Ascultă Radio România Reșița Live

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Retetă europeană: Corrèze milhassou

Articol editat de Valentina Adam, 22 mai 2023, 08:16

În fiecare zi de luni vă prezint câte o mâncare reprezentativă din unele regiuni ale anumitor țări europene. Rămânem tot în Franța. După ce am descoperit gastronomia din Centre-Val de Loire, Normandia și Burgundia, astăzi vă spun despre gastronomia din Limousin.

Regiunea pe care o supun atenției dvs. a fost una dintre cele 26 de regiuni ale Franței de până la reforma administrativ-teritorială din 2014. Franța are de atunci 13 regiuni în partea continentală, colectivitatea teritorială din Corsica și 5 regiuni în America de Sud. La ei s-a putut face reforma administrativ- teritorială. De ce? Pentru ca s-a vrut.
Capitala regiunii era orașul Limoges. La 1 ianuarie 2016 a fuzionat cu regiunile Aquitania și Poitou-Charentes, formând împreună regiunea Noua Achitanie.
Zona a fost marcată de Războiul de o sută de ani și de Rezistența antifascistă. Limousinul poate fi descoperit prin sate frumoase precum Collonges-la-Rouge, Limoges „orașul de artă și istorie”, orașul mondial al tapiseriilor Aubusson, faimosul platou al lui Millevaches și multe peisaje mirifice.

Bucătăria din Limousin își datorează istoria, autenticitatea și savoarea lumii rurale. Nimic nu se irosește, bazele gastronomiei sale se bazează pe utilizarea resurselor locale: culturi agricole, produse pomicole precum castanele sau produsele fluviale.
Bucătăria Limousin se bazează pe un număr mare de produse încununate cu etichete și semne oficiale de calitate precum și pe preparate autentice ale căror rețete se transmit din generație în generație.
Oamenii de aici apreciază carnea de vită, castanele și cartofii cu limbă de oaie.

În Limousin nu avem caviar, dar avem castane”, a spus Antoine Blondin- un scriitor din secolul al XX-lea.
Cele mai simple rețete sunt adesea cele mai bune, spun localnicii, confirmându-mi ceea ce susțin și eu.

Corrèze milhassou, o clătită de cartofi cu pătrunjel, usturoi și slănină dovedește că această zicere este adevărată. Acest tip de preparat este un succes garantat.

Rețeta

Milhassou va fi perfect ca o garnitură care să însoțească o carne bună de Limousin.

Pentru patru persoane ne trebuie 700 de gr de cartofi (puțin tari, dar ușor făinoși), trei căței de usturoi, un buchet mic de pătrunjel și slănină. Binențeles și nelipsita pereche din bucătărie, sarea și piperul.

Curățăm cățelul de usturoi și-l tocăm. Patrunjelul spălat se taie grosier. Curățăm cartofii și-i spălăm bine. Aceștia se rad  cu răzătoarea manuală pentru a permite obținerea unei consistențe bune. Scurgem bine cartofii rași și îi stoarcem într-o cârpă curată astfel încât să elibereze cât mai puțină apă în timpul fierberii. Amestecăm usturoiul și pătrunjelul cu cartofii rași și reglăm gustul cu sare și piper.

Tăiem cubulețe slănina și o topim într-o tigaie.  Adăugăm cartofii și îi apăsăm cu o lingură de lemn. Prăjim amestecul la foc mare pe o parte, apoi întoarcem pentru a face același lucru pe cealaltă parte. Ca să terminăm de gătit punem tigaia la foc mic sau în cuptor 15 minute la 160 de grade Celsius.

Se servește fierbinte alături de friptura preferată. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(fr.wikipedia.org,cuisinealafrancaise.com,detoursenfrance.fr)

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir