Ascultă Radio România Reșița Live

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor din Europa. Astăzi vă propun mâncare din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi.

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi

Articol editat de Radio Resita, 5 august 2024, 07:00 / actualizat: 5 august 2024, 13:46

Bucătăria capitalei Bosniei și Herțegovinei este recunoscută ca fiind de înaltă calitate și foarte apreciată de turiștii care vizitează țara. Cu toate acestea nu este evaluată adecvat în comparație cu alte bucătării naționale, care sunt mai cunoscute, dar nu neapărat de calitate mai bună.
Ce s-ar întâmpla dacă oferta ar include toate mâncărurile vechi, suculente și delicioase. Kebab-urile și plăcintele sunt evaluate și au un punctaj foarte bun, în timp ce, de exemplu, Gourabia, un desert pe care îl făceau bunicile bosniace, nu merge prea bine.
Ceea ce ar crește popularitatea bucătăriei bosniace ar fi o revenire la oferta de preparate vechi, precum și o selecție de calitate a ingredientelor și pregătirea temeinică a mâncărurilor, care este într-o anumită măsură neglijată în favoarea tendințelor moderne și a efortului de a vinde mai repede.
În bucătăria tradițională cina este masa principală, în timp ce prânzul este o masă mai puțin abundentă. Facilitățile autentice în care se servesc mâncăruri tradiționale sunt asčinica, čevabdžinica și buregdžinica. În bucătăria tradițională bosniacă se folosesc și mâncăruri speciale. Acestea sunt sač, peka, dagara, pršulja și altele.
Gastronomia din Sarajevo s-a dezvoltat sub influențe din Est și Vest. Multe feluri de mâncare au fost inspirate de bucătăriile central-europene, mediteraneene, orientale, maghiare. Influențele și tehnicile de preparare a mesei care
au venit din exterior au fost încorporate în tradiția locală de-a lungul timpului și s-a creat o combinație foarte interesantă.

Caracteristica de bază a bucătăriei bosniace este modul lent de a pregăti mâncarea, fără prea multă grabă, dar cu multă răbdare, atenție și dragoste. Când vorbesc despre caracteristicile bucătăriei bosniace, experții în gastronomie spun că ceea ce face ca această bucătărie să fie specială este faptul că se folosește foarte puțin din așa-numitele spray de făină și grăsime. Mâncărurile cu stropire sunt mai dense, iar ingredientele sunt conectate mai intens. Mâncărurile sunt așadar mai ușoare, iar experiența gustului fiecărui ingredient individual este mai puternică. Potrivit gastronomilor, bucătăria bosniacă este aproape de bucătăria franceză. Diferența este că în bucătăria bosniacă, de regulă, nu există sosuri speciale, dar ele sunt create în felul de mâncare în sine pe baza de supă în timpul gătirii. Mâncărurile fierte sau înăbușite sunt în cele mai multe cazuri ușoare, deoarece sunt în mare parte gătite și înăbușite cu supă. Condimentele orientale se adaugă în cantități mici și nu diminueaza gustul și aroma carnii.
Ingredientele tipice ale bucătăriei din Sarajevo sunt roșiile, cartofii, ceapa, usturoiul, ardeii, castraveții, morcovii, varza, ciupercile, spanacul, dovlecelul și fasolea. Cele mai utilizate condimente sunt boia măcinată, ardeiul, pătrunjelul, foile de dafin și țelina. Laptele, smântâna și frișca sunt adesea folosite ca adaosuri la feluri de mâncare în bucătăria bosniacă. La preparatele dulci se adaugă scorțișoară și cuișoare.
Mâncărurile din carne sunt făcute din pui, vită sau miel.

Pentru astăzi vă propun Ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi.
Ingredientele de lucru:
– ardei gras de orice culoare sau un amestec.
– cartofii pentru piure
– orez brun
– ceapă dulce de marime medie dată pe răzătoare
– roșiile nu sunt obligatorii, dar adaugă aromă
– ulei cu punct de fumegare ridicat
– pătrunjel sau mărar, după preferințe
– sare și piper măcinat proaspăt.

Începeți prin a curăța  ardeii, radeți  cartofii și  ceapa. Se fierbe  orezul,  se scurge și se rezervă.
Într-o tigaie de fontă sau tigaie antiaderentă,  căliți ceapa și roșiile în ulei.  Adăugați cartofii și orezul și gătiți câteva minute.  Asezonați amestecul cu sare și piper și presărați pătrunjel sau mărar.
Umpleți ardeii cu amestecul și  coaceți-i la cuptor  pentru aproximativ 45 de minute.
Fierberea orezului și sotarea legumelor nu este obligatorii, cu toate acestea, adaugă aromă.
Acoperiți ardeii cu smântână.
Din punct de vedere tehnic, puteți pune carne de vită sau pui rumenită la amestecul de umplutură, dar atunci este o rețetă complet diferită.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(miruhbosne.com)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe