Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta europeană: Chanfaina din Extremadura

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.
Am ajuns lunea trecută cu prezentarea primei regiuni gastronomice din Spania și am poposit în bucătăria din provincia Segovia. Pentru astăzi m-am gândit să facem o scurtă incursiune în bucătăria din Extremadura.
Gastronomia tradițională a Extremadurei este în esență o bucătărie simplă, rurală, practicată de secole de ciobani și țărani dar folosind materii prime excelente. Multe preparate tradiționale au apărut din nevoia de a valorifica la maximum resursele pe care natura le-a oferit. În mod paradoxal, în Extremadura s-a practicat și o bucătărie foarte elaborată, care își are originea în mănăstiri și în ordinele religioase, unde calitatea, și mai ales varietatea și abundența alimentelor, favorizau rafinamentul rețetelor. O bucătărie tradițională care unește aceste influențe a ajuns până în zilele noastre, cu nuanțe din fiecare regiune, iar fiecare oraș aduce în bucătăria sa aceea notă particulară care o face diferită, deși au aceleași rădăcini.
Într-o regiune atât de vastă și variată găsim alimente de o calitate extraordinară: carne, brânzeturi, ulei, miere, vin și multe altele. Pășunea din Extremadura joacă un rol principal. Poate că derivatele porcului iberic crescut liber și hrănit cu ghinde sunt cele mai cunoscute și mai recunoscute produse.
Brânzeturile (tortas) de la Casar și La Serena sunt și ele cunoscute și apreciate, dar există multe alte brânzeturi, multe dintre ele realizate manual și urmând tradiția generațiilor anterioare de ciobani și fermieri. În Extremadura sunt caracteristice supele făcute din pâine tocată, de obicei pâine tare din zilele anterioare care se folosește la îngroșarea supei. Desigur, gazpacho- ul nu poate lipsi vara.
În mod tradițional, gazpacho din Extremadura provine de la ciobanii și muncitorii câmpului și era făcut cu pâine veche, usturoi, roșii, ulei de măsline, oțet și sare. Odată ce ingredientele au fost zdrobite s-a adăugat apă rece. Gazpacho a servit atât ca băutură răcoritoare, cât și ca hrană ușoară, ideală pentru a lucra pe câmp vara. Când era luată ca fel principal, se adăugau fructe și legume de sezon, de exemplu castraveți, ardei, ceapă, struguri, bucăți de pepene galben.
Salatele de portocale și lămâie sunt surprinzătoare pentru aroma lor răcoritoare. În mod normal sunt făcute cu fructe tăiate felii foarte subțiri, rondele sau fâșii subțiri de ceapă, boia de ardei, ulei de măsline și sare. Și puteți adăuga, de exemplu, cod, ou fiert, măsline. O combinație incredibilă de arome acide, dulci și sărate. Pentru astăzi vă propun Chanfaina din Extremadura. Este unul dintre cele cinci feluri de mâncăruri tradiționale din Extremadura. Măruntaiele mielului sunt protagonistele preparatului și fac din această  mâncare cu măruntaie o încântare pentru gusturi.
Chanfaina este un fel de mâncare tipic de pe pajiștile din  Extremadura de origine veche și umilă. Ea a apărut după ce oamenii înstăriți cereau un miel. Este un fel de mâncare simplu care, în ciuda anilor, continuă să formeze o parte importantă a zestrei de rețete din Extremadura, deși rețete similare le găsim în alte regiuni spaniole și americane. În Fuente de Cantos, festivalul Chanfaina este sărbătorit în ultima zi a lunii aprilie. Este un festival de interes turistic și care gravitează în jurul acestui preparat. Pentru gătire se folosesc organe de miel, care includ rinichi, ficat și inimă.
Pentru patru persoane ne trebuie:
– 400 g organe de miel
– o ceapă mare
– trei căței de usturoi
– un ardei iute
– cinci linguri de roșii zdrobite
– trei linguri de ulei vegetal
– 150 ml de vin alb
– o lingură de pasta de ardei
– o linguriță de boia dulce sau iute după gust
– dafin, pătrunjel pentru decorare, sare și piper proaspăt râșnit.
Începem cu tăierea cepei brunoise, adică în în cuburi mici de dimensiuni egale. Usturoiul îl tăiem felii. Într-o tigaie încingem trei linguri de ulei și când s-a înfierbântat prajim la foc mediu ceapa, usturoiul și ardeiul iute, până când ceapa devine translucidă. Tăiem măruntaiele în pătrate mici și le punem și pe ele timp de patru- cinci minute. Amestecăm în timp ce se gătesc, până când măruntaiele își pierd culoarea crudă. Adăugăm frunza de dafin, roșia zdrobită și pasta de de ardei. Fără să ne oprim din amestecare mai gătim cinci minute. Punem boiaua de ardei. Ca să nu se ardă boiaua și să devină amară, turnăm vinul alb, ridicam focul și lăsăm alcoolul să se evapore între trei și cinci minute.
Chanfaina din Extremadura este perfectă dacă o lăsăm să se odihnească câteva ore înainte de a o savura cu un vin bun și o pâine proaspătă, deoarece aromele se intensifică în timp. Se decoreaza cu patrunjel dupa gust. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețeta europeană: Chanfaina din Extremadura

Articol editat de Radio Resita, 10 iulie 2023, 11:42

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco