Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Prăjitură cu înghețată

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie: Prăjitură cu înghețată

Articol editat de Radio Resita, 27 iulie 2023, 07:00

Astăzi vă propun o prăjitură cu înghețată. Acesta este desertul de vara prin excelență, proaspăt și cu un efect deosebit. Este ideal pentru a aduce la masa un desert elegant și plăcut în zilele caniculare de vară. Pentru a-l face trebuie să avem:
– 150 de gr de unt
– 300 de gr de făină 00
– 100 de gr de zahăr
– două ouă mari
– 25 de gr pudră de cacao
– 5 gr de praf de copt
– 750 de gr de înghețată preferată
– 100 de gr de fulgi de ciocolată neagră
Pentru a pregăti prăjitura cu înghețată începem mai întâi să facem un aluat. Într-un bol, cernem făina, praful de copt și cacao. Adăugăm apoi untul rece tăiat cubulețe și frământăm totul cu varful degetelor până când obținem un compus nisipos. Presărăm zahărul și amestecăm din nou.
După ce am amestecat bine adaugăm ouale și frământăm rapid totul. Transferăm amestecul pe o farfurie. În acest moment, înfășurăm aluatul de cacao în folie alimentară si-l punem la frigider pentru cel puțin 30 de minute. După trecerea timpului, luăm aluatul înapoi și îl punem pe un blat de lucru înfăinat. Folosind un sucitor întindem până când ajunge la grosimea de un cm.
Tăiem discuri rotunde de aluat pe care le transferăm într-o tavă care are marginile detașabile și este tapetată cu hârtie de copt. Ne-ar trebui cam trei tăvi. Discurile se pot tăia cu marginile detașabile. Adunăm resturile și le compactăm rapid, după care repetăm operațiile. Lăsăm discurile în tavă să se odihnească vreo zece minute la frigider. Urmează coacerea lor la 180 de grade Celsius pe raftul din mijloc. Odată coapte, scoatem discurile de biscuiți din cuptor și le lăsăm să se răcească complet.
Când sunt complet reci, transferam înghețata într-un bol, adaugăm fulgii de ciocolată, uniformizăm totul, dar fără să se lase să se topească. Așezăm apoi unul dintre cele două discuri în tavă și turnăm înghețată în interior. Nivelăm cu o spatulă pentru a obține aceeași grosime.
Finalizăm tortul cu al doilea disc de biscuiți, apăsându-l ușor cu mâinile. Deasupra se pune frișcă. Se dau la congelator pentru trei ore. Când servim, cu cinci minute înainte, se scoate, se detașează marginile tăvii și se presară cacao. Păstrați prăjitura cu înghețată de biscuiți la congelator și consumați-o în 15-20 de zile.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 27 octombrie 2025, 07:52

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească

În fiecare zi de luni, descoperim rețete europene cu savoarea cărora ne delectăm și ne bucurăm de gusturile și aromele lor. Astăzi urcăm...

Varză dulce cu carne – rețetă sârbească
Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 23 octombrie 2025, 06:00

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică a dulciurilor, plină de culoare, rafinament și gusturi de neuitat. Tortul rămâne, desigur,...

Pinar Tatlisi – desertul oriental care te cucerește cu aromă de trandafiri și migdale
Ouă Humayun
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 22 octombrie 2025, 05:00

Ouă Humayun

Miercurea, redescoperim împreună fastuoasele, delicioasele și fabuloasele mâncăruri ale Orientului Mijlociu – o lume plină de mirodenii,...

Ouă Humayun
Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 octombrie 2025, 06:00

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie

Duminica – ziua familiei, a bucuriei și a gustului desăvârșit Duminica este, prin tradiție, ziua dedicată familiei și celor dragi – un...

Prânzul de duminică: supă cremă de cartofi, friptură bavareză și găluște de cartofi – aromele autentice ale Germaniei în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 octombrie 2025, 05:00

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie

Sâmbăta este ziua în care vă propun o rețetă inspirată din bucătăria mediteraneană, recunoscută la nivel mondial pentru echilibrul dintre...

Pui umplut cu orez, stafide și condimente – gust mediteranean, sănătate și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 10 octombrie 2025, 09:28

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie

În fiecare vineri, vă invit să redescoperiți savoarea mâncărurilor din pește și fructe de mare, alimente esențiale pentru o viață...

Ciorbă scoțiană de pește afumat – gust fin și echilibru în farfurie
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 octombrie 2025, 05:40

Peameal Bacon – delicatesa canadiană

Bine v-am regăsit pe frecvențele Radio Reșița, la rubrica „Rețetă din America”, unde în fiecare zi de marți descoperim gusturi autentice...

Peameal Bacon – delicatesa canadiană
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 octombrie 2025, 05:00

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar

Astăzi traversăm Marea Mediterană și poposim pe spectaculoasa stâncă Gibraltar, acolo unde influențele britanice, spaniole și italiene se...

Rețetă europeană: Fideos al Horno – savoare mediteraneană cu homar, direct din Gibraltar