Ascultă Radio România Reșița Live

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent.

 Rețetă europeană – Croissani

Articol editat de Radio Resita, 26 august 2024, 09:30

Muntenegru este o destinație uluitoare care încântă vizitatorii datorită locuitorilor săi ospitalieri, frumusețea naturală, tradiția și bucătăria tentantă.
De la fructe de mare cu usturoi până la alimente de munte puternice și calorice, fiecare parte a Muntenegrului are propriile sale particularități. În Capitala Podgorița, celebrul kachamak se îmbină perfect cu mielul fraged care este gătit lent până la perfecțiunea suculentă.
Este interesant că în topul celor mai populare mâncăruri muntenegrene, cicvara se află pe primul loc. În continuare, sunt priganice, apoi supa de urzici, iar tigaia lui Balsic este pe locul patru.
Locul al cincilea a fost câștigat de kacamak cu smântână și mai există macaroane, supă de ciuperci porcini, cartofi fierți și pogača muntenegreană.
Bucătăria din Podgorița îi va încânta pe cei care se bucură de mâncare. Gurmanzii vor fi de două ori încântați, pentru că aici mâncarea este pusă cu vârf, fără regret.
Frumusețea acestei bucătării constă în varietatea sa: multe feluri de mâncare din fosta Iugoslavie sunt asemănătoare cu bucătăria din țările vecine (Turcia, Albania, Italia, Austria și Ungaria), deoarece este un amestec de Est și Vest. Meniurile restaurantelor și tarabele stradale sunt foarte diverse.
Fiecare regiune din Muntenegru are propriile secrete culinare, așa că numele orașelor sunt adesea incluse în numele felurilor de mâncare: Tsrmnitsko fiert, păstrăv Podgorica, friptură de vită Negus. Pentru a încerca mâncarea națională locală, mergeți la taverne locale – konoba. Este o țară spectaculoasă unde mă întorg de fiecare dată cu drag.

Croissante sau cum spun muntenegrenii, Croissani, aerisite și moi din Podgorița vă propun astăzi.

Ingrediente necesare:
– un kg de făină 000
– 40 de gr drojdie proaspătă sau 10 gr de drojdie uscată
– 600 de ml de apă
– o lingură de zahăr
– 50 de ml de ulei
– sare
– 375 de gr de margarină sau unt
– un ou pentru ungere.

Mai întâi puneți margarina sau untul la congelator să se întărească. Turnați apă caldă în bolul de amestecare. Adăugați zahărul, drojdia și o lingură de făină și amestecați totul. Adăugați făina treptat, apoi amestecati din nou cu un mixer sau cu mâna. Presărați sare, jumătate de ulei și mai multă făină.
Stabiliți singuri sarea, în funcție cum faceți croissantele dulci sau sărate. O lingura este suficienta pentru dulciuri, aluatul nu va fi sarat, dar trebuie adaugat pentru a nu fi fad și fără gust. Pentru cele sarate, măriți cantitatea.
Amestecați totul din nou cu mixerul sau cu mana și puneți treptat făina până când aluatul devine mai tare, apoi frământați bine. După ce s-a amestecat aluatul se pune pe suprafata de lucru și se unge cu restul de ulei. Se frământă apoi până când uleiul este complet încorporat în aluat. Presărați făină pe masă, apoi împărțiți aluatul în 16 părți. Formați fiecare parte într-o bilă, apoi acoperiți cu o cârpă și lăsați-o să se odihnească timp de 30 de minute.

După trecerea timpului, întindeți fiecare bilă cu ajutorul unui sucitor și puțină făină până la un diametru de aproximativ 20 cm. Alegeți cele două bucăți mai mari de aluat și separați acele cercuri. Nu trebuie să aveți mare grijă să faceți fiecare cerc precis pentru că apoi îl veți modela manual.
Mai întâi puneți unul dintre cercurile mai mari pe un fund, apoi radeți margarină sau unt. Puneți deasupra a doua rundă de aluat și întinde-l cu mâna de-a lungul marginilor aluatului de dedesubt. Apăsați cu mâna de sus, astfel încât să se lipească bine. Repetați procedura până la ultimul cerc de aluat. Așezați deasupra al doilea, mai mare, care a fost separat anterior și apăsați totul din nou cu mâna.
Presărați făină sub și în jurul aluatului stivuit și întindeți-l încet cu un sucitor, strângând mai întâi mijlocul și apoi celelalte părți. Spre final se răstoarnă aluatul, se întinde mai mult și se taie în mai multe triunghiuri. Umpleți după și cu ce doriți.

Rulați cornurile de la bază spre vârf și puneți-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, apoi acoperiți-le cu o cârpă și lăsați-le să se odihnească 30 de minute. Ungeți croissantele cu ou bătut și coaceți-le la 200 de grade Celsius aproximativ 20 de minute.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun
(zurnal-me;novosti-rs)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine