Rețeta dulce de bucătărie: Cremșnit
În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Articol editat de Radio Resita, 25 mai 2023, 07:00
Astăzi vă propun cremșnit sau cum spun bănățenii crempită. Cremșnit (din germ. Kremschnitte) este o prăjitură preparată din foi de aluat coapte, între care se pune cremă de vanilie stropită uneori cu puțin alcool. Este cunoscut ca fiind desertul preferat al Papei Ioan Paul al II-lea. În 2007, pentru a sărbători împlinirea a 87 de ani a Înaltului Pontif, la Rzeszów a fost pregătit un gigant Napoleonka, așa cum se numește prăjitura în Polonia. Celălalt nume polonez pentru desert este kremówka, iar în anii din urmă a fost redenumit kremówka papieska, tocmai în onoarea Papei Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai iubiți pontifi din istorie. Această bucurie de prăjitură o regăsim în toată zona fostului Imperiu Austro-Ungar. Dacă foile de cremșnit le putem cumpăra din magazine, pentru un gust cât mai apropiat de original al prăjiturii ar fi indicat să încercăm să facem crema acasă.
Ca să preparăm prăjitura ne trebuie pentru aluat 250 de gr de margarină, 250 de ml de smântână, 600 de gr de făină și sare. Cernem făina într-un bol adânc și presărăm un praf de sare. Facem o adâncitură în făină și adăugăm smântâna. Jumătate din cantitatea de margarină se topește pe foc mic și se pune peste făină. Mai punem puțină sare și ne apucăm să frământăm temeinic un aluat tare pe care-l lăsăm la rece preț de o oră. După aceea punem restul de margarină și frământăm din nou. Când aluatul este vârtos îl împăturim și-l mai lăsăm la rece încă o oră. La trecerea orei aluatul se întinde în foi groase de un centimetru, se împarte în patru și se coace pe fundul unei tăvi. Cât timp se coace o foaie aluatul trebuie să stea la rece altfel grăsimea se degradează și aluatul este bun de aruncat. Foile coapte se păstrează pe un platou până pregătim crema.
Pentru a face crema ne trebuie un litru de lapte dulce preferabil de la o vacă ce paște liberă pe pajiște. Mai avem nevoie de vanilie, opt ouă, 350 de gr de zahăr și 150 de gr de făină. Punem laptele la fiert și când clocotește îl tragem deoparte și adăugăm vanilia. Separăm gălbenușurile de la trei ouă și spargem peste ele celelalte cinci ouă întregi. Batem ouăle și gălbenușurile până devin o cremă spumoasă. Adăugăm zahărul și continuăm să batem. Cernem făina și o punem în ploaie. Presărăm un praf de sare, omogenizăm crema și turnăm laptele cald în fir și amestecăm încet ca să nu se taie ouăle. Punem recipientul cu cremă din nou pe foc mic și amestecăm încet să nu se prindă de fundul vasului. Când devine ca o smântână groasă, crema se lasă să se răcească. Se folosește doar rece și se adaugă cele trei albușuri rămase bătute spumă. Punem crema în strat gros între două foi și se lasă în pace până a doua zi pentru ca foile să se înmoaie și să nu se sfărâme când le tăiem în pătrate mari. Deasupra se pudrează cu zahăr praf. Serviți cu poftă, dar nu uitați că prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.
(Daniel Babun)