Rețeta dulce de bucătărie: Ruladă bănățeană cu ciocolată
În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi m-am gândit să vă readuc aminte de o veche rețetă dulce bănățeană de ruladă. Totuși, am înlocuit gemul de fructe cu ciocolata. Acest preparat se gătește cel mai bine la un cuptor cu lemne.
Articol editat de Valentina Adam, 18 aprilie 2023, 12:13
Vom întrebuința pentru acest dulce de bucătărie 6 ouă, 6 linguri de zahăr, două linguri cu vârf de făină cernută, două linguri de cacao de calitate superioară, nu din cel ieftin și un sfert de pachet de unt. Aceste ingrediente le folosim la prepararea aluatului. Pentru umplutură vă voi spune după ce am făcut coca. Începem prin a separa gălbenușurile de albușuri. Pe acestea le batem spumă tare pe marginea plitei. Adăugăm Adăugăm pe rând gălbenușurile și continuăm să batem. Presărăm zahăr încet, batem în continuare și presărăm în ploaie și făina. Când amestecul stă lipit de tel adăugăm cacao cernut și omogenizăm compoziția. Luăm o tavă, o ungem cu unt și otapetăm cu făină. Turnăm compoziția și batem puțin tava de masă pentru uniformizare. Introducem tava în cuptor și o coacem cam 20 de minute. Scoatem tava și răsturnăm aluatul pe un prosop umed. Rulăm cu grijă și lăsăm la răcit.
Acum urmează să ne ocupăm de umplutură. Pregătim 3 linguri de cacao, două linguri de unt un sfert de kg de lapte praf, tot un sfert de kg de zahăr, 2- 3 linguri de rom și 10 nuci prăjite puțin în unt și tocate mărunt.
Cernem laptele praf și făina de două ori pentru omogenizare. Pregătim un sirop dintr-o cană de zahăr și un pahar de apă. Încălzim bine și lăsăm puțin să se lege. Într-o cratiță încăpătoare punem făina combinată cu cacao și turnăm siropul fierbinte. Amestecăm bine cu un tel pe marginea plitei să nu avem cocoloașe și să se lege compoziția. După ce a devenit destul de densă luăm cratița de pe foc, punem nucile tocate mărunt și două linguri de unt. Parfumăm cu rom și lăsăm să se răcească. Derulăm cu atenție aluatul și îl ungem cu crema răcită. Rulăm din nou aluatul uns cu cremă, îl așezăm pe un platou, îl îmbrăcăm cu restul de cremă și îl porționăm.
Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.
(Daniel Babun)