Ascultă Radio România Reșița Live

Reţetă europeană: Bombettele din Apulia

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

dreamstime.com

Articol editat de Radio Resita, 12 iunie 2023, 10:08

Ajungem astăzi în cea de-a treia regiune a Italiei. După ce am aflat câte ceva despre gastronomia din Lombardia și Toscana, astăzi trecem pragul bucătăriei din Apulia, numită în italiană Puglia. Este o regiune din sudul Italiei, situată între Marea Adriatică și Marea Ionică, aproape de Albania, care cuprinde „tocul” și „pintenul” marii cizme a Peninsulei Apenine. La sud-vest, țărmurile sale sunt scăldate de apele Golfului Taranto (Marea Ionică), iar la nord, de valurile Adriaticii. Apulia are peisaje mirifice, plaje sau spiaggia cum spun italienii uluitoare și localități splendide cu arhitectură tradițională.

La Santa Maria di Leuca se întâlnesc cele două mări, Adriatica și Ionica. De pe un deal de la țărm se vede foarte bine linia de demarcație a celor două, cu diferențele de nuanțe. Ca o paranteză, eu consider Apulia cea mai frumoasă regiune din Italia.
Tradiția gastronomică și vinicolă din Apuglia este o explozie de culori, ingrediente autentice și arome. Autenticitatea care caracterizează acest pământ este transmisă și în preparatele sale tipice, triumfuri generoase ale simplității și arome de neuitat.

Vă spun că uleiul de măsline din Puglia este considerat cel mai bun din Italia. Am văzut măslini enormi, foarte bătrâni care cresc în solul de culoare roșiatică. Câțiva dintre ei, se spune, sunt dinainte de Hristos.
Știți bine că fiecare regiune din Italia are un anumit tip de paste care o reprezintă. În Apulia acestea sunt orecchettele, niște paste concave, care rețin nfoarte bine ingredientele sosurilor.

Fie că este vorba de rețete de sărbătoare, de mâncare de casă de pe stradă sau de preparate culinare rafinate, bucătăria din Apulia reușește să încânte gustul oricui. Arta culinară din Apulia se mândrește cu o mare varietate de mâncăruri tipice care se remarcă prin bunătatea și autenticitatea lor. Fiecare provincie, fiecare oraș și fiecare localitate din regiune are propriile sale mâncăruri tipice, rod al tradiției, creativității și pasiunii bucătarilor locali.

Pentru astăzi m-am gândit la Bombettele din Apulia.

Sunt un al doilea fel de carne tipic bucătăriei din Puglia și constau în rulouri de vițel umplute sau în unele cazuri învelite în bacon, cu mijlocul gustos de caciocavallo. Acesta este un tip de brânză făcută din lapte de oaie sau de vacă. Este produsă special în Munții Apenini și în peninsula Gargano din Puglia. În formă de lacrimă, este asemănătoare la gust cu brânza Provolone și are și o coajă tare, comestibilă. Revin la bombette.

Odată ce felia de carne este umplută, aceasta este rulată sau cum se spune „steso e arrotolato”.

Bombettele tradiționale din Apulia se gătesc la grătar dar, alternativ, pot fi gătite și în cuptor ca în rețeta pe care o propun și care reprezintă una dintre numeroasele variante ale acestui preparat tradițional. Ne sunt necesare pentru șase porții:
-12 felii subtiri de mușchi de vițel
-12 felii de bacon
-150 de gr de brânză Caciocavallo
– două fire de pătrunjel
-un cățel de usturoi
-ulei de masline extravirgin, sare și piper toate după gust.

Pentru a pregăti bombette din Apulia, începem prin a tăia caciocavallo în felii subțiri. Luăm feliile de carne, le acoperim cu hârtie de copt și cu ajutorul unui ciocan de fragezit carnea le batem să se subțiez. Sărăm și piperăm fiecare bucată de carne, după care așezăm o felie de bacon, caciocavallo pe carne și asezonăm cu pătrunjel și usturoi tocat. Rulăm feliile și le prindem cu o scobitoare.

Ungem un vas de copt în care pot intra toate bombettele. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius, introducem tava și lăsăm să se gătească aproximativ 30- 40 de minute.

Bombettele pugliese se servesc fierbinti, cu ce garnitură doriți. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)

(wikipedia, eurospin-viaggi.itgiallozafferano.it)

foto dreamstime.com

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole