Reţetă europeană: Judías de La Granja
Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.
Articol editat de Valentina Adam, 3 iulie 2023, 08:08
De peste două luni am fost prin bucătăriile unor regiuni gastronomice din Franța și Italia, iar astăzi poposim în bucătăria din provincia spaniolă Segovia.
Provincia face parte din comunitate autonomă Castilia și León, cea mai mare din țară, de fapt este chiar cea mai mare subdiviziune din Uniunea Europeană. Gastronomia segoviană este alcătuită dintr-o mare varietate de preparate care s-au transmis din vremuri îndepărtate, din generație în generație, și ale căror ingrediente principale sunt produsele pământului.
Carnea este, de asemenea, foarte importantă în bucătăriile din Segovia, evidențiind faimosul său purcel de lapte fript deoarece este unul dintre cele mai tipice preparate din această zonă. Este o friptură rafinată care trebuie să fie crocantă la exterior și suculentă în interior. Purcelul de lapte fript nu are niciun secret în afară de cerința de a fi gătit în cuptorul pe lemne și de a folosi doar apă și sare.
Mielul de lapte prăjit este, de asemenea, unul dintre cele mai tipice feluri de mâncare din Segovia. Este o altă rețetă simplă și de bază, dar rafinată. Este mielul de lapte care, la fel ca purcelul, se gătește cel mai bine în cuptorul pe lemne, deși este foarte apetisant și dacă este gătit în tigaie, în toba cuptorului. Este un spectacol să vezi cuptoarele mari pe lemne care se găsesc în hanurile din Castilia, pline cu tăvi de lut cu porci de lapte și miei care se gătesc ore întregi.
Ciupercile sunt foarte abundente fiind baza multor feluri de mâncare. Putem găsi o mare varietate de rețete, în funcție de zonă sau, bineînțeles, de tipul de ciuperci. Nu trebuie uitată carnea de vânat mic, deserturile și binențeles vinurile.
Pentru astăzi m-am oprit la Judías de La Granja. Această rețetă este emblematică pentru comunitatea autonomă Castilia și León. Ne trebuie:
– jumătate de kg de fasole
– doi cârnați chorizo cam de 10 cm
– doi cârnați afumați tot cam de 10 cm
– o ureche de porc
– o bucată mărișoară de bacon afumat
– două ceape
– doi căței de usturoi
– două foi de dafin
– o lingură de făină
– o lingură de boia de ardei
– ulei de măsline
– sare și piper proaspăt râșnit.
Vă spun de la început că trebuie folosită fasole cu bob foarte mare.
Pentru preparare se înmoaie fasolea timp de 12 ore.
Într-o oală de lut punem fasolea în apă rece, cu cârnații, baconul, urechea de porc, ceapa tocată, foile de dafin și un strop de ulei de masline. Când începe să fiarbă și iese spuma, o degresăm și o lăsăm să se proceseze o ora și 45 de minute la foc mic.
Într-o tigaie, prăjim usturoiul și ceapa. Adăugăm lingura de faina și o gătim bine, ca să-și piardă aroma crudă. Adică facem un rântaș.
Luăm cratita de pe foc și adaugăm lingura de boia. Facem asta ca să nu se ardă și să devină amară. Adaugăm sosul preparat în tocăniță și mai gatim încă 15 minute.
La sfârșitul gătitului reglăm gustul cu sare și piper.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
(Daniel Babun)
(tuscasasrurales.com, recetasdecocina-elmundo-es)
Foto captura youtube