Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Haggis

Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Haggis

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:32

Trebuie remarcat faptul că bucătăria tradițională scoțiană se bazează pe produse locale – prăjituri din fulgi de ovăz (bannocks), carne sărată sau afumată și vânat. Peștele este un aliment de bază și orașul Aberdeen este cunoscut pentru peștele său încă din secolul al XIII-lea. Astăzi bucătarii scoțieni iau tot ce este mai bun din moștenirea lor culinară, reinterpretând rețetele bunicilor lor pentru a produce delicatese variate la standardele antice.

Scoția este, de asemenea, renumită pentru carnea de vită Aberdeen Angus, cotlete suculente de oaie și fructe delicate de vară, cum ar fi zmeura, căpșunile și murele. Un număr tot mai mare de ferme specializate din zonele înalte produc carne de vânat, iar fabricarea brânzeturilor este o artă redescoperită.

Scoțienii sunt o națiune de dependenți de dulciuri și în afară de ciocolata și bomboanele (fierte), prepară „Rhubarb Rock” și „Plooms Soor”. Există o mulțime de deserturi tradiționale, cum ar fi Cranachan crowdie cu smântână, biscuiți și ca să nu mai spun de gemuri, jeleuri și conserve de tot felul.

Haggis este unul dintre acele feluri de mâncare pe care oamenii din alte părți ori îl iubesc ori îl urăsc. Se face din măruntaiele de oaie care sunt tocate mărunt, amestecate cu fulgi de ovăz prăjiți apoi cusute în stomacul oii și fierte pentru o perioadă de trei ore. Nu m-am încumetat să gătesc haggis, am preparat un alt fel tradițional, Carne tocata de vită cu ciuperci.

Acest preparat necesită doar 15 minute de lucru. Restul îl face cuptorul. Luăm:

800- 900 g carne tocată de vită

500 g de ciuperci

1 kg cartofi noi, tăiați în sferturi

3 linguri ulei de măsline, plus suplimentar pentru a picura

2 cepe pe care le radem

3 morcovi rași

o țelină cam cât un ou tocată marunt

4 linguri faina

6 litri de supa de vita

3 linguri sos Worcester

O mână de pătrunjel proaspăt tocat.

Preîncălzim cuptorul la 200°C. Întindem cartofii pe o tavă mare de copt, amestecăm cu 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper, apoi îi prăjim în cuptor pentru 25- 30 de minute până devin aurii.

Între timp, înfierbântăm uleiul într-un vas rezistent care poate să meargă la cuptor. Prăjim ceapa, morcovii, țelina, ciupercile și carnea tocată timp de 5 minute pentru a se rumeni. Se amestecă făina, apoi bulionul și sosul Worcester. Gatim, neacoperit, pe etajul din mijloc al cuptorului, timp de 15-20 de minute.

Scoatem cartofii și amestecăm cu carnea tocată din cuptor. Se presară pătrunjelul și se servește. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine