Rețeta din Orientul Mijlociu: Orez Bukhari
Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională din Bahrain. Gastronomia acestui mic stat este un amestec priceput de mâncăruri arabe și indiene, fructe de mare și condimente orientale aromate. În Regatul Bahrainului trăiesc oameni din zeci de țări. Acest lucru se simte și în tradițiile culinare.
Scena alimentară din Bahrain este la fel de interesantă ca și economia sa, înflorind și îmbunătățindu-se constant în timp. Capitala Manama este un exemplu.
De-a lungul anilor, afluxul de străini în țară a influențat foarte mult gusturile acestei națiuni. Astăzi, Regatul oferă bucătării din întreaga lume, cum ar fi italiană, americană, chinezească, filipineză, continentală, indiană, pakistaneză și thailandeză.
Bucătăria din Bahrain este caracterizată prin diversitatea felurilor de mâncare de la est la vest și multe feluri de mâncăruri delicioase care reflectă trecutul și istoriile Bahrainului, cum ar fi orezul, carnea, kebaburile, mielul, puiul, peștele, toate fructele de mare, măslinele și ierburi aromatice și mirodeniile.
Pentru astăzi m-am oprit la orez Bukhari. Acest fel de mâncare a luat numele de la faimosul oraș Bukhara, un avanpost pe legendarul Drum al Mătăsii, care a traversat întreg continentul asiatic timp de secole.
Am folosit pentru preparare:
– două căni de orez basmati
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă mare tăiată felii subțiri
– o cană de morcov ras
– jumătate de linguriță de scorțișoară pudră
– două foi de dafin
– două lingurițe de chimen
– o linguriță și jumătate de cardamon
– câte o jumătatae de linguriță de piper negru și nucșoară
– două cuișoare
– o cană și jumătate de boabe de năut de la conservă.
– trei căni de bulion de legume
– sare după gust.
Am clătit bine orezul, l-am scurs și l-am acoperit cu apă caldă.
Articol editat de Radio Resita, 7 iunie 2023, 07:00
Într-o cratiță antiaderentă, la foc mediu spre mare, am adăugat uleiul și am prăjit ceapa doar cu puțină sare până s-a înmuiat ușor și a început să prindă o culoare maronie pe margini. Alături de ceapă a ajuns și cana de morcov ras care s-au sotat cam două minute. Între timp am scurs bine apa călduță din orez.
La amestecul de ceapă și morcov am adăugat scorțișoara, foile de dafin, chimenul, cardamonul, piperul negru, nucșoara și cuișoarele și le-am mai călit încă jumătate de minut. Nu vă pot povesti ce arome a cuprins bucătăria. Orezul scurs și năutul din conservă clătit au ajuns rapid în tigaie și am amestecat ușor pentru a se încorpora toate ingredientele. Am turnat bulionul fierbinte de legume, am amestecat din nou, am pus capacul pe tigaie dar nu complet și am adus lichidul la fierbere.
După cinci minute nivelul bulionului a ajuns sub suprafața orezului și a început să bolborosească. Am acoperit tigaia complet cu capacul, focul l-am setat la minim și a rămas să se gătească netulburat încă 20 de minute. Aproape de final am luat capacul, am aerisit orezul cu o spatulă și am mai lăsat pe foc încă cinci minute.
Se servește garnisit cu migdale prajite sau semințe de pin. Se mai poate mânca și cu stafide și caisele uscate mărunțite.
Poftă bună și să gătiți cu dragoste.
(Daniel Babun)