Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă europeană

Ziua de luni o dedicăm savorilor din țările Europei. Descoperim vechile rețete create pe Bătrânul Continent și punem în valoare arta culinară a prezentului.

Rețetă europeană

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:08 / actualizat: 28 martie 2023, 15:38

Irlanda a devenit în ultimii ani o remarcabilă destinație a iubitorilor de mâncare, datorită marii fertilități agricole a țării și mai ales a pășunilor sale extrem de bogate. Mâncărurile tradiționale sunt gătite din carne, lactate și pește. Pâinea este și ea la loc de cinste. În ultimele decenii în Irlanda s-a dezvoltat o nouă cultură alimentară, bazată pe tradițiile locale și adaptarea și acceptarea influențelor străine. Rezultatul nu este doar surprinzător, ci și extraordinar de impresionant: calitatea și originalitatea alimentelor disponibile din Irlanda este remarcabilă. Carnea de vită învechită irlandeză este foarte apreciată de gurmanzi și este considerată printre cele mai bune fripturi europene. Pentru astăzi m-am gândit la o rețetă de cartofi Colcannon. Fiecare familie irlandeză are propria rețetă de colcannon.

Ca ingrediente folosim jumătate de varză medie tocată, un kg de cartofi făinoși, curățați și tăiați în sferturi, două cani de lapte integral, două legături de ceapă verde tocata, jumătate de pachet de unt (preferabil irlandez). Mai ne sunt de trebuință bacon  tăiat cuburi și prăjit, pătrunjel proaspăt tocat, sare și piper.

Punem varza și apă cât să o acopere într-o cratiță mare, o aducem la fierbere, punem capacul și o lăsăm pe foc până când varza este fragedă. O strecurăm și păstrăm lichidul rămas.  Varza o ținem până când o folosim acoperită, să rămână caldă. În aceeași tigaie punem cartofii pe care-i fierbem în apa în care am gătit varza. Adăugăm apă suplimentară pentru a acoperi cartofii.  Fierbem neacoperit  până când cartofii se moaie. Între timp, într-o cratiță mică, punem laptele, ceapa verde, sare și piper. Se aduce la fierbere și se pune deoparte. Când cartofii s-au fiert, îi strecurăm și cu ajutorul unei prese dedicată îi strivim. Adăugăm în cartofi ceapă verde și omegenizăm. Amestecăm și varza cu cartofi. Pentru a obține cu adevărat o experiență gustativă completă serviți cu tradiționalii cârnați irlandezi de porc, tocană sau friptură de vită. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă