Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Varză Kale cu Bregenwurst

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului. Săptămâna trecută am făcut o incursiune radiofonică prin bucătăria celui mai mare land german, Bavaria. Astăzi descindem în bucătăria din Saxonia Inferioară.

Rețetă europeană: Varză Kale cu Bregenwurst

Articol editat de Valentina Adam, 7 august 2023, 07:56

A mânca și a bea în acest land înseamnă mai mult decât varză kale, creveți, cartofi sau sparanghel, mai mult decât bere, suc sau schnaps. A mânca și a bea este cultură – cultura de-a mânca și a bea.
Specialitățile din Saxonia Inferioară sunt la fel de diferite și variate ca și peisajul regiunii. Toate au un lucru în comun: au modelat cultura alimentară și a băuturii și contribuie la formarea identității naționale.

Așa-numitele mărci regionale s-au dezvoltat în special pentru produsele alimentare manufacturate. Un exemplu binecunoscut este „Typical Harz” , care caracterizează calitatea specială a produselor Harz autentice.
Rachiul de fructe și porumbul sunt la fel de tradiționale în Saxonia Inferioară ca și ceaiul autentic din Frisia de Est cu Kluntje și Wölkje. În Lüneburg Heath există chiar și inconfundabilul schnaps de cartofi.
Crabii și peștii din Marea Nordului, fructele din Țara Veche, șunca în Ammerland, varză din Oldenburger Land, carnea Heidschnucken în Lüneburg Heath, cârnați Braunschweig, bere Einbecker și brânza Harz sunt produse foarte apreciate de consumatori. Peste tot, însă, se mănâncă și cartofi.

Puteți experimenta bucătăria regională din Saxonia Inferioară nu numai în numeroasele hanuri și cafenele, ci și în tururi ale fabricilor. Evenimentele culinare, cum ar fi piețele de vin și festivalurile de gătit oferă delicii culinare pure. În piețele săptămânale și în magazinele agricole, se pot lua acasă deliciile tipice din Saxonia Inferioară.
Dar nu veți găsi doar cultura alimentară regională în Saxonia Inferioară. Bucătarii de aici premiați de Ghidul Michelin și Gault Millau oferă mâncăruri remarcabile.

Remarcabilă mi-ar plăcea să cred că veți considera rețeta de astăzi de Varză Kale cu Bregenwurst.
Pentru asta trebuie rezervate:
– un kg de varză kale
– două cepe
– 500 de gr de Kassler, adică o bucată ușor afumată din umărul, burta sau gâtul porcului
– patru cârnați Bregenwurst (se găsesc la hipermarket-uri)
– 20 de gr de untura
– muștar, sare, piper și apă

Varza kale nu numai ca are un gust bun, este și sănătoasă pentru că ea conține mult calciu și multe vitamine. Cu toate acestea, nu ar trebui să se mănânce kale prea des pentru că este pregătită cu multă grăsime.
Să trecem la treabă. Mai întâi trebuie desfăcute frunzele de varză de pe „tulpini” și spălate bine. Pentru ca varza să nu devină amară, trebuie „albită”. Pentru a face acest lucru, puneți varza în apă clocotită pentru o perioadă scurtă de timp, scoateți-o și clătiți-o sub apă rece. Acest lucru nu este ușor și nici fără riscuri din cauza apei care fierbe.

Puneți varza într-o oală, adăugați puțină apă (un pahar plin), acoperiți oala și fierbeți la foc mic aproximativ trei sferturi de oră. În acest timp tăiați ceapa în cuburi mici. Încălziți untura într-o cratiță mare și prăjiți ceapa până devine translucidă. Adăugați carnea și cârnații. Puneți conținutul cratiței în varză sau dacă ați folosit o cratiță mare adăugați varza peste carne și cârnați. Cum vă este mai la îndemână. Așezați capacul și gătiți încă douăzeci de minute. În bucătărie se degajă un miros binecunoscut de cei care au mai făcut varză kale. Varza mai trebuie doar asezonată cu sare, piper și muștar.

Cam asta e tot. Simplu și gustos ca toate mâncărurile simple. Cartofii au cel mai bun gust dacă sunt folosiți drept garnitură. Poftă bună și să gătiți cu dragoste!

Daniel Babun

(niedersachsen;deniedersachsen.de😉

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco