Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Supa Piti

Articol editat de Valentina Adam, 5 aprilie 2023, 11:37 / actualizat: 12 aprilie 2023, 13:48

Plină cu legume delicioase, condimente și carne suculentă, mâncarea azeră este una dintre experiențele culinare mai puțin cunoscute din Caucazul de Sud.

Azeriilor le place să-și gătească ingredientele proaspete cu o gamă largă de ierburi și condimente minunate. Acest lucru face ca unele arome să fie cu adevărat unice.

Împreună, haideți să ne scufundăm în această bucătărie fascinantă și să descoperim supa din Azerbaidjan „Piti”.

Supa Piti este un fel de mâncare națională din  bucătăria azerbaigiană. Această supă are câteva caracteristici importante. În primul rând, în mod tradițional, o astfel de supă este preparată exclusiv din miel cu adaos de năut. Aceste componente rămân neschimbate și oferă preparatului un gust bogat, unic. În al doilea rând, prunele uscate sau gutuile dau lichidului o ușoară aciditate și sunt de asemenea, obligatorii. În al treilea rând, modul de a găti. Supa Piti nu se gătește într-o cratiță, ci se împarte imediat în porții și se procesează la cuptor în oale mici.

Supa Piti este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare din Azerbaidjan, popularitatea sa nu este inferioară shish kebab. Această supă de năut este primul fel de mâncare și vizual seamănă cu un sos.

Pentru șase caserole ceramice ne trebuie 500 g de carne de miel, două cepe, o roșie mare, două gutui sau 200 de gr de prune desfidratate, 2 cartofi, 3- 4 linguri de boabe uscate de năut, două linguri de frunze tocate de mentă, sare, piper măcinat și boabe de piper.

Cum gătim supa Piti?

În prealabil este necesar să se înmoaie năutul în apă timp de 10 ore. Scurgem apa și clătim năutul. Tăiem carnea în bucăți mici. Ceapa o facem rondele, iar gutuile cuburi. Dacă folosim prune uscate, scoatem sâmburle și le tăiem în trei.

Preîncălzim cuptorul la 190 de grade. Punem ceapa, carnea, gutuia și năutul în bolurile de ceramică. Pentru a face supa trebuie umplute recipientele doar pe jumătate. Adăugăm o cană de apă clocotită în fiecare oală, acoperim cu capace și dăm la cuptor pentru 30 de minute.

După jumătate de ceas scoatem oalele din cuptor. Adăugăm cartofi și roșia tăiată în șase bucăți mari. Dacă este necesar mai adăugați apă, dar nu prea multă, pentru că se poate revărsa în cuptor. Presărăm sare și piper după gust. Gatim încă 40 de minute.

Scoatem oalele cu supă din cuptor pentru a adăuga menta tăiată mărunt și boabe de piper negru. Punem capacele la boluri timp de 3- 5 minute. Servim supa cu  pâine caldă. Se poate mânca direct din bol sau puteți turna în farfurii.

Nush olsun se spune în azeră la Poftă bună și mai adaug eu să aveți parte numai de bine.

(Daniel Babun)

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean