Rețeta dulce: colaci cu mac
În fiecare zi de joi, poposim în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Articol editat de Valentina Adam, 16 iunie 2023, 08:56
Mi-am propus să vă reamintesc vechile rețete de prăjituri de la noi. Cu mici diferențe ele se prepară cam la fel în toate regiunile țării. Binențeles, că vă prezint și dulciuri din bucătăria internațională. Pentru astăzi mă prezint în fața dumneavoastră cu colaci cu mac. În zona rurală a României ei se preparau foarte des. Nu doar cu mac, ci și cu nucă.
Haideți, dacă vă face plăcere să vă reamintiți gustul vacanțelor la sat să-i preparăm.
Reţeta
Pentru aluat avem de lucru cu:
– 400 de gr de făină tip 000
– 100 de gr de unt
– 50 de ml de ulei
– 120 de gr de zahăr
– două ouă întregi și în plus un gălbenuș pentru uns
– 200 de ml de lapte
– 25 de gr de drojdie
– o linguriță rasă de sare
Dizolvăm drojdia în lapte. Presărăm sare și punem zahăr. Turnăm făina și frământăm puțin dar cu abnegație. Adăugăm gălbenușurile de ou, treisfert din cantitatea de unt, și untdelemnul încălzit puțin. Pe acesta-l punem puțin câte puțin în timp ce frămntăm. Puteți folosi robotul de bucătărie dar eu vă recomand să frământați manual. Fiind un preparat rustic nu se cade să deviem spre tehnică și ușurință. Parcă cel frământat cu mâna este mai bun. Ce spuneți?
Batem albușurile spumă și frământăm ușor. Lăsăm aluat să dospească, să crească aproximativ o oră. Lăum aluatul, dăm cu el de masa de frământat și-l împărțim în două părți egale. Din fiecare parte întindem o foaie cam de 30 de centimetri diametru. Ungem fiecare foaie cu unt rece, cam o linguriță cu vârf. Împăturim artistic și lăsăm să se odihnească și să creacă aproximativ o jumătate de ceas, acoperit și la cădură.
Fiecare foaie împăturită o întindem din nou ca o formă ovală.
Acum pregătim umplutura din:
– 75 de gr de mac
– 80 de gr de zahăr
– coaja rasă de la o lămâie.
Amestecăm aceste ingrediente după ce am trecut macul prin mașina de măcinat. Aceea care are o cuvă mică. Punem macul un pic la prăjit într-o tigaie cu o ceață de ulei, amestecăm constant și turnăm și zahărul. Continuăm să amestecăm și punem și coaja de lămâie. Nu mai mult de un minut.
Așezăm un strat uniform de mac pe o foaie de aluat. Stropim umplutura cu unt topit. Rulăm foile, și le așezăm în tăvi unse cu unt și presărăm zahăr. Colacii se lasă să crească până ce își dublează volumul. Îi ungem cu gălbenuș de ou și-i introducem în cuptor la foc moderat, cam de 170 de grade Celsius. Când s-au copt, îi scoatem și îi acoperim cu un șervet curat. După jumătate de ceas putem porționa și servi.
Prăjiturile se consumă cu responsabilitate. Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire.
(Daniel Babun)