Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Orez Bukhari

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Vă propun pentru astăzi să descoperim un preparat din mâncarea tradițională din Bahrain. Gastronomia acestui mic stat este un amestec priceput de mâncăruri arabe și indiene, fructe de mare și condimente orientale aromate. În Regatul Bahrainului trăiesc oameni din zeci de țări. Acest lucru se simte și în tradițiile culinare.
Scena alimentară din Bahrain este la fel de interesantă ca și economia sa, înflorind și îmbunătățindu-se constant în timp. Capitala Manama este un exemplu.
De-a lungul anilor, afluxul de străini în țară a influențat foarte mult gusturile acestei națiuni. Astăzi, Regatul oferă bucătării din întreaga lume, cum ar fi italiană, americană, chinezească, filipineză, continentală, indiană, pakistaneză și thailandeză.
Bucătăria din Bahrain este caracterizată prin diversitatea felurilor de mâncare de la est la vest și multe feluri de mâncăruri delicioase care reflectă trecutul și istoriile Bahrainului, cum ar fi orezul, carnea, kebaburile, mielul, puiul, peștele, toate fructele de mare, măslinele și ierburi aromatice și mirodeniile.
Pentru astăzi m-am oprit la orez Bukhari. Acest fel de mâncare a luat numele de la faimosul oraș Bukhara, un avanpost pe legendarul Drum al Mătăsii, care a traversat întreg continentul asiatic timp de secole.
Am folosit pentru preparare:
– două căni de orez basmati
– două linguri de ulei de măsline
– o ceapă mare tăiată felii subțiri
– o cană de morcov ras
– jumătate de linguriță de scorțișoară pudră
– două foi de dafin
– două lingurițe de chimen
– o linguriță și jumătate de cardamon
– câte o jumătatae de linguriță de piper negru și nucșoară
– două cuișoare
– o cană și jumătate de boabe de năut de la conservă.
– trei căni de bulion de legume
– sare după gust.
Am clătit bine orezul, l-am scurs și l-am acoperit cu apă caldă.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Orez Bukhari

Articol editat de Radio Resita, 7 iunie 2023, 07:00

Într-o cratiță antiaderentă, la foc mediu spre mare, am adăugat uleiul și am prăjit ceapa doar cu puțină sare până s-a înmuiat ușor și a început să prindă o culoare maronie pe margini. Alături de ceapă a ajuns și cana de morcov ras care s-au sotat cam două minute. Între timp am scurs bine apa călduță din orez.
La amestecul de ceapă și morcov am adăugat scorțișoara, foile de dafin, chimenul, cardamonul, piperul negru, nucșoara și cuișoarele și le-am mai călit încă jumătate de minut. Nu vă pot povesti ce arome a cuprins bucătăria. Orezul scurs și năutul din conservă clătit au ajuns rapid în tigaie și am amestecat ușor pentru a se încorpora toate ingredientele. Am turnat bulionul fierbinte de legume, am amestecat din nou, am pus capacul pe tigaie dar nu complet și am adus lichidul la fierbere.
După cinci minute nivelul bulionului a ajuns sub suprafața orezului și a început să bolborosească. Am acoperit tigaia complet cu capacul, focul l-am setat la minim și a rămas să se gătească netulburat încă 20 de minute.  Aproape de final am luat capacul, am aerisit orezul cu o spatulă și am mai lăsat pe foc încă cinci minute.
Se servește garnisit cu migdale prajite sau semințe de pin. Se mai poate mânca și cu stafide și caisele uscate mărunțite.
Poftă bună și să gătiți cu dragoste.

(Daniel Babun)

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano