Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: pulpă de porc caramelizată

A devenit o obișnuință ca de aproape un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din arta culinară a Europei. Am părăsit mancărurile landurilor germane și de astăzi revenim în zona Mării Mediterane, mai exact în Grecia.

Rețetă europeană: pulpă de porc caramelizată

Articol editat de Radio Resita, 28 august 2023, 10:38

Țara este formată din 13 provincii care sunt împărțite la rândul lor în 51 de prefecturi.

Bucătăria grecească, cu varietatea și calitatea ingredientelor, combinațiile delicioase și tradiția culinară veche de secole, ocupă un loc aparte în bucătăriile lumii. Ea se caracterizează prin simplitate și se bazează pe ingrediente proaspete, ierburile din pământul vechii Elade și ulei de măsline grecesc.
Bucătăria greacă a fost modelată în mare măsură de geografia sa, de diversitatea regiunilor sale insulare și continentale care determină identitatea gustativă a fiecărui loc. Tradiția greacă adoră o masă simplă cu fructe și brânză, dar creează și mâncăruri rafinate de standarde înalte. Cultura alimentară a grecilor este cunoscută pentru dimensiunea sa socială, deoarece îmbină satisfacția culinară cu divertismentul și comunicarea, păstrând până astăzi ecoul banchetelor antice. Momentul zilei în care grecii se adună în jurul mesei pentru a savura mâncăruri sau aperitive în compania băuturii ouzo sau vin local, este o oră de distracție și relaxare, aproape reverențioasă. Cuvântul grecesc symposio, un cuvânt la fel de vechi precum țara însăși, înseamnă „a bea împreună cu companie” .

Prima regiune în care pătrundem este Peloponez.
În această zonă mitul se întâlnește cu istoria. Monumente iconice din fiecare perioadă a istoriei, mari situri arheologice, precum Olimpia Antică, Epidaur, Micene, Tirint, Templul lui Epicurios Apollo, o multitudine de biserici bizantine, sate de o frumusețe unică dar și orașe pitorești, castele fermecătoare și cetăți unice vă vor rămâne înrădăcinate în memorie.

Din bucătăria din Peloponez am pregătit pulpa de porc caramelizată. Ne trebuie:
– 3 kg de pulpă de porc dezosată dar cu piele și șoric
– 300 de ml de ulei de măsline extravirgin
– 6 căței de usturoi
– 4 linguri de muștar clasic
– o lingură de cimbru proaspăt sau uscat
– 15 cuișoare
– un litru de vin alb demidulce
– piper proaspăt râșnit și sare.

Așezăm pulpa de porc într-un vas adânc și larg și turnăm peste el
a vinul demidulce, muștarul, cimbrul și uleiul de masline extravirgin apoi amestecăm bine ingredientele și lăsăm carnea de porc la marinat în frigider 30 de minute.
Când timpul de marinare a trecut, punem pulpa de porc pe blatul din bucătărie și păstrăm lichidul de marinată. Cu ajutorul unui cuțit facem adâncituri în cărnea de porc. Presărăm piper și sare în adâncituri și apoi punem în ele cățeii de usturoi.
Întoarcem pulpa de porc cu susul în jos și străpungem șoricul cu un ac gros de cusut, făcând găuri unde plasăm cuișoarele.

Urmează să tăiem cu un cuțit ascuțit linii verticale și orizontale între cuișoare.
Punem pulpa de porc într-o tigaie astfel încât să nu se împrăștie în timpul fierberii. Turnăm peste lichidul de marinadă rezervat și completăm cu apă.

Punem pulpa de porc în cuptorul preîncălzit la 190-200 de grade Celsius pentru 15-20 de minute până se rumenește șoricul și se caramelizează.
Acoperim carnea cu folie de aluminiu și scădem temperatura cuptorului la 170 de grade Celsius și continuăm coacerea timp de o oră.

Cand timpul de gătire a trecut, îndepartam folia, ungem din nou ulei de măsline și continuăm procesarea încă un sfert de ceas. Creștem temperatura la 180 de grade pentru ca bucata de carne să se caramelizeze, să devină crocantă. După ce o scoatem din cuptor lăsăm pulpa gătită să se odihnească zece minute după care o servim cu cartofi copți sau piure și opțional cu sos de citrice.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(visitgreece.grpylospoems.com)

Foto captură video

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine