Rețeta dulce de bucătărie: Tort de portocale
În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un tort clasic de portocale așa cum se prepara pe vremuri la noi.
Articol editat de Radio Resita, 11 mai 2023, 07:00
Pentru blat avem nevoie de cinci ouă, 100 de gr de zahăr, 150 de gr de făină, o lingură de ulei de floarea- soarelui, 20 de gr de unt și un praf de sare. Pentru aromă folosim coaja rasă de la o portocală și o lingură de zeamă de lămâie. Frecăm bine gălbenușurile cu două treimi din cantitatea de zahăr, până devin o cremă spumoasă. Separat batem albușurile, adăugând treptat restul de zahăr. Turnăm albușul peste gălbenușurile frecate, apoi amestecăm de sus în jos pentru aerare și pentru ca gălbenușurile să nu se lase jos. Adăugăm treptat făina, coajă rasă de portocale și o lingură de zeamă de lămâie. Ungem o tavă de copt cu unt, o tapetăm cu hârtie de gătit și turnăm în ea compoziția. Introducem tava în cuptorul încălzit la 150 maxim 160 de grade pentru ca blatul să rămână pufos și nu să se rumenească prea tare. Când este gata se scoate și se lasă la răcit. După ce blatul s-a răcit complet se taie în trei straturi egale. Acestea se însiropează. Pentru sirop vom pune la foc mic 300 de gr de zahăr împreună cu 200 de mililitri de apă. După ce zahărul s-a topit creștem temperatura și fierbem ca pentru șerbet. Separat, într-un castron frecăm 300 de gr de unt peste care turnăm siropul călduț. Punem puțină zeamă de portocale, sucul de la o jumătate de lămâie și coajă de portocală confiată și tocată mărunt. Amestecăm bine și ungem foile de blat care se așează una peste alta. Deasupra și pe lateral fiecare poate unge cu ce cremă dorește. Decorăm tortul cu felii de portocale așezate după inspirația și dorința fiecăruia. Vă propun o cremă de vanilie cu unt. Ne trebuie jumătate de litru de lapte, 300 de gr de zahăr, patru gălbenușuri, 60 de gr de făină, un plic de zahăr vanilat, două- trei picături de esență de vanilie, 200 de gr de unt și zeama de la o jumătate de lămâie. Se freacă gălbenușurile cu jumătate din cantitate de zahăr, se pune în ploaie și făina și treptat se adaugă laptele călduț. Punem și zahărul vanilat. Așezăm crema la foc mic și amestecăm mereu până dă să fiarbă. Se ia crema de pe foc și se amestecă până s-a răcit. Se adaugă untul frecat cu restul de zahăr și zeama de lămâie. Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.
(Daniel Babun)