbi consistența. Trebuie să devina ceva asemănător cu hummus-ul.
Feliile de vinete se usucă de umezeală.
Într-o tigaie mare, la foc mediu, încălziți până aproape de punctul de afumare câteva linguri de ulei și adăugați vinetele. Cu siguranță veți prăji în etape. Vinetele se prăjesc până se înmoaie și sunt ușor aurii, într-e 3 și 5 minute pe fiecare parte. Transferați vinetele pe un prosop de hârtie și lăsați-le să se răcească.
Lucrând pe rând, întindeți uniform cam o lingură de pastă de nucă pe fiecare felie de vânătă. Se rulează și se repetă cu feliile de vinete rămase. Preparatul se ornează cu semințe de rodie și se servește.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun