Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Ruladă bănățeană cu ciocolată

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi m-am gândit să vă readuc aminte de o veche rețetă dulce bănățeană de ruladă. Totuși, am înlocuit gemul de fructe cu ciocolata. Acest preparat se gătește cel mai bine la un cuptor cu lemne.

Rețeta dulce de bucătărie: Ruladă bănățeană cu ciocolată

Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 12:13

Vom întrebuința pentru acest dulce de bucătărie 6 ouă, 6 linguri de zahăr, două linguri cu vârf de făină cernută, două linguri de cacao de calitate superioară, nu din cel ieftin și un sfert de pachet de unt. Aceste ingrediente le folosim la prepararea aluatului. Pentru umplutură vă voi spune după ce am făcut coca. Începem prin a separa gălbenușurile de albușuri. Pe acestea le batem spumă tare pe marginea plitei. Adăugăm Adăugăm pe rând gălbenușurile și continuăm să batem. Presărăm zahăr încet, batem în continuare și presărăm în ploaie și făina. Când amestecul stă lipit de tel adăugăm cacao cernut și omogenizăm compoziția. Luăm o tavă, o ungem cu unt și otapetăm cu făină. Turnăm compoziția și batem puțin tava de masă pentru uniformizare. Introducem tava în cuptor și o coacem cam 20 de minute. Scoatem tava și răsturnăm aluatul pe un prosop umed. Rulăm cu grijă și lăsăm la răcit.

Acum urmează să ne ocupăm de umplutură. Pregătim 3 linguri de cacao, două linguri de unt un sfert de kg de lapte praf, tot un sfert de kg de zahăr, 2- 3 linguri de rom și 10 nuci prăjite puțin în unt și tocate mărunt.

Cernem laptele praf și făina de două ori pentru omogenizare. Pregătim un sirop dintr-o cană de zahăr și un pahar de apă. Încălzim bine și lăsăm puțin să se lege. Într-o cratiță încăpătoare punem făina combinată cu cacao și turnăm siropul fierbinte. Amestecăm bine cu un tel pe marginea plitei să nu avem cocoloașe și să se lege compoziția. După ce a devenit destul de densă luăm cratița de pe foc, punem nucile tocate mărunt și două linguri de unt. Parfumăm cu rom și lăsăm să se răcească. Derulăm cu atenție aluatul și îl ungem cu crema răcită. Rulăm din nou aluatul uns cu cremă, îl așezăm pe un platou, îl îmbrăcăm cu restul de cremă și îl porționăm.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe