Ascultă Radio România Reșița Live

Reţetă europeană: Bombettele din Apulia

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

dreamstime.com

Articol editat de Radio Resita, 12 iunie 2023, 10:08

Ajungem astăzi în cea de-a treia regiune a Italiei. După ce am aflat câte ceva despre gastronomia din Lombardia și Toscana, astăzi trecem pragul bucătăriei din Apulia, numită în italiană Puglia. Este o regiune din sudul Italiei, situată între Marea Adriatică și Marea Ionică, aproape de Albania, care cuprinde „tocul” și „pintenul” marii cizme a Peninsulei Apenine. La sud-vest, țărmurile sale sunt scăldate de apele Golfului Taranto (Marea Ionică), iar la nord, de valurile Adriaticii. Apulia are peisaje mirifice, plaje sau spiaggia cum spun italienii uluitoare și localități splendide cu arhitectură tradițională.

La Santa Maria di Leuca se întâlnesc cele două mări, Adriatica și Ionica. De pe un deal de la țărm se vede foarte bine linia de demarcație a celor două, cu diferențele de nuanțe. Ca o paranteză, eu consider Apulia cea mai frumoasă regiune din Italia.
Tradiția gastronomică și vinicolă din Apuglia este o explozie de culori, ingrediente autentice și arome. Autenticitatea care caracterizează acest pământ este transmisă și în preparatele sale tipice, triumfuri generoase ale simplității și arome de neuitat.

Vă spun că uleiul de măsline din Puglia este considerat cel mai bun din Italia. Am văzut măslini enormi, foarte bătrâni care cresc în solul de culoare roșiatică. Câțiva dintre ei, se spune, sunt dinainte de Hristos.
Știți bine că fiecare regiune din Italia are un anumit tip de paste care o reprezintă. În Apulia acestea sunt orecchettele, niște paste concave, care rețin nfoarte bine ingredientele sosurilor.

Fie că este vorba de rețete de sărbătoare, de mâncare de casă de pe stradă sau de preparate culinare rafinate, bucătăria din Apulia reușește să încânte gustul oricui. Arta culinară din Apulia se mândrește cu o mare varietate de mâncăruri tipice care se remarcă prin bunătatea și autenticitatea lor. Fiecare provincie, fiecare oraș și fiecare localitate din regiune are propriile sale mâncăruri tipice, rod al tradiției, creativității și pasiunii bucătarilor locali.

Pentru astăzi m-am gândit la Bombettele din Apulia.

Sunt un al doilea fel de carne tipic bucătăriei din Puglia și constau în rulouri de vițel umplute sau în unele cazuri învelite în bacon, cu mijlocul gustos de caciocavallo. Acesta este un tip de brânză făcută din lapte de oaie sau de vacă. Este produsă special în Munții Apenini și în peninsula Gargano din Puglia. În formă de lacrimă, este asemănătoare la gust cu brânza Provolone și are și o coajă tare, comestibilă. Revin la bombette.

Odată ce felia de carne este umplută, aceasta este rulată sau cum se spune „steso e arrotolato”.

Bombettele tradiționale din Apulia se gătesc la grătar dar, alternativ, pot fi gătite și în cuptor ca în rețeta pe care o propun și care reprezintă una dintre numeroasele variante ale acestui preparat tradițional. Ne sunt necesare pentru șase porții:
-12 felii subtiri de mușchi de vițel
-12 felii de bacon
-150 de gr de brânză Caciocavallo
– două fire de pătrunjel
-un cățel de usturoi
-ulei de masline extravirgin, sare și piper toate după gust.

Pentru a pregăti bombette din Apulia, începem prin a tăia caciocavallo în felii subțiri. Luăm feliile de carne, le acoperim cu hârtie de copt și cu ajutorul unui ciocan de fragezit carnea le batem să se subțiez. Sărăm și piperăm fiecare bucată de carne, după care așezăm o felie de bacon, caciocavallo pe carne și asezonăm cu pătrunjel și usturoi tocat. Rulăm feliile și le prindem cu o scobitoare.

Ungem un vas de copt în care pot intra toate bombettele. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius, introducem tava și lăsăm să se gătească aproximativ 30- 40 de minute.

Bombettele pugliese se servesc fierbinti, cu ce garnitură doriți. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(wikipedia, eurospin-viaggi.itgiallozafferano.it)

foto dreamstime.com

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine