Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Spetzofai

A devenit o obișnuință ca de aproape un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din arta culinară a Europei. Săptămâna trecută am fost în Peloponez și am pregătit pulpa de porc caramelizată.

Rețetă europeană: Spetzofai

Articol editat de Valentina Adam, 4 septembrie 2023, 10:20

Astăzi deschidem ușa bucătăriei din Tesalia, care este alcătuită dintr-un mozaic de oameni care își păstrează tradițiile și obiceiurile până în zilele noastre. În munți se află vlahii Sarakatsanai, Hassiotes și Antihasiotes.
Tradiția lor alimentară se bazează pe produsele locale sezoniere. Fiecare grup își păstrează identitatea culinară și o poartă din generație în generație până astăzi. Materiile prime provin din cultivarea pământului, din turmele de animale și din fructele pădurii. Toate gospodăriile au grădini și în zilele noastre, mai ales în sate, unde cultivă: salată verde, pătrunjel, mentă, praz, ceapă, usturoi, fasole, roșii, vinete, ardei și altele.
Au mai avut și mai au podgorii pe care le îngrijesc cu sârguință astfel încât pe lângă strugurii de masă să producă și vin și tsipouro. Vasta câmpie a Tesaliei produce cereale de înaltă calitate. Brânzeturile sunt mai ales din lapte de ovine și caprine. Aproape în toate gospodăriile Tesaliei se cresc porci care sunt sacrificați în Ajunul Crăciunului. Ei spun că „singurul lucru pierdut de la un porc este vocea lui”.
Pasiunea locuitorilor de a-și salva identitatea culinară și de a o integra în ziua de azi prin crearea de miracole culinare este de neegalat.

Vă prezint astăzi un preparat tradițional, Spetzofai.
Înainte de-a trece la rețeta propriu-zisă tradiția tăierii porcului la greci nu diferă prea mult de cea de la noi. În trecut, cârnații se făceau în ajunul Crăciunului. Sacrificau porcii, îi eviscerau și prăjeau carnea pentru masa de Crăciun. Restul cărnii îl păstrau în sare, iar unele părți din ea erau făcute cârnați, pe care îi păstrat până la Postul Mare.

Rețetă Spetzofai:
doi  cârnați de casă
8 bucăți de ardei gras verde și roșu
un cățel de usturoi
o roșie proaspătă tocată
două linguri de ulei de mșsline extravirgin
un pahar de apă
sare și piper

Tăiați cârnații felii, spălați ardeii, îndepărtați semințele și tăiați-i felii groase, late de aproximativ 2 degete.
Într-o tigaie adâncă, cu capac, căliți cârnații în ulei de măsline pentru a-și lăsa grăsimea timp de 3-4 minute. Apoi adăugați ardeii și amestecați. Lăsați toate ingredientele la sot împreună timp de 5 minute.

Adăugați usturoiul și roșia, sare și piper. Se amestecă și se mai lasă 4 minute. Adăugați apă și de îndată ce fierbe , reduceți temperatura la scăzut.

Lăsați mâncarea noastră să se gătească aproximativ o jumătate de oră cu capacul închis.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(gastrotourismos.gr;cooklos.gr)

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco