Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană: Caserolă de măcelar

Pentru fiecare zi de luni preparăm, savurăm și ne delectăm cu câte o porție de mâncare creată de europeni. Căutăm rețetele create de cei care au fost în vechime pe Bătrânul Continent, rețete care au stat la baza gastronomie europene moderne, dar nu uităm nici gusturile contemporane.
Continui să vă dezvălui și astăzi o rețetă din Bulgaria. Bucătăria bulgărească este ca sufletul unei bulgare, generoasă, vastă, caldă și plină de dragoste.
Bulgarii susțin că alte bucătării sunt dominate de anumite produse sau tehnici culinare, dar bucătăria bulgară are de toate. Această diversitate este vizibilă în special în diferitele regiuni ale țării. Fiecare dintre ele își păstrează propriile caracteristici și în ele se simte gustul muntelui, al mării, al râului, al câmpului.

Bucătarii bulgari susțin că tradițiile culinare trăiesc tocmai în mâncarea gătită în casă, în tava zgâriată încă în uz, în tigaia arsă și în lingura de lemn întunecată. În ele se naște acea varietate de gusturi și arome care atrage.

Rețetă europeană: Caserolă de măcelar

Articol editat de Radio Resita, 11 decembrie 2023, 08:09

Caserolă de măcelar este preparatul bulgăresc de astăzi.
Însuși numele caserolei măcelarului sugerează că în farfurie va apărea ceva care nu se mănâncă în fiecare zi. Măcelarii știu care parte a animalului este cea mai gustoasă și știu să o pregătească în cel mai bun mod.
Gătitul se face cu carne de miel proaspăt sacrificat, măruntaiele animalului, multe legume, puține condimente dar potrivite, ardei iute și o caserolă de lut suficient de mare pentru a le aduna pe toate și a le transforma într-un deliciu culinar, potrivit atât în zilele lucrătoare, cât și pentru sărbători.
În primul rând, nu se folosesc plămânii. În al doilea rând, nu se aruncă oasele din carne. În schimb, se folosesc pentru a face un bulion minunat. În bulionul de oase și nu în apă, vin sau bere, se gătește mielul și legumele. Gustul devine bogat și saturat. Condimentele sunt selectate cu precizie – piper negru proaspăt măcinat, pătrunjel și arpagic dacă aveți în ghiveci. Ardeiul iute dă acea notă indispensabilă de jucăuș picant, fără de care de multe ori simțim că din mâncare lipsește ceva.

Când scoateți caserola de măcelărie din cuptor, lăsați-o să se odihnească aproximativ 20 de minute înainte de servire. În acest timp, fierberea continuă, iar legumele iau înapoi sosul rămas în oală și devin catifelate și ne putem delecta cu bucăți de pâine înmuiate în saft.  Mie cel puțin îmi plouă torențial în cerul gurii.

Cum facem bulionul. După ce am dezosat carnea punem oasele deoparte. Nu am avut miel și am făcut cu carne de batal. Mai luăm:
– o ceapă potrivită
– un morcov
– un buchet de tulpini de patrunjel proaspete
– ulei după preferință.

Pentru caserolă folosim:
– un kg de carne de miel dezosată
– măruntaiele animalului, dar după cum ați reținut fără plămâni
– 4 cepe peste medie
– 4 ardei verzi
– un kg de cartofi
– 3 ardei iuți
– o conservă de roșii tăiate cubulețe
– 100 de ml de ulei vegetal
– un mănunchi de pătrunjel
– o lingură cu vârf de boia
– sărați și piperați după gust

Facem bulionul.  Se toarnă apă fierbinte într-o oală și se pun în ea oasele, morcovii și ceapa, decojite și tăiate grosier. Adăugăm tulpinile de patrunjel fără frunze și arpagicul dacă-l aveți. dacă nu, alt bai să nu fie. Adăugați sare și aduceți la fierbere.
După ce clocotește îndepărtați spuma, reduceți focul la minim și rămâne să bolborosească încet o oră și un pic.  

În acest timp, tăiați carnea cât de egal puteți. La fel și organele și prăjiți în ulei. Eu m-am abătut puțin de la rețeta bulgărească și am prăjit cărnurile și organele în untură de gâscă în amestec cu ulei de rapiță.
După zece minute, se toarnă suficient bulion cât să le acopere și se lasă să fiarbă la foc mic încă o oră. În funcție de vârsta animalului poate dura ceva mai mult.

În timp ce cărnurile se fierb liniștit curățați și tocați grosier cartofii. Tăiați ceapa în șase, scoateți semințele de la ardei și tăiați-i în bucăți mari. Tăiați ardeii iuți pe lungime și îndepărtați semințele și nervurile. Tocați pătrunjelul și arpagicul, dacă-l aveți.
Toate legumele se pun în caserolă și se asezonează cu sare, piper negru și roșu. Adăugați și roșiile și amestecați bine.
Se toarnă carnea și organele în caserola cu bulionul în care au fost fierte și se amestecă. Punem caserola în cuptorul rece și setăm temperatura la 220 de grade Celsius cu ventilator. Lăsăm la gătit mai mult de o oră, spre două ore. Apoi reduceți temperatura la 170 de grade și gătiți încă un ceas sau până când carnea este gata. Un deliciu cu pâine de casă, caldă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano