Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:08 / actualizat: 28 martie 2023, 15:38

Irlanda a devenit în ultimii ani o remarcabilă destinație a iubitorilor de mâncare, datorită marii fertilități agricole a țării și mai ales a pășunilor sale extrem de bogate. Mâncărurile tradiționale sunt gătite din carne, lactate și pește. Pâinea este și ea la loc de cinste. În ultimele decenii în Irlanda s-a dezvoltat o nouă cultură alimentară, bazată pe tradițiile locale și adaptarea și acceptarea influențelor străine. Rezultatul nu este doar surprinzător, ci și extraordinar de impresionant: calitatea și originalitatea alimentelor disponibile din Irlanda este remarcabilă. Carnea de vită învechită irlandeză este foarte apreciată de gurmanzi și este considerată printre cele mai bune fripturi europene. Pentru astăzi m-am gândit la o rețetă de cartofi Colcannon. Fiecare familie irlandeză are propria rețetă de colcannon.

Ca ingrediente folosim jumătate de varză medie tocată, un kg de cartofi făinoși, curățați și tăiați în sferturi, două cani de lapte integral, două legături de ceapă verde tocata, jumătate de pachet de unt (preferabil irlandez). Mai ne sunt de trebuință bacon  tăiat cuburi și prăjit, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Punem varza și apă cât să o acopere într-o cratiță mare, o aducem la fierbere, punem capacul și o lăsăm pe foc până când varza este fragedă. O strecurăm și păstrăm lichidul rămas.  Varza o ținem până când o folosim acoperită, să rămână caldă. În aceeași tigaie punem cartofii pe care-i fierbem în apa în care am gătit varza. Adăugăm apă suplimentară pentru a acoperi cartofii.  Fierbem neacoperit  până când cartofii se moaie. Între timp, într-o cratiță mică, punem laptele, ceapa verde, sare și piper. Se aduce la fierbere și se pune deoparte. Când cartofii s-au fiert, îi strecurăm și cu ajutorul unei prese dedicată îi strivim. Adăugăm în cartofi ceapă verde și omegenizăm. Amestecăm și varza cu cartofi. Pentru a obține cu adevărat o experiență gustativă completă serviți cu tradiționalii cârnați irlandezi de porc, tocană sau friptură de vită. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean