Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Jägerschnitzel

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Jägerschnitzel

Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:17

Astăzi poposim în gastronomia germană pentru un preparat clasic al acesteia. Totuși, am o curiozitate: domniilor voastre vă plac preparatele germane? Cu siguranță unii veți spune DA, alții Nu. Dintr-un început doresc să vă spun că vechea bucătărie germană,  a influențat foarte multe gastronomii europene. Acum situația este cu totul alta, conform site-ul welt.de. preparatele culinare care domină în zilele noastre, în țara considerată motorul economiei europene, sunt cele italienești, turcești și chinezești. Dacă mă refer la tarabele care oferă mâncare fast-food atunci cele cu specific american sunt cele mai numeroase.

Acest lucru este demonstrat de un studiu științific al economistului de renume mondial prof. Joel Waldfogel. În niciuna dintre țările examinate de reputatul specialist nu există atât de puține restaurante cu specific local ca în Germania.

Studiul a mai dezvăluit că cele trei națiuni de care vă spuneam, italienii, turcii și chinezi în această ordine, sunt lideri mondiali când vine vorba de a-și exporta arta culinară. Concluziile puteți să le trageți dumneavoastră.

Eu pentru astăzi vă prezint un preparat tipic german,  clasicul Jägerschnitzel. Pentru prepararea a patru porții avem nevoie de patru cotlete fără os de porc, 500 de gr. de ciuperci proaspete, 30 de gr. de bacon tocat, o ceapă potrivită tocată fin, 125 de bulion de legume. Ne mai sunt necesare 125 de gr. de cremă de smântână, o jumătate de linguriță de cimbru uscat, o legătură de patrunjel, un gălbenuș de ou, lapte, făină, pesmet, unt clarificat, sare și piper.

Începem prin a spăla cotletul fără os, îl uscăm și-l batem cu un ciocan de șnițel până se subțiază. Asezonăm cu sare și piper. Se dă apoi, în ordine, prin făină, gălbenuș bătut de ou și pesmet. Într-o tigaie neaderentă se pun șnițelele la prăjit pe ambele părți în unt clarificat până devin aurii. Scoateți șnițelele din tigaie și le păstrați la cald.

Feliați generos ciupercile și le prăjiți în tigaie până se scurge apa din ele,  de obicei cam  două- trei minute. Apoi le scoateți imediat din tigaie. Dacă este necesar, mai adăugați puțină grăsime în tigaie și căliți ceapa și baconul tocate mărunt. Când ceapa se rumenește puțin se pun din nou ciupercile și se toarnă bulionul de legume. Amestecăm și turnăm și smântâna. Se reglează gustul cu sare și piper și se adaugă cimbru uscat. Fierbem sosul și amestecăm din când în când, până când lichidul a fiert. În funcție de temperatură, aceasta poate dura cam un sfert de ceas. Adăugați apoi lapte în timp ce amestecați până când sosul ajunge la consistența cremoasă dorită. Sosul nu trebuie să fie prea subțire. Se ia cratita de pe foc și se adaugă în sos trei sferturi din patrunjelul tocat. Asezonați cu sare și piper dacă este necesar.

Punem șnițelele pe farfurii și peste ele turnăm sosul. Deasupra sosului se presară pentru decor patrunjelul rămas. Se consumă cu plăcere împreună cu cartofi prăjiți, compot de caise sau piersici sau murături. Vreau să vă mai spun să nu confundați Jägerschnitzel sau șnițelul vânătorului făcut din cotlet de porc cu Wiener Schnitzel sau șnițelul vienez preparat din cotlet de vițel. În rest, procedeele de gătire sunt identice. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean