Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Gogoși

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Astăzi vă propun un desert vechi, foarte îndrăgit și cam același în toate zonele țării. Gogoșile.
Se pare că un astfel de preparat prăjit era des întâlnit în Grecia și Roma antică, unde gogoșile erau prăjite în ulei de măsline, apoi erau stropite cu miere sau cu sos de pește. Prima rețetă pentru un aluat de gogoși, aliter dulcia, pe numele lui, este menționată de Apicius, în secolul al II-lea, în cartea sa „De re Coquinaria” („Despre gătit”). În Evul Mediu, arabii prăjeau bile din aluat dospit și neîndulcit, apoi le scufundau în sirop, pentru a le oferi dulceață. Aceste prăjiturele arăbești s-au răspândit în nordul Europei, în anii 1400, și au devenit populare în Anglia, Germania și Țările de Jos. În Germania secolului al XV-lea, unde zahărul era greu de găsit, erau adesea gătite sărate, cu umpluturi precum carne sau ciuperci. Pelerinii și coloniștii olandezi au adus gogoșile în America. Olandezii preparau așa numitele olykoeks (în traducere, „prăjituri cu ulei”) încă de la mijlocul secolului al XIX-lea. Aceste gogoși timpurii erau, pur și simplu, bile de aluat, prăjite în grăsime de porc până se rumeneau. Pentru că interiorul lor nu se prăjea la fel de repede ca exteriorul, de cele mai multe ori, gogoșile erau umplute cu fructe, nuci sau alte umpluturi care nu aveau nevoie să fie gătite. De altfel, tot acesta este motivul pentru care au „inventat” și gaura din mijlocul gogoșii. Dulci, sărate, prăjite, coapte, cu glazură sau umplute, sub formă de inele, bile sau pătrățele, apreciate de adulți și copii deopotrivă, gogoșile rămân unele dintre cele mai des întâlnite și iubite preparate din lumea largă.
Eu vă oferă o rețetă din anul 1940 dintr-o carte scrisă de Elisabeta Ciortan și Xenia Nicolau și denumită „Noutăți gospodărești. Casa și masa sănătății noastre”.
Pentru 8 persoane sunt necesare următoarele ingrediente:
– un kg de făină
– 50 de gr de drojdie proaspătă
– un pahar de lapte
– 6 ouă
– o linguriță de sare
– 250 de gr de zahăr
– câte o lingură de ulei, smântână și rom
– coajă rasă de lămâie
– puțină esență sau jumătate de baton de vanilie
– 150 de gr de unt
– zahăr pudră și ulei pentru prăjit
Se dizolvă drojdia în lapte călduț. Se amestecă și puțină făină și trei lingurițe de zahăr. Consistență trebuie să fie ca de clătite. Se lasă să crească.
Se vor separa gălbenușurile de albușuri. Gălbenușurile se amestecă împreună cu jumătate din cantitatea de sare, apoi cu restul de zahăr, o lingură de ulei, smântâna, romul, coaja de lămâie rasă, vanilia și se amestecă bine până se topește zahărul. Albușurile se bat spumă cu restul de sare. Când maiaua a crescut se amestecă ușor albușurile cu compoziția de gălbenușuri cu mișcări de sus în jos. Întreaga compoziție se combină cu restul de făină și se frământă bine. Treptat se adaugă untul și se împăturește mereu coca. Aluatul rămâne să crească la loc cald.
Din aluatul crescut se întinde câte o foaie groasă cam de un cm, se lasă să se odihnească cinci minute, se taie forma gogoșilor cu un pahar și se lasă formele să crească. Când sunt destul de crescute se prăjesc în ulei încins, având grijă să se așeze cu partea de deasupra. Numai așa cresc frumos. Se prăjesc pe o parte, apoi pe cealaltă. Se scot, se lasă să se scurgă puțin și se pudrează cu zahăr praf.
Serviți cu poftă, dar nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: Gogoși

Articol editat de Radio Resita, 1 iunie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine