Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shawarma de pui

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă propun o incursiune pe calea undelor în Regatul Arabiei Saudite. Țara este situată în inima Asiei de Vest, este cea mai mare țară din Orientul Mijlociu și una dintre cele mai influente din regiune. Țara are o importanță economică uriașă datorită faptului că este principalul exportator de petrol din lume. Este, de asemenea, binecunoscută pentru că este casa ancestrală a celei de-a doua religii ca mărime din lume, islamul.
„Mâncarea este un simbol al ospitalității în Golful Persic”, spune Felicia Campbell, o autoare specializată în mâncarea din Golful Persic. „Ca parte a culturii islamice și beduine, este o mare onoare să poți hrăni un călător sau pe oricine care se prezintă la ușa ta, iar acest lucru este valabil mai ales în Arabia Saudită”, spune ea. Orezul este servit pe platouri masive și încoronat cu carne friptă de ovine, caprine sau păsări și este menit să fie mâncat cu mâna dintr-un platou comun.
Oamenilor din Arabia Saudită le place să mănânce bine, fie că este o masă cu furculiță și cuțit sau cu mâna un orez, așezați pe podea. Saudiții nu mănâncă niciodată carne de porc și nu beau alcool pentru că o interzice Coranul. Bucătăria Arabiei folosește multe condimente. Unele dintre cele obișnuite sunt chimen, coriandru și scorțișoară.
Un desert tipic este „halva”, un produs de patiserie dulce umplut cu curmale, caise uscate și nuci mărunțite.
Băuturile tipice sunt cele făcute din stafide, limonadă, cafea arabă și șampanie saudită, o băutură carbogazoasă, fără alcool.
Orezul basmati și mirodeniile din Est erau ușor de procurat. Limele negre uscate erau transportate din Omanul vecin, iar curmalele uscate locale și laptele de cămilă erau esențiale. Curmalele, cafeaua ușor prăjită și măcinată cu păstăi de cardamom și aromată cu șofran și uneori cuișoare, rămân baza culturii ospitalității. De fapt, ambele sunt oferite în mod obișnuit oaspeților care intră într-o casă sau chiar într-un birou.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Shawarma de pui

Articol editat de Radio Resita, 9 august 2023, 07:00

Pentru astăzi m-am gândit la Shawarma de pui. Pentru patru persoane ne trebuie un kg de pulpe de pui fără piele și fără os.
Pentru marinadă folosim:
– un cățel mare de usturoi, tocat (sau doi căței mici)
– câte o lingură de coriandru, chimen, cardamon, toate măcinate
– o linguriță de piper cayenne macinat sau jumătate de  linguriță dacă nu vreți picant tare
– două linguri de boia afumată
– două linguri de sare
– piper negru proaspăt râșnit
– două linguri de suc de lămâie
– trei linguri de ulei de măsline
La sosul de iaurt folosim:
– o cană de iaurt grecesc
– un cățel mare de usturoi, zdrobit
– o linguriță de chimen
– suc de lamaie
– sare și piper
Începem să marinăm pulpele. Combinăm toate ingredientele marinadei într-o pungă mare cu fermoar. Adăugăm carnea, închidem punga și masăm ușor din exterior cu mâinile pentru ca fiecare bucată să fie acoperită. Lăsăm în frigider peste noapte.
Preparăm sosul de iaurt. Într-un bol punem ingredientele pentru sosul de iaurt și amestecăm cu spor. Acoperim bolul și îl plasăm în frigider. Va rezista trei zile la frigider.
Preîncălzim grătarul pe care-l ungem cu puțin ulei. Rumenim pulpele dezosate și fără piele cam cinci minute pe o parte sau până apar clar urme arse de la grătar. Întoarcem pe partea cealaltă cărnurile și le mai gătim patru minute. Luăm pulpele de pe grătar și le acoperim lejer cu folie termică. Se lasa deoparte să se odihnească între cinci și zece minute.
Acum urmează partea cea mai așteptată, servirea. Tăiem pulpele în bucăți mici și punem carnea pe un platou alături de pâine plată, salată verde, varză tocată mărunt, roșii feliate și sos de iaurt.
Pentru a face o șhawarma învelită în lipie, luăm lipii wrap, le încălzim, le ungem cu sos de usturoi, punem salată, varză tocată fin, roșii feliate și carnea. Rulăm și savurăm. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano