Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Haggis

Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană: Haggis

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:32

Trebuie remarcat faptul că bucătăria tradițională scoțiană se bazează pe produse locale – prăjituri din fulgi de ovăz (bannocks), carne sărată sau afumată și vânat. Peștele este un aliment de bază și orașul Aberdeen este cunoscut pentru peștele său încă din secolul al XIII-lea. Astăzi bucătarii scoțieni iau tot ce este mai bun din moștenirea lor culinară, reinterpretând rețetele bunicilor lor pentru a produce delicatese variate la standardele antice.

Scoția este, de asemenea, renumită pentru carnea de vită Aberdeen Angus, cotlete suculente de oaie și fructe delicate de vară, cum ar fi zmeura, căpșunile și murele. Un număr tot mai mare de ferme specializate din zonele înalte produc carne de vânat, iar fabricarea brânzeturilor este o artă redescoperită.

Scoțienii sunt o națiune de dependenți de dulciuri și în afară de ciocolata și bomboanele (fierte), prepară „Rhubarb Rock” și „Plooms Soor”. Există o mulțime de deserturi tradiționale, cum ar fi Cranachan crowdie cu smântână, biscuiți și ca să nu mai spun de gemuri, jeleuri și conserve de tot felul.

Haggis este unul dintre acele feluri de mâncare pe care oamenii din alte părți ori îl iubesc ori îl urăsc. Se face din măruntaiele de oaie care sunt tocate mărunt, amestecate cu fulgi de ovăz prăjiți apoi cusute în stomacul oii și fierte pentru o perioadă de trei ore. Nu m-am încumetat să gătesc haggis, am preparat un alt fel tradițional, Carne tocata de vită cu ciuperci.

Acest preparat necesită doar 15 minute de lucru. Restul îl face cuptorul. Luăm:

800- 900 g carne tocată de vită

500 g de ciuperci

1 kg cartofi noi, tăiați în sferturi

3 linguri ulei de măsline, plus suplimentar pentru a picura

2 cepe pe care le radem

3 morcovi rași

o țelină cam cât un ou tocată marunt

4 linguri faina

6 litri de supa de vita

3 linguri sos Worcester

O mână de pătrunjel proaspăt tocat.

Preîncălzim cuptorul la 200°C. Întindem cartofii pe o tavă mare de copt, amestecăm cu 2 linguri de ulei de măsline, sare și piper, apoi îi prăjim în cuptor pentru 25- 30 de minute până devin aurii.

Între timp, înfierbântăm uleiul într-un vas rezistent care poate să meargă la cuptor. Prăjim ceapa, morcovii, țelina, ciupercile și carnea tocată timp de 5 minute pentru a se rumeni. Se amestecă făina, apoi bulionul și sosul Worcester. Gatim, neacoperit, pe etajul din mijloc al cuptorului, timp de 15-20 de minute.

Scoatem cartofii și amestecăm cu carnea tocată din cuptor. Se presară pătrunjelul și se servește. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean