Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de gustoase și de apetisante.

Rețetă: empanada columbiană din carne

Articol editat de Radio Resita, 13 august 2024, 07:01

Columbia este situată în partea de nord-vest a Americii de Sud. Din punct de vedere geografic are coaste la Pacific și Atlantic. Este traversată de Munții Anzi. Bucătăria columbiană este un bun exemplu de multiculturalism. Se amestecă influențe indigene, spaniole și africane.
Între fructe exotice, pește la grătar și cafea excelentă, bucătăria exaltă ingredientele în preparate ușor asezonate, fără decorațiuni, adică mâncărurile sunt pregătite cu simplitate, ceea ce garantează calitatea și varietatea. Printre cele mai reprezentative mâncăruri regionale se numără ajiaco Santafereño, tumba paisa, mote de queso, porcul de lapte Tolimense, mamona, vițelul a la llanera și peștele, în special în regiunile de coastă. Porumbul este foarte important în cultura columbiană, este un aliment sacru pentru comunitățile indigene. Fiind și o țară producătoare, multe feluri de mâncare sunt gătite cu porumb.
Este, de asemenea, ingredientul de bază pentru a face arepas, prăjiturile de porumb care se găsesc peste tot. Porumbul se găsește și în La Mazamorra, o supă făcută din porumb și lapte (sau apă) care poate fi consumată caldă sau rece.

Obișnuită dimineața, la micul dejun, la prânz sau seara, este și pâinea. Localnicii nu beau de obicei apă sau alcool la masă, ci mai degrabă consumă sucuri de fructe. În Columbia există multe fructe exotice, cum ar fi fructul pasiunii, papaya, mango, soursop, feijoa, sapotul, care pare a fi o nucă de cocos la exterior și un pepene galben în interior. Plin de nutrienți, aroma sa este deosebită și amintește de un amestec între mango, morcov și dovleac. Un alt fruct curios originar din Pacific este borojo. Acest dulce afrodisiac din pădurea tropicală are o pulpă cu aromă de vanilie. Mulți îl descriu ca fiind esența a ceea ce oferă Columbia.

Empanada columbiană din carne vă prezint astăzi.
Ingrediente de lucru:
– 275 de gr de făină de porumb
– 365 de ml de apă
– sare
– două fire de șofran
– ulei de floarea soarelui pentru întins aluatul
Pentru umplutură:
– 400 de gr de carne tocată de vită
– o ceapă mică
– un ardei verde italian
– jumătate de ardei roșu
– două linguri de sos de roșii
– două linguri de ulei de măsline
– un ardei kapia
– boia de ardei
– o lingură de pudră de ceapă
– câteva frunze de coriandru proaspăt tocate
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem este umplutura, pentru că trebuie să fie rece înainte de a umple empanada. Sotăm carnea într-o tigaie și o rezervăm. În aceeași tigaie călim ceapa și ardeii cu ulei de măsline.  Adăugăm boia de ardei, sosul de roșii și carnea sotată în prealabil. Presărăm coriandrul la sfârșit și gătim totul câteva minute, ajustând cu sare și piper și apoi lăsăm să se răcească.

Odată făcut acest lucru, trecem la aluat.

Pentru a-l face  încălzim o parte din apă și infuzăm șofranul în acea apă timp de câteva minute. Amestecăm toate ingredientele într-un bol și le lucrăm timp de trei minute cu mâinile, după care le lăsăm să se odihnească la frigider acoperite cu folie de plastic pentru cel puțin 30 de minute.

După acel timp, punem pe blat o bucată mare de folie transparentă și pictăm o bucată, cam de dimensiunea unei farfurii, cu ulei vegetal. Punem o bilă de aluat de mărimea unui pumn pe acel ulei și împăturim peste ea folie de plastic în așa fel încât să putem aplatiza bila cu un sucitor fără ca aluatul să se lipească. Odată întins uniform, scoatem pliul de folie, punem o lingură de umplutură pe aluatul întins și cu ajutorul foliei impaturim aluatul peste umplutură.

Aplatizăm ușor și cu ajutorul unui inel de placare sau a unui vas întors, marcăm o semilună, lăsând umplutură închisă, apasând până jos. Când separăm pelicula, îndepărtăm excesul de aluat pe care îl putem refolosi și ținem pe o farfurie semiluna umplută, așteptând să se prăjească.

Când am procedat la fel cu toate empanadas, se încălzește mult ulei vegetal, de preferință de floarea soarelui sau rapiță. Într-o tigaie adâncă se prăjesc empanadas până sunt aurii, aproximativ trei sau  minute. Scoatem și punem empanadas pe hârtie absorbantă pentru eliminarea excesului de grăsime. Empanadas se servesc calde.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(directoalparadar.com)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine