Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: The Royal Victoria Sponge

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie: The Royal Victoria Sponge

Articol editat de Valentina Adam, 11 aprilie 2023, 13:02

De fapt numele complet al tortului este The Royal Victoria Sponge, dedicat Reginei Victoria. Despre ea se spunea că se bucură de o felie din deliciosul tort cu ceaiul tradițional englezesc de după-amiază. Umplutura clasică se bazează pe gem și smântână sau cremă de unt. Motivul inițial pentru care s-a distins de un simplu chec s-a datorat invenției prafului de copt în 1843, de Alfred Bird, un englez implicat în fabricarea alimentelor. Praful miracol a permis tortului să crească mai mult și să includă mai multă grăsime (sub formă de unt), creând astfel un tort mai bogat. Înainte de aceasta, tortul era făcut folosind măsuri egale de zahăr, unt, făină și adăugarea de ouă la dospire. Prima referință despre tort în Anglia datează din 1615. Tortul în sine își are originea în Spania și datează din epoca Renașterii.

Utilizarea untului pare să fie universal recunoscută, cu excepția cazului în care vine vorba de celebra cofetareasa Mary Berry, care optează, în mod controversat pentru margarină. Umplutura tradițională este dulceața de zmeură, totuși au fost adăugate umpluturi suplimentare de-a lungul timpului. O astfel de umplutură discutabilă este crema de unt sau frișca, unii optând pentru frișcă proaspătă, iar alții alegând în schimbul o cremă de unt cu vanilie. Savoarea gemului s-a mutat de-a lungul timpului, unii au ales căpșunele in locul zmeurii. Și fructele proaspete au fost adăugate în versiuni mai moderne, pe lângă gem. Prajitura poate fi pudrata cu zahar in functie de preferinte. De-a lungul timpului acest preparat dulce a stat la baza conceperii multor prajituri.

Pentru Tortul Victoria, preluată de la bbcgoodfood,  ne trebuie 200 de gr de zahăr tos, 200 de gr de unt moale, 4 oua batute, 200 de gr de faina cu auto- crestere, o lingurita praf de copt, 2 linguri de lapte. Ingredientele pentru umplutura o sa le spun atunci cand ajungem le ele. Adăugați 2 lingurițe de praf de copt la fiecare 150 g/6 oz de făină simplă.

Dacă aveți doar făină simplă, o puteți transforma în făină auto-crescătoare adăugând 2 lingurițe de praf de copt la fiecare cană de făină simplă și apoi cerneți acest amestec de câteva ori pentru a distribui praful de copt în mod uniform prin făină. Puteți pune și un sfert de linguriță de sare extra-fină. Faina trebuie sa fie de tip 000.

Cum facem Tortul Victoria.

Încingem cuptorul la 180- 190 de grade C. Ungem cu unt două tavi de copt și le tapetam cu hârtie antiaderentă. Ideal ar fi să-l preparati in forme de copt la care se desprind marginile.

Într-un castron mare batem 200 g zahăr tos, 200 g unt moale, 4 ouă, 200 g făină auto- crescatoare și 2 linguri de lapte până când obținem un aluat moale. Amestecam bine cu o spatula.

Punem amestecul în formele de copt, netezim suprafațele cu o spatulă sau cu dosul unei linguri.

Introducem la cuptorul preincalzit si coacem aproximativ 20 de minute până când aluatul devine auriu. Scoatem din cuptor si lasam pe un gratar de racire.

Pentru umplutură avem treaba cu 100 g unt moale, 140 g zahăr pudră cernut, miezul unei vanilii sau esenta de vanilie, jumatate de borcan de dulceață de zmeură sau capșune de bună calitate si

zahăr pudră pentru decor. Pentru a face umplutura, batem 100 g de unt înmuiat până devine omogen și cremos, apoi adăugam treptat 140 g de zahăr pudră cernut și una- doua picături de extract de vanilie sau un miez de pastaie de vanilie.

Întindem crema pe fundul unei bucati de tort. Acoperim cu 200 de gr de gem de zmeura sau căpșune și punem deasupra cealalta bucata de tort. Presărăm cu zahăr pudră înainte de servire.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, ca și berea de altfel. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean