Ascultă Radio România Reșița Live

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Articol editat de Valentina Adam, 22 mai 2023, 08:16

În fiecare zi de luni vă prezint câte o mâncare reprezentativă din unele regiuni ale anumitor țări europene. Rămânem tot în Franța. După ce am descoperit gastronomia din Centre-Val de Loire, Normandia și Burgundia, astăzi vă spun despre gastronomia din Limousin.

Regiunea pe care o supun atenției dvs. a fost una dintre cele 26 de regiuni ale Franței de până la reforma administrativ-teritorială din 2014. Franța are de atunci 13 regiuni în partea continentală, colectivitatea teritorială din Corsica și 5 regiuni în America de Sud. La ei s-a putut face reforma administrativ- teritorială. De ce? Pentru ca s-a vrut.
Capitala regiunii era orașul Limoges. La 1 ianuarie 2016 a fuzionat cu regiunile Aquitania și Poitou-Charentes, formând împreună regiunea Noua Achitanie.
Zona a fost marcată de Războiul de o sută de ani și de Rezistența antifascistă. Limousinul poate fi descoperit prin sate frumoase precum Collonges-la-Rouge, Limoges „orașul de artă și istorie”, orașul mondial al tapiseriilor Aubusson, faimosul platou al lui Millevaches și multe peisaje mirifice.

Bucătăria din Limousin își datorează istoria, autenticitatea și savoarea lumii rurale. Nimic nu se irosește, bazele gastronomiei sale se bazează pe utilizarea resurselor locale: culturi agricole, produse pomicole precum castanele sau produsele fluviale.
Bucătăria Limousin se bazează pe un număr mare de produse încununate cu etichete și semne oficiale de calitate precum și pe preparate autentice ale căror rețete se transmit din generație în generație.
Oamenii de aici apreciază carnea de vită, castanele și cartofii cu limbă de oaie.

În Limousin nu avem caviar, dar avem castane”, a spus Antoine Blondin- un scriitor din secolul al XX-lea.
Cele mai simple rețete sunt adesea cele mai bune, spun localnicii, confirmându-mi ceea ce susțin și eu.

Corrèze milhassou, o clătită de cartofi cu pătrunjel, usturoi și slănină dovedește că această zicere este adevărată. Acest tip de preparat este un succes garantat.

Rețeta

Milhassou va fi perfect ca o garnitură care să însoțească o carne bună de Limousin.

Pentru patru persoane ne trebuie 700 de gr de cartofi (puțin tari, dar ușor făinoși), trei căței de usturoi, un buchet mic de pătrunjel și slănină. Binențeles și nelipsita pereche din bucătărie, sarea și piperul.

Curățăm cățelul de usturoi și-l tocăm. Patrunjelul spălat se taie grosier. Curățăm cartofii și-i spălăm bine. Aceștia se rad  cu răzătoarea manuală pentru a permite obținerea unei consistențe bune. Scurgem bine cartofii rași și îi stoarcem într-o cârpă curată astfel încât să elibereze cât mai puțină apă în timpul fierberii. Amestecăm usturoiul și pătrunjelul cu cartofii rași și reglăm gustul cu sare și piper.

Tăiem cubulețe slănina și o topim într-o tigaie.  Adăugăm cartofii și îi apăsăm cu o lingură de lemn. Prăjim amestecul la foc mare pe o parte, apoi întoarcem pentru a face același lucru pe cealaltă parte. Ca să terminăm de gătit punem tigaia la foc mic sau în cuptor 15 minute la 160 de grade Celsius.

Se servește fierbinte alături de friptura preferată. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(fr.wikipedia.org,cuisinealafrancaise.com,detoursenfrance.fr)

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Carne de vită în stil finlandez Lihakastike
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 27 octombrie 2024, 10:52

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez