Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Unii istorici din domeniul gastronomiei concluzionează că primul tort și-a avut originea în Italia. Lingviștii cred că tocmai cuvântul tort în traducere din italiană înseamnă ceva înfloritor și complicat și este asociat cu numeroase ornamente. În Roma antică se pregătea un tort la nuntă, dar nu ca să fie mâncat ci să-l spargă de capul mirelui.

Rețeta dulce de bucătărie (inspirat de rețetele lui . Negrea și F. Bușcă)

Articol editat de Valentina Adam, 17 martie 2023, 13:10 / actualizat: 22 martie 2023, 21:42

O altă parte a istoricilor din branșă aderă la altă teorie și cred că lumea delicioasă a dulciurilor își are originea în Orient, unde se pregăteau deserturi folosind lapte, miere și susan. Pentru astăzi m-am gândit la prăjitura podgoreană cu mere.

Pregătim o primă foaie de aluat, cea de jos din 350 de grame de făină, 50 de grame de zahăr, un ou, 100 de mililitri de vin și un plic de zahăr vanilat. Frământăm un aluat  pe care-l lăsăm 10- 20 de minute să se odihnească. Ungem cu unt o tavă pe care o și ningem cu făină. De aceea este bine să păstrăm ambalajul untului și când avem nevoie ungem recipientul de gătit care presupune această operațiune.

Următoarea etapă constă în curățarea merelor de coajă și sâmburi, tăierea lor în felii și amestecarea cu zahăr. Fac și aici o paranteză și vă invit să nu aruncați cojile de mere. Puneți-le într-un vas cu apă pe foc, lăsați-le să dea două sau trei clocote, după care opriți focul. Cojile vor rămâne încă 3 minute în apă și aveți o minunată băutură caldă sau rece, dacă doriți. Nu faceți această fiertură cu pulpă de mere pentru că nu o să aibă aceeași aromă.

Să revin la prăjitura podgoreană cu mere. Întindem aluatul având grijă ca și marginile tăvii să fie îmbrcate de acesta. Compoziția de mere se așează peste aluat și se presară puțină scorțișoară.

Pentru a doua foaie de aluat ne sunt necesare trei ouă, câte 100 de grame de unt, făină și zahăr și binențeles, un plic de zahăr vanilat. Într-un castron se combină untul cu zahărul. Amestcăm bine punem și gălbenușurile de ou unul câte unul, continuând să batem compoziția. Separat batem albușurile până devin o spumă tare. Spuma se amestecă cu compoziția de unt, zahăr și gălbenușuri cu mișcări circulare de sus în jos și adăugăm făina. Compoziția se întinde deasupra merelor. Tava o introducem la cuptor la foc mediu spre slab. După ce prăjitura s-a copt scoatem tava, lăsăm la răcit și porționăm prăjitura, dar nu înainte de-a o prăfui cu zahăr pudră.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, știți bine. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 27 octombrie 2024, 10:52

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 18 octombrie 2024, 07:22

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo