Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce de bucătărie

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce de bucătărie

Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2023, 13:29 / actualizat: 28 martie 2023, 15:37

Pentru astăzi vă propun un desert denumit Tort Guinness de ciocolata. Este un tort nu prea complicat care are un gust mătăsos, iar crema de brânză amintește de gulerul spumos al berii negre turnată în halbă. Berea Guinness și ciocolata se îngemănează perfect atunci când vine vorba de combinații de arome. Aroma bogată și cremoasă a berii negre se îmbină perfect cu gustul neted și dulce al ciocolatei.

Gustul bogat, de malț, ușor amărui și cu textură cremoasă se completează excepțional de bine ciocolata. Berea neagră irlandeză și ciocolata oferă un echilibru perfect de arome.

Pentru un tort delicios avem nevoie de  treisferturi din conținutul unei sticle de bere neagră Guinness, jumătate de pachet de unt irlandez tăiat cubulețe, două ouă mari bătute, două căni de făină tip 000, două căni de zahăr alb. Mai pregătim o jumătate de ceașcă de cacao, două cești de smântână grasă, trei lingurițe de extract de vanilie și o lingură rasă de bicarbonat de sodiu. Pentru toping folosim o cutie de mascarpone, două cești de zahăr brun și o jumătate de ceașcă de smântână grasă.

Preîncălzim cuptorul la 180° C. Ungem cu ulei o tava rotundă de la care se pot detașa marginile. La dimensiunea fundului tăvi tăiem rotund hârtie de copt și o punem peste el.  Într-o cratiță mică punem berea și untul și o ținem pe foc până când acesta se topește. Se ia de pe foc, se adaugă zahărul și cacao și se amestecă până se omogenizează. Separat, într-un bol punem ouăle, smântâna și extractul de vanilie. Amestecăm până se combină, după care turnăm în amestecul de bere, unt, ouă, smântână și vanilie. Următoarea etapă este îmbinarea făinii Cu bicarbonatul. Făina și bicarbonatul se cern pentru aerare. Combinăm făina, o adăugăm cu berea și amestecăm până la omogenizarea perfectă. Turnăm aluatul în tava rotundă unde am pus hârtie de copt. Lovim cu tava cu aluat de masă pentru a se întinde bine aluatul. Coacem cam 50 de minute sau până când introducem o scobitoare în mijlocul tortului și ea iese curată. Lăsăm tava la răcit. După ce s-a răcit complet, desfacem marginile, scoatem tortul și-l punem pe un suport de prăjitură.

Pregătim acum topingul. Într-un castron mare, batem crema mascarpone până devine pufoasă. Adăugăm zahărul brun, smântâna și batem până se omogenizează. Nu se bate în exces pentru că există riscul să se taie. Punem tortul Guinness la frigider până când îi vine rândul la masă. Ce faceți cu restul de bere neagră nu ne interesează că știm cu toții și nu intrăm în amănunte. Dacă vă trimite soția sau mama să cumpărați bere pentru tort puteți să puneți în coș încă două sau trei și să motivați că tortul se servește alături de berea neagră irlandeză.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate, ca și berea de altfel. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 27 octombrie 2024, 10:52

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecei, piept de rață la tigaie și înghețată de banane
Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 18 octombrie 2024, 07:22

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo