Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta dulce: colaci cu mac

În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.

Rețeta dulce: colaci cu mac

Articol editat de Valentina Adam, 16 iunie 2023, 08:56

Mi-am propus să vă reamintesc vechile rețete de prăjituri de la noi. Cu mici diferențe ele se prepară cam la fel în toate regiunile țării. Binențeles, că vă prezint și dulciuri din bucătăria internațională. Pentru astăzi mă prezint în fața dumneavoastră cu colaci cu mac. În zona rurală a României ei se preparau foarte des. Nu doar cu mac, ci și cu nucă.

Haideți, dacă vă face plăcere să vă reamintiți gustul vacanțelor la sat să-i preparăm.

Reţeta

Pentru aluat avem de lucru cu:
– 400 de gr de făină tip 000
– 100 de gr de unt
– 50 de ml de ulei
– 120 de gr de zahăr
– două ouă întregi și în plus un gălbenuș pentru uns
– 200 de ml de lapte
– 25 de gr de drojdie
– o linguriță rasă de sare

Dizolvăm drojdia în lapte. Presărăm sare și punem zahăr. Turnăm făina și frământăm puțin dar cu abnegație. Adăugăm gălbenușurile de ou, treisfert din cantitatea de unt, și untdelemnul încălzit puțin. Pe acesta-l punem puțin câte puțin în timp ce frămntăm. Puteți folosi robotul de bucătărie dar eu vă recomand să frământați manual. Fiind un preparat rustic nu se cade să deviem spre tehnică și ușurință. Parcă cel frământat cu mâna este mai bun. Ce spuneți?

Batem albușurile spumă și frământăm ușor. Lăsăm aluat să dospească, să crească aproximativ o oră. Lăum aluatul,  dăm cu el de masa de frământat și-l împărțim în două părți egale. Din fiecare parte întindem o foaie cam de 30 de centimetri diametru. Ungem fiecare foaie cu unt rece, cam o linguriță cu vârf. Împăturim artistic și lăsăm să se odihnească și să creacă aproximativ o jumătate de ceas, acoperit și la cădură.
Fiecare foaie împăturită o întindem din nou ca o formă ovală.

Acum pregătim umplutura din:
– 75 de gr de mac
– 80 de gr de zahăr
– coaja rasă de la o lămâie.

Amestecăm aceste ingrediente după ce am trecut macul prin mașina de măcinat. Aceea care are o cuvă mică. Punem macul un pic la prăjit într-o tigaie cu o ceață de ulei, amestecăm constant și turnăm și zahărul. Continuăm să amestecăm și punem și coaja de lămâie. Nu mai mult de un minut.

Așezăm un strat uniform de mac pe o foaie de aluat. Stropim umplutura cu unt topit. Rulăm foile, și le așezăm în tăvi unse cu unt și presărăm zahăr. Colacii se lasă să crească până ce își dublează volumul. Îi ungem cu gălbenuș de ou și-i introducem în cuptor la foc moderat, cam de 170 de grade Celsius. Când s-au copt, îi scoatem și îi acoperim cu un șervet curat. După jumătate de ceas putem porționa și servi.

Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.

(Daniel Babun)

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole