Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:37 / actualizat: 12 aprilie 2023, 13:48

Plină cu legume delicioase, condimente și carne suculentă, mâncarea azeră este una dintre experiențele culinare mai puțin cunoscute din Caucazul de Sud.

Azeriilor le place să-și gătească ingredientele proaspete cu o gamă largă de ierburi și condimente minunate. Acest lucru face ca unele arome să fie cu adevărat unice.

Împreună, haideți să ne scufundăm în această bucătărie fascinantă și să descoperim supa din Azerbaidjan „Piti”.

Supa Piti este un fel de mâncare națională din  bucătăria azerbaigiană. Această supă are câteva caracteristici importante. În primul rând, în mod tradițional, o astfel de supă este preparată exclusiv din miel cu adaos de năut. Aceste componente rămân neschimbate și oferă preparatului un gust bogat, unic. În al doilea rând, prunele uscate sau gutuile dau lichidului o ușoară aciditate și sunt de asemenea, obligatorii. În al treilea rând, modul de a găti. Supa Piti nu se gătește într-o cratiță, ci se împarte imediat în porții și se procesează la cuptor în oale mici.

Supa Piti este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din Azerbaidjan, popularitatea sa nu este inferioară shish kebab. Această supă de năut este primul fel de mâncare și vizual seamănă cu un sos.

Pentru șase caserole ceramice ne trebuie 500 g de carne de miel, două cepe, o roșie mare, două gutui sau 200 de gr de prune desfidratate, 2 cartofi, 3- 4 linguri de boabe uscate de năut, două linguri de frunze tocate de mentă, sare, piper măcinat și boabe de piper.

Cum gătim supa Piti?

În prealabil este necesar să se înmoaie năutul în apă timp de 10 ore. Scurgem apa și clătim năutul. Tăiem carnea în bucăți mici. Ceapa o facem rondele, iar gutuile cuburi. Dacă folosim prune uscate, scoatem sâmburle și le tăiem în trei.

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade. Punem ceapa, carnea, gutuia și năutul în bolurile de ceramică. Pentru a face supa trebuie umplute recipientele doar pe jumătate. Adăugăm o cană de apă clocotită în fiecare oală, acoperim cu capace și dăm la cuptor pentru 30 de minute.

După jumătate de ceas scoatem oalele din cuptor. Adăugăm cartofi și roșia tăiată în șase bucăți mari. Dacă este necesar mai adăugați apă, dar nu prea multă, pentru că se poate revărsa în cuptor. Presărăm sare și piper după gust. Gatim încă 40 de minute.

Scoatem oalele cu supă din cuptor pentru a adăuga menta tăiată mărunt și boabe de piper negru. Punem capacele la boluri timp de 3- 5 minute. Servim supa cu  pâine caldă. Se poate mânca direct din bol sau puteți turna în farfurii.

Nush olsun se spune în azeră la Poftă bună și mai adaug eu să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine