Rețeta dulce de bucătărie: Alivenci
În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un preparat tradițional din Moldova. Este vorba despre alivenci sau alivenși cu spun moldovenii. Preparatul este specific Neamțului, Sucevei și Botoșaniului și se gătește mai ales de sărbători. Marele povestitor Ion Creangă a scris în opera sa despre alivencile învelite în ziar pe care le ascundea ca să le mănânce mai târziu. Alivencile sunt cunoscute și sub denumirea de „plăcinta ciobanului“. Delicatesa din bucătăria tradițională moldovenească are în compoziție brânză dulce, lapte, ouă, smântână, unt, mălai, zahăr, făină.
Pentru șase persoane trebuie să avem:
– 250 de gr de brânză de vaci
– două linguri de făină și tot atâtea de zahăr
– o lingură de mălai
– 4 ouă
– un pahar de lapte
– 60 de gr de unt pentru preparat și în plus pentru uns tava
– 150 de gr de smântână
– o linguriță de făină și trei linguri de smântână de pus pe alivenci.
Brânza se frământă cu două linguri de făină și de zahăr, una de mălai, puțină sare, patru ouă puse pe rând și un pahar de lapte. La început putem să trecem brânza printr-o sită și după aceea să amestecăm compoziția. Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făină. Compoziția amestecată o turnăm în tavă și o introducem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. Dacă doriți puteți pune în amestec și aromă de vanilie sau rom. Când s-a copt și deasupra s-a rumenit ușor se scoate tava și se lasă la răcit. După ce s-a răcorit o tăiem în bucăți.
Într-o tigaie se pune unt la topit și când începe să sfârâie se prăjește câte o bucată pe fiecare parte. Luăm un vas de Jena și turnăm în el smântână, iar peste așezăm bucățile de alivenci. Într-un bol amestecăm bine trei linguri de smântână cu o linguriță de făină. Această compoziție se întinde pe întreaga suprafață a fiecărei bucăți de alivenci. Dăm vasul din nou la cuptor ca să se mai rumenească puțin, iar smântâna de deasupra să capete un aspect compact. Ținem la cuptor aproximativ 15- 20 de minute. Alivenciul este o gustare fină și plină de savoare. Se poate servi atât caldă cât și rece.
Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.
Articol editat de Radio Resita, 22 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 3 iulie 2023, 8:10
(Daniel Babun)