Ascultă Radio România Reșița Live

Rețeta din Orientul Mijlociu: Ojakhuri

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.  Vă invit astăzi să călătorim în Georgia.
Se pare că numele de Georgia provine din cuvântul persan  Gorgan – țara lupilor.  Georgia este situată între Marea Neagră, Turcia și Rusia. Republica Democrată Georgia și-a proclamat independența la 26 mai 1918. Statul a avut o existență efemeră, fiind invadat de Armata Roșie în martie 1921 şi încorporat ca republică unională în URSS un an mai târziu.
Georgia și-a redobândit independența la 9 aprilie 1991, în contextul destrămării URSS. Primii ani de independenţă au fost marcaţi de conflictele declanşate în regiunile separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Tensiunile acumulate în zonele de conflict au culminat, în august 2008, cu ciocniri armate între Georgia şi F. Rusă, finalizate prin Acordul din 12 august 2008, mediat de preşedintele de atunci al Franţei, Nikolas Sarkozy. În urma recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud de către Federația Rusă, Georgia a decis să se retragă din Comunitatea Statelor Independente. Georgia şi-a fixat ca obiectiv aderarea la NATO.
Bucătăria georgiană vine dintr-o țară mică cu tradiții mari.   După cum spune o legendă georgiană… despre bucătăria georgiana –  „Când Dumnezeu a împărțit pământul tuturor oamenilor, georgienii au făcut un banchet, numit Supra cu toasturi și cantități mari de vin. În consecință, ei au ajuns mai târziu și Dumnezeu le-a spus că nu a mai rămas pământ și pentru ei. Iar ei și-au explicat întârzierea – au întârziat numai pentru că au ridicat paharul ca să-L cinstească. Așa că Dumnezeu a fost mulțumit și le-a dat georgienilor partea de pământ pe care și-a păstrat-o pentru El.” Bucătăria georgiană este un amestec minunat de civilizații estice și vestice, cu felurile lor de mâncare specifice. Cu toate că folosește produse obișnuite și bine-cunoscute în toată lumea, îmbinând ingredientele în proporții diverse, obține gustul și aroma speciale ale felurilor georgiene, făcându-le unice.
Astăzi vă prezint Ojakhuri. Acesta este un fel de mâncare simplu, dar foarte delicios și popular în familiile georgiene. Numele în sine înseamnă masă de familie și se face cu carne prăjită, cartofi și ceapă. Ojakhuri îl veți găsi în meniurile multor restaurante georgiene.
Ne trebuie ca să preparăm Ojakhuri de:
– 1,5 kg cartofi
– 1 kg carne de porc amestecată moderat de grasă, cu oase și fără
– jumătate de kg de ceapă
– ulei vegetal
– sare și piper după gust
Carnea se taie în felii de dimensiuni medii. Într-o tigaie în care am pus ulei rumenim la foc mare bucățile de carne. Mai întâi punem pe cele grase și apoi carnea mai slabă. Dupa 8 minute asezăm separat bucățile de carne prajite pe o farfurie și prăjim rondele de ceapa în aceeași grăsime. Punem ceapa prăjită peste carne. Prăjim și cartofii în aceeași tigaie pe care ați folosit-o pentru ceapă. Când cartofii sunt pe jumătate gătiți adaugăm carnea și ceapa împreuna cu sucul pe care le-au eliberat. Reglăm gustul de sare și piper, amestecăm bine și continuăm să gătim la foc mic de această dată și fără să acoperim tigaia. Ojakhuri se servește cald cu sos de ardei iute. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețeta din Orientul Mijlociu: Ojakhuri

Articol editat de Radio Resita, 12 iulie 2023, 07:00

(Daniel Babun)

Etichete:
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco