Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Tort de portocale

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un tort clasic de portocale așa cum se prepara pe vremuri la noi.

Rețeta dulce de bucătărie: Tort de portocale

Articol editat de Radio Resita, 11 mai 2023, 07:00

Pentru blat avem nevoie de cinci ouă, 100 de gr de zahăr, 150 de gr de făină, o lingură de ulei de floarea- soarelui, 20 de gr de unt și un praf de sare. Pentru aromă folosim coaja rasă de la o portocală și o lingură de zeamă de lămâie. Frecăm bine gălbenușurile cu două treimi din cantitatea de zahăr, până devin o cremă spumoasă. Separat batem albușurile, adăugând treptat restul de zahăr. Turnăm albușul peste gălbenușurile frecate, apoi amestecăm de sus în jos pentru aerare și pentru ca gălbenușurile să nu se lase jos. Adăugăm treptat făina, coajă rasă de portocale și o lingură de zeamă de lămâie. Ungem o tavă de copt cu unt, o tapetăm cu hârtie de gătit și turnăm în ea compoziția. Introducem tava în cuptorul încălzit la 150 maxim 160 de grade pentru ca blatul să rămână pufos și nu să se rumenească prea tare. Când este gata se scoate și se lasă la răcit. După ce blatul s-a răcit complet se taie în trei straturi egale. Acestea se însiropează. Pentru sirop vom pune la foc mic 300 de gr de zahăr împreună cu 200 de mililitri de apă. După ce zahărul s-a topit creștem temperatura și fierbem ca pentru șerbet. Separat, într-un castron frecăm 300 de gr de unt peste care turnăm siropul călduț. Punem puțină zeamă de portocale, sucul de la o jumătate de lămâie și coajă de portocală confiată și tocată mărunt. Amestecăm bine și ungem foile de blat care se așează una peste alta. Deasupra și pe lateral fiecare poate unge cu ce cremă dorește. Decorăm tortul cu felii de portocale așezate după inspirația și dorința fiecăruia. Vă propun o cremă de vanilie cu unt. Ne trebuie jumătate de litru de lapte, 300 de gr de zahăr, patru gălbenușuri, 60 de gr de făină, un plic de zahăr vanilat, două- trei picături de esență de vanilie, 200 de gr de unt și zeama de la o jumătate de lămâie. Se freacă gălbenușurile cu jumătate din cantitate de zahăr, se pune în ploaie și făina și treptat se adaugă laptele călduț. Punem și zahărul vanilat. Așezăm crema la foc mic și amestecăm mereu până dă să fiarbă. Se ia crema de pe foc și se amestecă până s-a răcit. Se adaugă untul frecat cu restul de zahăr și zeama de lămâie. Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano