Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Sfeeha

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. 

Rețeta din Orientul Mijlociu: Sfeeha

Articol editat de Valentina Adam, 25 aprilie 2023, 11:26

Gastronomia palestiniană constă în alimente consumate în mod obișnuit de palestinieni, inclusiv cei care trăiesc în Palestina, Israel, Iordania, taberele de refugiați din țările vecine, precum și cei care constituie ceea ce este cunoscut sub numele de diaspora palestiniană. Alături de gastronomiile din Siria, Iordania și Liban, ele alcătuiesc ceea ce este cunoscut sub numele de bucătăria levantină. Bucătăria este o difuzare a culturilor civilizațiilor care s-au stabilit în regiunea geografică a Palestinei, în special în timpul și după epoca islamică începând cu cucerirea Omeyadei arabe, ulterior Califat Abati cu influență persană și terminând cu influențele puternice ale bucătăriei turcești, ca urmare a sosirii otomanilor.

Există trei regiuni culinare principale ale Palestinei – Galileea, Gaza și Cisiordania. În Galileea, bulgurul și carnea de vită sau de miel sunt ingredientele principale care sunt adesea combinate pentru a forma diverse variații de feluri de mâncare, de la o masă de dimensiuni familiale până la o garnitură la o mâncare. Cu toate acestea, în Cisiordania și Fâșia Gaza, populațiile au propriul stil de gătit. În Cisiordania, mesele sunt deosebit de grele și contrastează cu alimentele din nordul Levantului. Antreurile includ orez, pâinea pita și friptura. Hrana de bază a locuitorilor Fâșiei Gaza este peștele datorită așezării sale pe coasta Mediteranei. Bucătăria sa este asemănătoare cu cea a Levantului, cu toate acestea, alte condimente sunt folosite. Acestea includ, în general, ardei iute, semințe de mărar și usturoi. Deși bucătăria este variată, în general palestinienii nu se limitează la alimente din regiunea lor specifică și există o difuzare culinară constantă printre ei. Deși, din cauza izolării Fâșiei Gaza de alte zone arabe și palestiniene levantine, stilurile lor de gătit sunt mai puțin cunoscute în regiune.

Sfeeha este tipul de mâncare care poate fi servit singur ca fel principal sau ca o garnitură. Sfeeha se face fie cu carne de vițel, fie de miel, amestecată cu ceapă, roșii, ardei gras. Alte rețete includ sos tahini în amestec. Mi-a plăcut foarte mult să mănânc în timp ce este proaspăt coaptă. Mirosul care iese din cuptor în timp ce se coace sfeeha este de poveste.

Să preparăm Sfeeha și ne trebuie pentru aluat patru căni de făină, treisfert de cană de iaurt natur, aceeași cantitate de  ulei de măsline sau alt ulei vegetal, două linguri de drojdie, o linguriță de zahăr și una de sare. Apă călduță cam un sfert de cană.

Într-un castron mare amestecăm făina, sarea, iaurtul și uleiul. Într-o cană separată combinăm drojdia cu zahărul în apă călduță. Turnăm peste și începem să frământăm până când amestecul devine ușor de lucrat. Folosind mâinile, frecăm un bol cu puțin ulei și mângâiem cu palmele unse și aluatul format ca o bilă. Acoperim bolul cu folie de prospețime și un prosop și îl lăsăm să se odihnească aproximativ o oră.

În acest timp pregătim umplutura pentru care avem nevoie de un kg de carne de vițel sau miel. Eu am făcut cu jumătate de kg de vițel și jumătate de miel. Mai luăm 4 roșii din conservă pe care le tocăm mărunt, o ceapă cu care procedăm la fel și un ardei gras tăiat mărunt. Nu trebuie omisă o lingură de pastă de roșii, două lingurițe de ienibahar, ardei iute, suc de lămâie și sare.

Carnea tocată trebuie gătită înainte de a o adăuga în aluat. Așezăm carnea într-o cratiță și la foc mare lăsăm carnea să se gătească până când își schimbă culoarea din roșie în maronie. Ideea este ca tocătura de carne se nu fie complet gătită ci doar să-și elimine apa. Când credeți că este gata puneți carnea într-o strecurătoare pentru a-și scoate toată apa.

Următorul pas este pregătirea legumelor pentru a fi adăugate în carne. Rosiile, ceapa, ardeiul gras tocate mărunt se combină cu pasta de tomate, zeama de lămâie, ienibaharul și se reglează gustul cu sare. Dacă folosiți roșii proaspete și doriți să tăiați aciditatea adăugați o linguriță cu vârf de zahăr.

Amestecăm bine legumele cu carnea. Încălzim cuptorul la 180 de gr Celsius și odată ce aluatul este gata, luăm cu mâinile o bucată mică din aluat și o rotunjim în formă de bilă cam de mărimea unei mingi de tenis de câmp. Se așează într-o tava de copt unsă, apoi se aplatizeaza. Nu trebuie făcută prea subțire pentru că avem nevoie de consistență. Cu o lingură scoatem puțin din amestecul de carne și legume și punem peste aluatul turtit. Presăm cu palma pentru a fi siguri că amestecul de carne se lipește de aluat. Continuăm până când tava este plină. Între sfeeha trebuie lăsat puțin loc ca să nu se lipească între ele. După ce am pus peste aluat amestecul de carne, lăsăm să stea la odihnă încă jumătate de ceas înainte de coacere. Introducem în cuptor pentru 10- 15 minute. Oricum, partea de jos a aluatului trebuie să fie ușor maroniu aurie. După ce este gata, scoatem tava și mai lăsăm la odihnă încă 5 minute. Sfeeha se poate servi ca aperitiv de sine stătător sau ca o garnitură. Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine