Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Plăcintă cu dovleac

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Ce spuneți de Plăcintă cu dovleac. Unora le place, altora nu. Dacă sunteți curioși, mie da. De fapt sunt puține mâncăruri tradiționale care să nu-mi placă. Cu aparițiile astea mai noi, deșucheate și ciudate, nu mă împac defel. Dar ăsta este un alt subiect pe care îl voi aborda într-o viitoare ediție a emisiunii Arome și Savori din fiecare sâmbătă de la ora 11:20. Să facem plăcinta noastră cu dovleac. Se pot folosi și foile de plăcintă din magazin. Veți câștiga timp și veți scădea efortul.
Folosim următoarele ingrediente:
– un pachet de foi pentru plăcinta
– un kg de dovleac pentru placinta
– 10 linguri rase de zahăr
– 100 de ml de ulei
– 50 de ml de apă
– praf de scorțișoară și zahăr pudră
Curățăm dovleacul de coajă, îl tăiem în bucăți pe care le radem pe răzătoarea mare.
Amestecăm răzătura de dovleac cu zahăr și scorțișoară și o împărțim în două.  Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Ungem cu puțin ulei o tavă sau o tapetăm cu hârtie de copt. Așezăm o foaie de plăcintă pe fundul tăvii și o ungem cu ulei cu ajutorul unei pensule de bucătărie din silicon. Stropim foaia cu puțină apă și așezăm cea de-a doua foaie. O ungem cu ulei și o stropim cu apă.
Procedăm identic și cu următoarele doua foi, dupa care punem jumătate din cantitatea de dovleac ras pe care o uniformizăm.
Prima foaie care vine așezată peste umplutură se unge doar cu ulei nu și cu apa, pentru că umplutura a lăsat zeamă de la zahăr. Punem apoi și celelalte foi, în același mod, unse fiecare cu ulei și de această dată stropite cu apă. Se întinde cealaltă jumătate de umplutură și se acopera cu ultimele foi, unse și stropite cu apă. Ultima foaie, cea de deasupra, se unge cu ulei și se presara cu zahăr pudră.
Tăiem plăcinta în cuburi cu un cuțit bine ascuțit, crudă cum e și  o punem în cuptor, pe gratarul din mijloc. Se lasă cam 40- 45 de minute până se rumenește frumos.
Când se scoate din cuptor, se acoperă cu un prosop de bucătărie și se lasă să se odihnească 10 minute. Se pulverizează apă rece și se ține acoperită până se racește.

Rețeta dulce de bucătărie: Plăcintă cu dovleac

Articol editat de Radio Resita, 31 august 2023, 07:00

Nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă