Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Gratin de cartofi

A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.

Rețetă europeană: Gratin de cartofi

Articol editat de Valentina Adam, 6 noiembrie 2023, 08:12

În capitala Belgiei faimoasă pentru Manneken-Pis și Atomium, iubitorii de bucătărie bună vor avea răsfăț alegere atunci când vine vorba de a găsi felul de mâncare sau deliciul dulce care îi va face fericiți.
Astăzi mergem în regiunea Capitalei Bruxelles din Belgia, după ce am aflat caracteristicile Flandrei și Valoniei.
Cunoscut ca inima Europei, Bruxelles este un oraș cosmopolit de o mare importanță culturală, artistică și politică. Dar este definitorie și caracteristica diviziunii gastronomice.

În general, bucătăria din Bruxelles moștenește din bucătăria regională belgiană, încorporând specialități regionale valone și flamande. Apoi mai este influențată și de amestecul de culturi diferite datorat imigrării unor comunități mari din bucătăria cărora s-au inspirat  cei care au trăit în regiune.
La Bruxelles, oamenilor le place să mănânce midii și cartofi prăjiți. Trebuie spus că acest fel de mâncare este un simbol gastronomic al întregii Belgii. De fapt, cartofii prăjiți putem spune că sunt emblematici pentru mesele belgienilor.

Neavând midii proaspete am decis să vă preziunt un alt preparat foarte consumat în Capitala Belgiei, Gratinul de cartofi.

Ingrediente de trebuință sunt:

– 600 de gr de cartofi făinoși
– câte 100 de gr de morcovi și păstârnac  
– 400 ml de smântână + puțin lapte 
– 12 felii de bacon afumat 
– 130 de gr de brânză de burduf sau  orice brânză rasă 
– o foaie de dafin
– o crenguță de salvie
– unt, sare și piper după gust.

Curățăm și tăiem întâi legumele în felii. Ungem un vas rezistent la căldură cu unt sau ulei și alternăm legumele. Primul strat va fi de cartofi, urmat de  rădăcinoase. Între fiecare strat, turnăm puțină smântână amestecată cu lapte pentru a facilita gătitul, dar păstrăm smântână și pentru tușa finală. Repetăm operațiunea până se epuizează legumele.

Introducem și felii de bacon afumat, cu precizarea că vom păstra două sau trei felii pentru decorare. Când legumele sunt distribuite, amestecăm într-un bol smântâna rămasă cu brânză rasă, împreună cu sare și piper după gust. 

Turnăm această compoziție în vas, așeazăm feliile de bacon rezervate si o crenguța de salvie.

Coacem acoperit în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius   timp de 20 sau 30 de minute, apoi scoateți capacul și continuăm să gătim încă 20 de minute. Verificăm gătitul folosind un cuțit. Dacă vârful pătrunde ușor, este gata. În funcție de grosimea feliilor va trebui să mariti timpul de gătire acoperit. Serviți și savurați imediat gratinatul. 

Un sfat anti-risipă.  Spălați cojile de la cartofi și rădăcinoase, le uscați și le amestecați cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Întindeți-le într-o tavă, puneți peste hârtie de copt și le introduceți în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius timp de 20 de minute. Veți obține niște chipsuri sănătoase și perfecte ca aperitiv.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

 (GoodPlanet)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike