Rețeta din Orientul Mijlociu: Shafuut
Am ajuns și în ziua de miercuri pe care am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Articol editat de Radio Resita, 14 iunie 2023, 06:59
Vă invit astăzi să călătorim în Yemen. Țara este situată la marginea de sud a Peninsulei Arabe. La nord se află țara Arabia Saudită, iar Oman la est. Granițele de vest și de sud ale Yemenului sunt în întregime de coastă. Clima este uscată, caldă și umedă. Peste jumătate din peisajul Yemenului este deșert. Islamul este religia principală și se vorbește arabă.
Pe lângă teritoriul continental, Yemenul include câteva insule din Marea Roșie și Marea Arabiei. Cea mai cunoscută insulă yemenită este Socotra, care este un sit al Patrimoniului Mondial datorită plantelor sale rare, cum ar fi copacul cu sânge de dragon, păsările și reptilele care nu pot fi găsite ân altă parte a lumii. Arhitectura din orașele yemenite este fascinantă, unică și frumos detaliată.
Pentru astăzi propun Shafuut. Acesta este un sos de iaurt savuros și picant. Iaurtul, roșiile, usturoiul, chili, sarea și castraveții se amestecă fin. Deoarece contine iaurt, se servește rece. Într-un climat cald precum Yemen, Shafuut are un efect răcoritor. Se servește ca aperitiv cu pâine.
Pentru preparare trebuie să avem:
-trei căței de usturoi
-un ardei iute verde
-o legătură de coriandru
-frunze de ceapă verde
-frunze de mentă
-patru ridichi roșii
-o roșie roma
-sucul de la o lămâie
-o lingură de chimen macinat
-o cană de iaurt gras
-puțin lapte integral
-sare după gust
Într-un bender punem toate legumele și chimenul. Mixăm bine și lăsăm deoparte. Cu un tel manual batem iaurtul până la omogenizare. Va rezulta o masă groasă, așa că trebuie subțiat cu lapte. Adăugăm treptat câte un sfert de cană de lapte și continuăm să batem până când devine un lichid mai spumos.
Punem legumele mixate și continuăm să amestecăm cu telul. Adăugăm lămâia și mai batem un minut sau două. Asezonăm cu sare după gust.
Urmează să facem Lahoh, adică pâinea pe care o înmuiem cu melanjul de iaurt.
Luăm un kg de făină albă, 12 căni de apă călduță, trei linguri rase de zahăr, o linguriță și jumătate de drojdie uscată, sare și ulei de rapiță.
Amestecăm o lingură de făină și patru linguri de apă într-un castron ceramic. Încălzim în bain-marie până la un minut pentru ca făina să se topească și amestecul să fie cald. Amestecăm bine și lăsăm deoparte.
Într-un castron mare combinăm cu telul toată făina, zahărul, drojdia uscată și apa călduță până se formează un aluat fără cocoloașe. Presărăm sarea în aluat și continuăm să amestecăm bine până aluatul devine omogen și lichid. Adăugăm și aluatul subțire pus deoparte și lăsăm la odihnă acoperit pentru aproximativ 15- 20 de minute. Se amestecă din nou, se acoperă și se mai lasă la crescut într-un loc cald încă o oră. Aluatul ar trebui să dezvolte bule.
Încingem o tigaie și o ungem cu o peliculă fină de ulei rapiță cu ajutorul unei pensule. Cu un polonic turnăm aluat și agităm tigaia astfel încât aluatul să se întindă pe toată suprafața sa, la fel ca atunci când facem clătite. Odată ce Lahoh are bule peste tot și își pierde aspectul de aluat îl scoatem din tigaie pe o tavă acoperită cu un prosop mare care în final ar trebui să acopere toate turtele. Lahoh-ul trebuie să fie prăjit doar dintr-o parte.
Când am terminat de pregătit fiecare Lahoh spălăm fundul tigăii cu apă de la robinet pentru a se răci. Reîncălzim din nou tigaia, turnăm din nou aluatul și continuăm până terminăm aluatul.
Într-un vas de servire mare și plat punem amestecul de iaurt și peste clădim clătitele unse cu el. Decorăm cu semințe de rodie sau boabe de struguri și se poate servi.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (Daniel Babun)