Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie: Alivenci

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Astăzi vă propun un preparat tradițional din Moldova. Este vorba despre alivenci sau alivenși cu spun moldovenii. Preparatul este specific Neamțului, Sucevei și Botoșaniului și se gătește mai ales de sărbători. Marele povestitor Ion Creangă a scris  în opera sa despre alivencile învelite în ziar pe care le ascundea ca să le mănânce mai târziu. Alivencile sunt cunoscute și sub denumirea de „plăcinta ciobanului“.  Delicatesa din bucătăria tradițională moldovenească are în compoziție brânză dulce, lapte, ouă, smântână, unt, mălai, zahăr, făină.
Pentru șase persoane trebuie să avem:
– 250 de gr de brânză de vaci
– două linguri de făină și tot atâtea de zahăr
– o lingură de mălai
– 4 ouă
– un pahar de lapte
– 60 de gr de unt pentru preparat și în plus pentru uns tava
– 150 de gr de smântână
– o linguriță de făină și trei linguri de smântână de pus pe alivenci.
Brânza se frământă cu două linguri de făină și de zahăr, una de mălai, puțină sare, patru ouă puse pe rând și un pahar de lapte. La început putem să trecem brânza printr-o sită și după aceea să amestecăm compoziția. Ungem o tavă cu unt și o tapetăm cu făină. Compoziția amestecată o turnăm în tavă și o introducem în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius. Dacă doriți puteți pune în amestec și aromă de vanilie sau rom. Când s-a copt și deasupra s-a rumenit ușor se scoate tava și se lasă la răcit. După ce s-a răcorit o tăiem în bucăți.
Într-o tigaie se pune unt la topit și când începe să sfârâie se prăjește câte o bucată pe fiecare parte. Luăm un vas de Jena și turnăm în el smântână, iar peste așezăm bucățile de alivenci. Într-un bol amestecăm bine trei linguri de smântână cu o linguriță de făină. Această compoziție se întinde pe întreaga suprafață a fiecărei bucăți de alivenci. Dăm vasul din nou la cuptor ca să se mai rumenească puțin, iar smântâna de deasupra să capete un aspect compact. Ținem la cuptor aproximativ 15- 20 de minute. Alivenciul este o gustare fină și plină de savoare. Se poate servi atât caldă cât și rece.
Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

Rețeta dulce de bucătărie: Alivenci

Articol editat de Radio Resita, 22 iunie 2023, 07:00 / actualizat: 3 iulie 2023, 8:10

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano